• 15 huhtikuun, 2023

Fortumin hallituksen puheenjohtaja: Johdon palkitsemista syytä tarkastella uudestaan


Fortumin yhtiökokous hylkäsi perjantaina yllättäen yhtiön palkitsemisraportin, koska Fortum ja valtio ovat olleet palkitsemisperiaatteista eri mieltä.

Fortumin lippu tangossa liehumassa, ympärillä lehtipuita.

Fortum myi kaasuyhtiö Uniperin Saksalle viime vuoden syyskuussa ja jäi kaupoista tappiolle yli kuusi miljardia euroa. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Fortumin johdon palkitsemista on syytä tarkastella huolellisesti uudestaan, sanoo Fortumin hallituksen puheenjohtaja Mikael Silvennoinen yhtiön tiedotteessa.

Fortumin yhtiökokous hylkäsi perjantaina yllättäen yhtiön toimielinten palkitsemisraportin viime vuodelta, koska Fortum ja valtio ovat olleet eri mieltä palkitsemisperiaatteista.

– Osakkeenomistajien vastustus yhtiökokouksessa ja muu saatu palaute osoittavat, ettei edellisen hallituksen tulkintaa palkitsemisen toteuttamisesta johtoryhmän osalta ole koettu riittävästi yhtiön kokonaistilannetta vuonna 2022 huomioivaksi, Silvennoinen kertoo tiedotteessa.

Silvennoinen sanoo Ylelle, että hallitus haluaa tarkastella tilannetta uudelleen, koska valtaosa yhtiökokouksesta halusi hylätä palkitsemisraportin.

Yhtiökokous toimii asiassa vain neuvoa antavassa roolissa, mutta sen mielipidettä on silti syytä kuunnella, Silvennoinen sanoo.

– Tietenkin hallitus huomioi kielteisen palautteen ja arvioi tilanteen uudelleen. Jokainen viisas hallitus kuuntelee osakkeenomistajien mielipiteitä, Silvennoinen kertoo.

Fortumin hallitus meni isolta osin uusiksi alkuvuodesta, ja Silvennoisen mukaan uusi hallitus haluaa tarkastella asiaa vapaasti.

Palkitsemisraportista ja palkitsemisperiaatteista päättää lopulta Fortumin hallitus. Silvennoisen mukaan asia valmistellaan ”niin nopeasti kuin suinkin”, mutta ei kerro, milloin hallitus päättää asiasta.

Palkkioita miljarditappioista huolimatta

Valtioneuvoston kanslian neuvotteleva virkamies Jukka Ohtola kertoi aiemmin STT:lle, että palkitsemisohjelman mittausperiodia oli muutettu niin, että vuosien 2022–2023 vaikutuksia osakearvoon ei huomioitasi lainkaan, vaan palkitseminen perustuisi vuoteen 2021. Pelkästään vuoden 2021 huomioiminen johtaisi yhtiön johdon runsaampaan palkitsemiseen.

Saksa osti Fortumilta kaasuyhtiö Uniperin vuoden 2022 syyskuussa. Fortum teki kaupassa yli kuuden miljardin euron tappiot, josta noin kolme miljardia euroa oli valtion eli veronmaksajien rahaa. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) laski, että se tekisi noin 545 euroa jokaista suomalaista kohden.

Fortum on ollut kuluneella viikolla runsaasti uutisissa.

Yle kertoi tiistaina, että Fortum ja tanskalainen Vestas ajautuivat rajuun riitaan Venäjä-pakotteiden vuoksi kesken jääneestä tuulivoimahankkeesta. Fortum vaatii Ylen tietojen mukaan runsaan 200 miljoonan euron korvauksia tuulivoimaloita valmistavalta Vestasilta.

Voit keskustella aiheesta 16.4. kello 23:een saakka.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *