• 19 maaliskuun, 2023

”Huomasimme, ettei kaveri oikein kestänyt fyysisyyttä – mestaruus katkolla tiistaina

Naisten Liigan kolmas finaali HIFK–K-Espoo tiistaina 21.3. kello 18. Ottelua seurataan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella.

HIFK murskasi Kiekko-Espoon lauantaina kotonaan 9–2. Sunnuntaina Kiekko-Espoo puolusti kotikaukalossaan tehokkaammin, mutta tästä huolimatta IFK poistui kaukalosta voittajana maalein 4–0.

Kiekko-Espoolla oli ottelussa useita maalintekotilanteita, mutta joko IFK-vahti Kiia Lahtinen oli kiekon tiellä tai sitten espoolaisten viimeistely ontui.

– On tämä karua, kun saa sen momentumin, eikä käytä sitä. Sitten kaveri tulee seuraavasta paikasta ja iskee kaapin, Kiekko-Espoon päävalmentaja Sami Haapanen harmitteli.

– Olen ylpeä siitä työstä, minkä joukkue eilisen jälkeen teki ja pesi tietyllä tavalla kasvonsa. Paikat oli, mutta niitä ei pystytty hyödyntämään.

Ensimmäisessä ottelussa neljä pistettä metsästänyt IFK:n Sanni Vanhanen pääsi iskemään ottelun avausosuman ajassa 13.22, mutta toista maalia saatiin odottaa pitkälle toiseen erään.

Kiekko-Espoon hyvä vaihe katkesi tylysti, kun Nenna Mehtosen veto siniviivan läheltä upposi maaliin siirretyn rangaistuksen aikana ajassa 36.32.

Vain minuutti myöhemmin HIFK rankaisi jälleen espoolaisten virheestä. Emilia Vesa siirsi vierailijat jo kolmen maalin karkumatkalle, kun Emmi Rakkolainen istui jäähyaitiossa.

Kiekko-Espoon kolmannen erän takaa-ajo sai pahan takaiskun heti toisella minuutilla, kun Nea Katajamäki sai kahden minuutin rangaistuksen. HIFK:n ylivoima oli jälleen tehokas, sillä Athena Locatelli pääsi tälläämään Clara Rozierin syötön jälkeen siniviivalta loppulukemat 4–0, kun erää oli kulunut vain kolme minuuttia.

HIFK:n Clara Rozier (vas.) ja Sanni Vanhanen juhlivat maalia jääkiekon naisten Liigan ensimmäisessä loppuottelussa HIFK - Kiekko-Espoo Helsingissä.

Sanni Vanhanen (oik.) iski toisen ottelun avausosuman, Clara Rozier antoi kaksi syöttöä. (Arkistokuva) Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

IFK:lla oli mahdollisuudet viidenteenkin maaliin, kun espoolaiset pelasivat ilman maalivahtia, mutta muuten niin maaliahneen Michaela Pejzlovan veto osui sivurautaan.

Lauantaina neljä pistettä tehtaillut IFK-hyökkääjä Julia Liikala jäi sunnuntaina ilman pisteitä, mutta hänen mukaansa joukkueen usko ei horjunut, vaikka Kiekko-Espoo oli tällä kertaa astetta kovempi.

– Luotamme niin vahvasti meidän pelitapaamme ja siihen, että kun vain noudatamme sitä, niin jossain kohtaa peli alkaa meille kääntyä ennemmin tai myöhemmin, Liikala sanoi.

Kiekko-Espoon hyökkääjä Julia Schalin myönsi ottelun jälkeen, että olo on vähän sanaton. Joukkue oli paremmin mukana kuin lauantaina, mutta tekopaikat jäivät käyttämättä. Joukkue pelasi fyysisesti kovempaa tietoisesti.

– Huomasimme, ettei kaveri oikein Pirkkolassakaan kestänyt fyysisyyttä, niin päätettiin jatkaa siitä, mihin jäätiin eilen, Schalin sanoi ja vakuutti, ettei joukkue ole vielä luovuttanut.

Kiekko-Espoon Julia Schalin (vas.) ja HIFK:n Eveliina Kitula kamppailevat jääkiekon naisten Liigan ensimmäisessä loppuottelussa Helsingissä.

Julia Schalin vakuuttaa Kiekko-Espoon taistelevan vielä mestaruudesta. Kuvassa Schalin (vas.) ja HIFK:n Eveliina Kitula kamppailevat ensimmäisessä loppuottelussa. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Viime vuonna Kiekko-Espoo johti otteluvoitoin 2–0, mutta IFK tasoitti tilanteen 2–2:een. Espoolaiset veivät viidennen finaalin, mutta he tietävät, että kaikki on mahdollista.

– Tässä nyt yksi kerrallaan lähdetään ottamaan niitä voittoja. Emme anna ilmaiseksi yhtään mitään kaverille, Schalin vakuutti.

IFK-leirissä asiasta ollaan luonnollisesti eri mieltä. Liikala vakuutti, että käyttää sunnuntaina säästämänsä maalit tiistain kolmannessa finaalissa, eikä avausmaalin viimeistellyt Sanni Vanhanenkaan aio päästää espoolaisia juhlimaan.

– Kyllä finaalit laitetaan poikki tiistaina, hän vakuutti.

Kolmas ottelu pelataan Helsingin jäähallissa. Sami Haapasen mukaan ”moni landelta tullut on sulanut” Helsingin kirkkaissa valoissa. Hän toivoo, että espoolaiset pelaavat sarjan parhaan pelin tuolloin.

– Puhutaan voittamisen kulttuurista, mutta meidän täytyy nyt osoittaa vain luonnetta. Kaveri operoi ihan huippumateriaalilla ja saa revittyä parhaista pelaajista parhaan irti. Nyt on meidän aika löytää se sama. Meidän parhaat pelaajamme eivät pelaa vielä parasta jääkiekkoa, Haapanen sanoi.