• 10 elokuun, 2023

”En olisi koskaan voinut kuvitella mitään tällaista” – lähes tuntemattomasta japanilaisesta tuli jalkapallon MM-kisojen hämmästyttävin ilmiö


Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.

Neljä vuotta sitten Hinata Miyazawa oli Japanin pettyneimpiä naisia.

Hyökkääjä oli viimeisiä pelaajia, joka pudotettiin MM-kisoihin Ranskaan matkustaneesta joukkueesta. Hän oli tuolloin 19-vuotias, mutta pelannut maajoukkueessa jo vuoden, ja uskoi olevansa valmis ensimmäiseen naisten arvoturnaukseensa.

Vielä ei kuitenkaan ollut Miyazawan aika – eikä ollut kahta vuotta myöhemminkään. Miyazawa oli mukana harjoitusotteluissa, mutta ei yltänyt Japanin joukkueeseen Tokiossa, aivan kotikonnuilla, pelattuihin olympialaisiin.

– Olin turhautunut. En kuitenkaan aikonut luovuttaa, vaikka petyin. Päinvastoin, aioin käyttää turhautumisen voimavarana. Olympialaisten katsominen televisiosta antoi enemmän päättäväisyyttä olla mukana seuraavassa kisajoukkueessa, Miyazawa kertasi myöhemmin Sendai-Sportsille.

– Haluan todella mukaan joukkueeseen (MM-kisoihin). Haluan, että minut valitaan joka kerta, eikä ainoastaan silloin tällöin. Haluan olla sellainen pelaaja.

Tämä kesä onkin ollut Miyazawan esiinmarssia. Parissa viikossa hän nousi eurooppalaiselle yleisölle tuntemattomasta pelaajasta yhdeksi jalkapallon kuumimmista maalintekijöistä.

Tutun valmentajan joukkueesta irtosi kisapaikan lisäksi tärkeä rooli, josta Miyazawa on ottanut kaiken irti. Kukaan japanilainen pelaaja ei ole tehnyt yksissä MM-kisoissa kuutta maalia. Miyazawa on nyt viidessä, yhtä monessa kuin Homare Sawa vuonna 2011.

– Kun joukkue julkistettiin, soitin äidilleni ja itkimme molemmat. Näin Japanin voittavan maailmanmestaruuden vuonna 2011, kun olin viidennellä luokalla. Silloin unelma maajoukkueessa pelaamisesta kirkastui, hän sanoi haastattelussa juuri ennen MM-turnauksen alkua.

Turnauksen alla Miyazawan nimi ei ollut Japani-ennakoissa edes väläyksenä.

Ykköstähti? Jun Endo. Maalitykki? Mina Tanaka. Nuori lupaus? Aoba Fujino. Miyazawaa ei näkynyt edes arvioissa Japanin todennäköisimmästä avauskokoonpanosta. Japanin 17 viimeisessä ottelussa ennen MM-turnausta Miyazawa oli pelannut täydet 90 minuuttia vain kahdesti. Seitsemässä viimeisessä hän oli avauskokoonpanossa kolmesti.

Ennen tätä turnausta hän oli tehnyt A-maajoukkueessa neljä maalia, joista kaksi harjoitusotteluissa. Ensimmäinen syntyi viime vuonna. MM-kisoissa hän tuplasi saldonsa reilussa viikossa pöllyttämällä lohkovaiheessa jokaisen vastustajan verkkoa.

– Olin riemusta suunniltani, kun tein maalin. En hermoile kauhean usein, mutta nyt ollaan MM-kisoissa, ja tunne on aivan toinen, Miyazawa sanoi Sambia-voiton jälkeen kääntäjän avustamana.

Hinata Miyazawan maali Espanjaa vastaan.

Miyazawa on voittanut juoksukilpailunsa säännönmukaisesti. Kuva: FIFA via Getty Images

”En olisi uskonut”

Miyazawa on lähtöisin Minami-Ashigarasta, pienestä kaupungista Tokion lounaispuolelta. Perheessään hän on nuorempi jalkapalloilija, sillä isoveli Keita on kolme vuotta vanhempi ja johdatti pikkusiskonsa lajin pariin. Sisarukset kasvoivat äitinsä kanssa yksinhuoltajakodissa isän jätettyä perheen, kun Hinata oli alle 10-vuotias.

Kahta työtä tehnyt äiti hyödynsi jalkapalloa lapsenvahtina ja sai yhdenlaisen palkinnon vuonna 2021, kun Miyazawa liittyi Japanin naisten ammattilaissarjaan sen ensimmäiseksi kaudeksi. Lisää iloa on tullut tänä kesänä. Kun Miyazawasta tuli kautta aikain toinen viisi maalia MM-kisoissa tehnyt japanilaispelaaja, äiti ja veli seurasivat ottelua kotikaupungissa.

– Menimme äidin kanssa eilen Minami-Ashigaran kisakatsomoon kannustamaan. Monet ihmiset ovat pitäneet huolta minusta ja Hintasta. Ja se viides maali… Näytti siltä, että hän yllättyi itsekin. Toivottavasti näemme paljon lisää hymyä puolivälierissä, isoveli kirjoitti Twitterissä Norja-ottelun jälkeen kerrottuaan aiemmin käyvänsä siskonsa kanssa MM-kisojen ottelut läpi puhelimitse iltaisin.

Miyazawa on pelannut kaksi kautta Japanin WE Leaguessä niitettyään aiemmin menestystä tokiolaisessa Verdy Belezassa. Nykyinen seura Mynavi Sendai on ollut pääsarjan ylempää keskikastia, mutta tehnyt kahdessa kaudessa yhteensäkin vain 45 maalia, joten tehoilla mässäileminen on ollut vaikeaa.

– Hän on kokenut kansainvälinen pelaaja. Hän pelasi kaikki pelit alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa ja menestyi siellä, samoin alle 20-vuotiaissa. En kuitenkaan olisi uskonut, että hän olisi maalipörssin kärkeä, Ylen studiolähetyksessä vieraillut Helmareiden päävalmentaja Marko Saloranta sanoi.

”Jäätävä viimeistely”

Miyazawa on teknisesti huipputaitava ja kekseliäs. Hän hallitsee palloa hyvin pienessä tilassa ja pystyy pelaamaan itsensä pois ahtaista paikoista.

Hän on ollut Japanille arvokas pelaaja rytminvaihdoksilla, joilla vastustajan rivit saadaan rakoilemaan ennen viimeistä palloa maalipaikkaan. Itse hän on toistuvasti nostanut erikoisuudekseen kyvyn kuljettaa ja haastaa pallo jalassaan.

Näissä kisoissa taiturista on kuitenkin kuoriutunut maalitykki. Japanin viihdyttävässä pelaamisessa valokeilaan on päässyt etenkin Miyazawan vauhti, joukkuetovereitakin häkellyttänyt ominaisuus jolla puolustuslinja kadottaa hänet selustaansa.

Näin tapahtui esimerkiksi Sambiaa vastaan. Japani siirtyi johtoon, kun keskitys lähti rangaistusalueelle Miyazawan ollessa kaarella. Ympärillä oli kolme Sambian pelaajaa, mutta Miyazawa kiihdytti heistä koko ajan enemmän karkuun ja jatkoi pallon ensimmäisellä kosketuksella verkkoon.

Miyazawan turnauksen ensimmäinen maali väläytti nopeusominaisuuksia.

Samassa ottelussa Miyazawa teki Japanin kolmannen maalin. Se oli hänelle turnauksen helpoin, mutta silmiinpistävää oli jälleen Miyazawan kyky lukea peliä ja ennakoida oikea hetki kiihdyttää.

Vuoden 2011 maailmanmestarin ja 2015 hopeamitalistin menestys ei ole shokki, mutta Japanin pelitapa on ollut vastustajille myrkkyä. Espanja kaatui 23 prosentin pallonhallinnalla vastahyökkäysten kautta, koska nopeiden kääntöjen jälkeen vielä nopeammat pelaajat olivat valmiita pinkomaan vastustajan maalin suuntaan.

Ensimmäinen maali alkoi pystysyötöstä, joka näytti suuntautuvan keskushyökkääjä Riko Uekin juoksulinjalle. Hänen sijaansa palloon pääsikin Miyazawa, joka oli syötön lähtiessä vasta neljänneksi parhaissa lähtöasemissa. Väkevä kiihdytys, haltuunotto ja tähtäys seurasivat matkalla kylmään viimeistelyyn.

– Maali oli Japanin pelaamisen ilmentymä. Miyazawa kyttäsi kaukana ja huomatessaan Endon käännöksen tiesi, että nyt piti lähteä täyteen vauhtiin. Espanja-ottelussa näitä tuli useita, ja Espanja oli helisemässä Miyazawan nopeuden kanssa, Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas kertaa.

Todellinen taidonnäyte oli 3–0-maali. Siinä Ueki näki Miyazawan olevan lähdössä huippunopeuteen, joten ainoa tehtävä oli antaa juoksuun sopiva syöttö. Sellainen myös tuli, ja vartijansa jo keskiympyrässä eksyttänyt Miyazawa laukoi pallon upeasti takayläkulmaan.

Pitkäkään etumatka ei pelastanut Espanjan puolustajia.

– Espanjan Irene Paredes juoksi täyttä vauhtiaan jo syötön irrotessa jalasta. Hänellä oli silloinkin yli viiden metrin etumatka, mutta Miyazawa tuli silti ohi. Hän lähti kiihdyttämään heti riiston jälkeen haistaessaan vastahyökkäyksen, Kunnas sanoo.

– Hän pystyy liikkumaan oikeina hetkinä korkeilla nopeusalueilla ja voittamaan vastapelaajat, mutta osaa erityisesti ajoittaa liikkeensä havaitessaan tilaa. Lisäksi hän pystyy täydestä vauhdista laadukkaaseen viimeistelyyn, mikä ei ole lainkaan helppo suoritus 50 metrin spurtin jälkeen.

Norja-ottelussa Miyazawa nousi yksin maalipörssin kärkeen 3–1-maalilla. Uekin juoksu imaisi mukaansa kolme puolustajaa, joten vasemmalla Miyazawan päihitettäväksi jäi enää yksi norjalainen. Juoksuvoimastaan tunnettu Thea Bjeldekään ei pysynyt mukana.

– Jäätävä viimeistely. Jos pystyt pysymään noin rauhallisena tuossa tilanteessa, kun puolustaja tulee tuhatta ja sataa, ja laitat nätisti alakulmaan, täytyy hattua nostaa, Yle Urheilun asiantuntija Essi Sainio ihasteli.

– En olisi koskaan voinut kuvitella mitään tällaista. Kaikki maalit ovat seurausta muiden pelaajien oikeista syötöistä. Maalit kuuluvat siis kaikille, eivät vain minulle, Miyazawa itse sanoi Espanja-voiton jälkeen.

Rauhallisuus pitkän juoksun lopussa häkellytti asiantuntijoita.

Yhteinen matka alkoi tyttömaajoukkueesta

Miyazawalla on aiempaa kokemusta MM-sankaruudesta vuoden 2018 alle 20-vuotiaiden MM-kisoista, joista Japani haki kultaa. Hän teki vain yhden maalin, mutta käänteentekevällä hetkellä: loppuottelussa Espanjaa vastaan matkalla maailmanmestaruuteen.

Joukkuetta valmensi Futoshi Ikeda, naisten nykyinen päävalmentaja. Samasta mestariryhmästä seitsemän pelaajaa on jatkanut tarinaa tänä kesänä naisten MM-viheriöllä.

– Ihmiset sanovat aina vain, että olen nopea. Joskus en kuitenkaan pystynyt pelaamaan näin nopeasti. Haluan tulla pelaajaksi, jolla on monta vaihtoehtoa, jotta vastustajat joutuvat miettimään. Haluan olla pelaaja joka tekee aina hyviä valintoja, hän sanoi viime vuonna.

– Tavoitteeni on olla mukana useammassa maalitilanteessa kuin kukaan. Haluan saada aikaan yhden maalin jokaisessa ottelussa. Haluan, että ihmiset hymyilevät ja innostuvat, kun saan pallon. Haluan heidän miettivän, mitähän tuo tekee tällä kertaa, Miyazawa on kuvaillut pelityyliään.

Futoshi Ikeda ja Hinata Miyazawa halaavat.

Futoshi Ikeda on juhlistanut tutun suojattinsa menestystä. Kuva: Getty Images

Arki on kuitenkin ollut kaukana sellaisista maalimääristä joita MM-turnauksessa on saatu todistaa. Kahden viime kauden aikana Miyazawa on pelannut Japanin pääsarjassa yhteensä 39 ottelussa ja tehnyt neljä maalia. Syöttöjä on kertynyt kohtalaisesti, mutta 23-vuotias ei ole ollut maalipyssy edes kansallisilla kentillä.

Menestys tänä kesänä onkin enemmän osiensa summa kuin Miyazawan omaa lentokeliä. Japanin joukkue tuntee toisensa vuosien takaa ja Ikeda on onnistunut yhdistämään yksilöiden vahvuudet.

Japani kokeili jo turnauksen alla erilaisia muotoja ja ryhmityksiä, ja nyt palaset ovat loksahtaneet kohdilleen.

– Pelitapa sopii nyt täydellisesti. Toki hän on nuori pelaaja ja kehittynyt paljon, ja kehityskapasiteetti on edelleen valtava. Japani on kuitenkin muovannut omaa muotoaan ja mukautunut myös kisojen aikana pelien välilläkin. Sillä on selvä suunnitelma, jota pelaajat pystyvät toteuttamaan.

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *