• 12 heinäkuun, 2023

”Hallitusohjelma ei ole mikään valmis lakipaketti”


Muun muassa valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ehti kommentoimaan Strandin lausuntoa kesken rasismikriisin. Strand muistuttaa, ettei maininta hallitusohjelmassa ole yhtä kuin laki.

Mansperson står utomhus i sommargrönska.

Strand muistuttaa, että hallitusohjelma ei ole valmis lakipaketti. (arkistokuva) Kuva: Yle/Moa Mattfolk

Vaasalainen kansanedustaja, hallituspuolue RKP:n Joakim Strand on yllättynyt viime viikolla antamansa lausunnon saamasta kansallisesta huomiosta.

Lue lisää: RKP:n Joakim Strand ilmoitti haluavansa muutoksia hallitusohjelman maahanmuuttokirjaukseen – Riikka Purra ja Leena Meri reagoivat

– Tämä on ihan normaalia prosessia oikeusvaltiossa. Itse hallitusohjelmaa en ole missään vaiheessa sanonut vastustavani.

Juristitaustainen Strand otti kantaa Vaasa for all -tapahtumassa työperusteisen oleskeluluvan raukeamiseen, mikäli henkilö ei yli kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen onnistu löytämään uutta työpaikkaa.

– Otin kantaa siihen, että hallitusohjelma ei sinällään ole mikään valmis lakipaketti. Hallitusohjelmassa on tavoitteita, asioita, joista on sovittu. Sen perusteellahan vasta varsinainen lainvalmistelutyö lähtee käyntiin, Strand sanoo.

Hän viittaa elinkeinoelämän tarpeisiin, jossa joustoa täytyy löytyä.

Esimerkkinä Strand käyttää teknologiayrityksessä A toimivaa kielitaitoista ja motivoitunutta henkilöä, joka olisi vaarassa tulla heitetyksi maasta ulos sen takia, että rekrytointiprosessi yritykseen B kestäisi kolme päivää yli hallitusohjelmassa mainitun kolmen kuukauden rajan.

– Itse pidän hyvinkin mahdollisena, että esimerkiksi tähän 3 kuukauden sääntöön voi tulla jonkinlaisia järkeviä poikkeuksia. Tällaiseen tilanteeseen päätyminen tuskin on kenenkään tarkoitus, jos haluamme Suomeen lisää työtä, investointeja ja verotuloja.

Strand toteaa, että vaikka itse pääsäännöt tulevat hallitusohjelmasta, sidosryhmiä on kuunneltava laajasti. Etenkin elinkeinoelämän tarpeet ja näkökannat on otettava huomioon lainsäädäntöä laadittaessa.

Hallitusohjelmassa paljon hyvää

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei ole ollut yhteydessä Strandiin asiasta.

Henriksson vahvistaa asian ja toteaa, että viime päivinä häntä on työllistänyt huomattavasti vakavammat aiheet.

Hallitusohjelma ei ole yhtä kuin lainsäädäntö, eikä Strandin sanomisiin ole aihetta puuttua, Henriksson sanoo.

– Suomen pitkäaikaisimpana oikeusministerinä Henriksson ymmärtää hyvin lainsäädäntöprosessin tässä maassa. Kun lähdetään kirjauksien pohjalta lainsäädäntöä tekemään ja valmistelemaan, se kuuluu oikeusvaltiossa tehdä mahdollisimman perusteellisesti eri sidosryhmiä kuullen, Strand painottaa.

Sen sijaan hän hämmästelee perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran (ps.) kommentointia Twitterissä. Purra kutsui Strandin lausuntoja ”käsittämättömäksi”, joka ”tosin ei ollut ensimmäinen laatuaan”.

– En usko, että valtionvarainministeri Purralla on viime päivien tapahtumien valossa ollut aidosti aikaa perehtyä siihen, mitä tarkalleen olen sanonut Vaasan torilla.

Strandin mielestä on kuitenkin hyvä, että asioista keskustellaan. Hän myös puolustaa nykyistä hallitusohjelmaa, sillä se ajaa hänestä vaalipiirin etua.

Hallitusohjelmassa on kokonaisuutena vahva elinkeino- ja teollisuuspoliittinen ote. Toivon mukaan pääsemme enemmänkin puhumaan näistä hallitusohjelman substanssiasioista, eikä niinkään muista asioista, Strand summaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *