• 21 heinäkuun, 2023

Ihmiset pelastettu Linnanmäen Panoraama-laitteesta – Laite jumittui viimeksi viime vuonna


Linnanmäen Panoraama-laite jumittui perjantai-iltana. Helsingin pelastuslaitoksen pelastusoperaatio laitteella kesti hieman yli kaksi tuntia.

Katri Tihilä,

Veikko Eromäki

Linnanmäen huvipuiston Panoraama-laite jumiutui perjantai-illalla 20–30 metrin korkeuteen Helsingin pelastuslaitoksen mukaan. Laitteessa oli 16 henkilöä.

Helsingin pelastuslaitoksen tilannehuoneesta kerrotaan, että pelastuslaitos sai ihmiset nostettua alas nostolavalla ja pelastusoperaatio oli ohi illalla vartin yli yhdeksän.

Päivystävä palomestari Janne Taskinen kertoo, että pelastuslaitos sai ilmoituksen asiasta hieman ennen kello seitsemää perjantai-iltana.

Taskisen mukaan laite ei suostunut tulemaan alas, joten pelastuslaitos kutsuttiin paikalle. Panoraama on vuonna 1987 valmistunut näköalatorni, josta voi ihailla maisemia 53 metrin korkeudesta.

Illalla puoli yhdeksän aikaan Linnamäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin kertoi, että pelastustyöt ovat noin puolessa välissä. Panoraamasta oltiin tuotu nostolavalla alas kymmenen ihmistä, ja laitteessa odotteli vielä 7 ihmistä, mukana Linnanmäen henkilökunnan jäsen.

Adlivankinin mukaan pelastustyöt olivat sujuneet hyvin ja hän kiitteli Helsingin pelastuslaitosta sujuvasta toiminnasta.

Laite jumittanut aikaisemminkin

Pelastuslaitoksen Taskisen mukaan pelastuslaitos on auttanut ihmisiä pois kyseisestä laitteesta myös aiemmin. Lisäksi pelastuslaitos on myös harjoitellut Panoraama-laitteesta pelastamista.

Panoraama-laite oli jumissa viimeksi viime vuoden toukokuussa. Tällöin tapauksesta uutisoineen Iltalehden mukaan jumissa olleet kolme ihmistä evakuoitiin samoin tavoin nostolavalla.

Adlivankin sanoo, että Panoraaman jumittumisen syytä ei vielä tiedetä tarkalleen, mutta kyseessä ei luultavasti ole sama tekninen vika, mikä aiheutti viime vuoden laitejumin.

Adlivankinin mukaan jumittumisen syy selvitetään ja asiassa tehdään tarvittavat jatkotoimet.

Vuonna 1987 valmistuneen Panoraaman ikä ei Adlivankin mukaan ole laiterikon syynä.

– Huollamme laitteita jatkuvasti. Esimerkiksi Puuvuoristoratamme on 70 vuotta vanha. Emme ikinä operoisi laitteita jotka eivät olisi mielestämme turvallisia.

Adlivankin lisää, että Linnanmäellä ei ole koskaan sattunut laiterikkoihin liittyviä vakavia onnettomuuksia.

– Panoraamaa ei avata yleisölle ennen kuin vika on selvitetty ja tämän jälkeen sitä ajetaan kauan tyhjillään, jotta toimimisesta ollaan varmoja, Adlivankin sanoo.

Pelastusoperaatio alkoi seitsemältä

Palomiehiä nousee nosturilla noutamaan ihmisiä Panoraamasta. Toimintaa rajaa oikealla vuoristorata ja vasemmalla toinen laite.

Pelastusoperaatio alkoi seitsemän aikaan perjantai-iltana. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Päivystävä palomestari Taskinen kertoi aiemmin seitsemän aikoihin, että pelastuslaitos oli parhaillaan aloittamassa pelastustyötä. Tarkoituksena on auttaa ihmiset pois kyydistä nostolava-auton avulla.

– Ei ole mitään hätää, eikä kenellekään ole tullut vammoja, Taskinen kertoo.

Taskinen kertoo, että nostolava-auto ajetaan laitteen lähelle, josta kori nostetaan ylös. Ihmiset pääsevät laitteesta korin kyytiin valjaat päällä.

Kori kantaa vain pari kerralla

Taskisen mukaan pelastustoimessa menee jonkin aikaa, sillä kovin montaa ihmistä ei voida ottaa samaan aikaan kyytiin korin kantokyvyn vuoksi.

– Riippuu montako pelastuslaitoksen henkilöä on kyydissä. Yksi tai kaksi henkilöä voidaan kerralla ottaa kyytiin.

Pelastuslaitos arvioi, että pelastukseen menee noin puolisen tuntia, kun sopiva paikka löytyy nostolava-autolle.

Taskinen ei osannut kommentoida laitteen jumittumisen syytä.

Juttua päivitetty 21.7.2023 kello 20.08 Juttuun lisätty tietoa aikaisemmasta samankaltaisesta tapauksesta.

Juttua päivitetty 21.7.2023 kello 20.58 Juttuun lisätty Linnanmäen toimitusjohtajan kommentit.

Juttua päivitetty 21.7.2023 kello 21.20 Juttuun lisätty tieto pelastusoperaation päättymisestä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *