• 15 kesäkuun, 2023

Huippuvalmentajalla välirikko omiin poikiinsa, valmentaa Norjan uutta sensaatiojuoksijaa – ”Tästä kysytään minulta koko ajan”


Oslon torstaisen Timanttiliigan odotetuin kilpailu on ehdottomasti miesten 1 500 metriä, jolle olympiavoittaja Jakob Ingebrigtsenin johdolla lähtee peräti viisi 3.30:n ja kahdeksan 3.31:n alittajaa.

Mutta sensaatiomaisesti Ingebrigtsen ei ole kilpailuun kovimmalla tilastoajalla lähtevän norjalaismailerin sukunimi. Samaa Sandnes IL -seuraa edustava Narve Gilde Nordås, 24, jatkoi 10. kesäkuuta Ranskan Montessonissa satumaista kauttaan juoksemalla maailmantilaston nelosajan 3.32,49. Se tarkoitti, että hän oli tuolloin tasan kolmen viikon aikana kohentanut ennätystään 3,84 sekuntia.

– Olen ollut veljesten jälkeen Norjan nelonen jonkin aikaa. Tuntui todella hyvältä päästä lähemmäksi heidän ennätyksiään, Oslossa Timanttiliigaan valmistautunut Nordås kertoi Yle Urheilulle tiistaina.

Vaikka hän on kauden ulkoratatilastossa Jakob Ingebrigtsenin edellä, matkan hallitsija juoksi toki jo tämän vuoden sisäratakaudella hallioloissa mykistävän ajan 3.32,38.

Nordås on ennätyksellään nyt maailmantilaston kaikkien aikojen 147:s. Jakobin ennätys 3.28,32 riittää 8:nteen, Filipin (3.30,01) 39:nteen ja veljessarjan harjoittelun koordinoinnista nykyään vastaavan Henrikin (3.31,46) 93. sijaan kaikkien aikojen maailmantilastossa.

Odottaa 3.27-alkuista

Nordås arvioi Jakobin parantavan torstaina ennätystään 3.27-alkuisiin numeroihin.

– Oma kapasiteettini voisi riittää 3.31-alkuiseen loppuaikaan, jos juoksun rakenne toimii.

Viime viikolla Jakob Ingebrigtsen murskasi harvoin juostavan kahden mailin eli 3218 metrin ME:n Pariisissa lukemiin 7.54,10.

Jakob Ingebrigtsen firar världsrekord.

Jakob Ingebrigtsen murskasi viime perjantaina harvoin juostavan kahden mailin ME-ajan Pariisissa. Kuva: Lehtikuva

Nordås on käytännössä varmistanut paikkansa Norjan MM-joukkueeseen Budapestiin. Aiemmin hän on ilman suurta menestystä edustanut Norjaa arvokisoissa vanhalla päämatkallaan 5000 metrillä.

Norjan juoksijahuippujen takainen kulissikuvio on tällä hetkellä vähintään mielenkiintoinen. Nordås on kotoisin Ingebrigtsenien kotikaupungin Sandnesin lähistöltä Rogalandin maakunnasta. Alue on sikäli erikoisuus, että se tuottaa lähinnä kesälajien urheilijoita, koska on Norjan lumettomimpia.

Hän harrasti aluksi paikalisseurassa pikajuoksua, mutta liittyi 2014 Gjert Ingebrigtsenin valmentamaan keski- ja kestävyysmatkojen treeniryhmään, johon on nyt kuulunut yhdeksän vuotta. Silloin hän tutustui myös veljeksiin ja tuntee nämä hyvin.

– Harjoittelimme samassa ryhmässä vuodet 2014–2021. Emme ole ystäviä, vaan urheilijakollegoita, mutta väleissä ei ole mikään vialla.

Vaiettu salaisuus

Kaikki muuttui, kun veljekset täysin yllättäen kesken harjoituskauden 2021-2022 päättivät katkaista kaiken yhteistyön isänsä kanssa. Muodollinen selitys oli Gjert Ingebrigtsenin työuupumus, mutta lopullisen totuuden taustalla tietävät vain asianosaiset. Todelliseksi syyksi on Norjassa arveltu perheen sisäisiä, totaaliseen välirikkoon johtaneita tapahtumia.

Yhtäkkiä Narve Gilde Nordås huomasi olevansa ainoa huippujuoksija Gjert Ingebrigtsenin pieneksi käyneessä ryhmässä. Samalla muuttuivat myös häntä lähestyvän median kiinnostuksen kohteet.

Gjert Ingebrigtsen.

Valmentaja Gjert Ingebrigtsen on Norjan huippu-urheilussa erittäin kiistelty, mutta tulosta tekevä hahmo. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

– Joudun puhumaan tästä aina, kun ylipäätään Norjassa puhun jollekin toimittajalle. Ymmärrän, että asia kiinnostaa ja tilanne voi näyttää erikoiselta.

Nordås ei halua spekuloida isän ja arvokisakultaa kukin tahollaan saavuttaneiden poikien välirikon syillä.

– Tiedän sen, että huippu-urheilussa pitkä ja intensiivinen valmennussuhde voi muuttua hyvin jännitteiseksi. Keskimatkojen juoksijan elämä on kovaa, jos huipulle halutaan.

Gjert Ingebrigtsenistä Nordåsilla ei ole pahaa sanottavaa, ja puhuvathan tuloksetkin puolestaan.

– Gjert on hyvin vaativa ja hyvin suora ja rehellinen. Hän haluaa vilpittömästi kehittää urheilijoitaan ja vaatii näiltä täyttä sitoutumista.

Kynnysharjoittelu kunniassa

Isä-Ingebrigtsen tiedetään niin kutsuttuun kynnysharjoitteluun uskovaksi valmentajaksi. Silloin juostaan laktaattikynnyksellä tai heti sen alapuolella – siten, että elimistö vielä poistaa laktaattia saman verran kuin tuottaa sitä. Onnistuneen kynnysharjoittelun avulla urheilija pystyy esimerkiksi kovavauhtisessakin 1 500 metrin juoksussa olemaan terävä ja suorituskykyinen, kun sijoja aletaan 1 200 metrin jälkeen ratkaista.

– Kynnysharjoittelu on kaiken avain lokakuusta toukokuulle.

Narve Gilde Nordås voitti Lahdessa 3000 metrin kisan pari vuotta sitten.

Nordås keskittyy tällä kaudella 1 500 metrille, mutta mielessä on myös paluu vanhan päämatkan 5000 metrin pariin.

– Pistetaulukon mukaan nyt juoksemani 1 500 metrin aika vastaisi 5000 metrillä 13 minuutin niukkaa alitusta, joka on myös yksi tavoitteeni, Suomessa kerran, 2021 Lahdessa, kilpaillut Nordås sanoo.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *