• 28 toukokuun, 2023

Amanda Kotaja piti lajinsa maailmanennätystä lyömättömänä – nyt iso muutos on siivittämässä hänet kaikkien aikojen nopeimmaksi


Amanda Kotaja jäi viikonloppuna vain sadaosan päähän naisten 100 metrin pyörätuolikelauksen ME-ajasta. 28-vuotiaan suomalaisen kehityksen taustalla on merkittävä muutos.

Amanda Kotaja.

Amanda Kotaja oli viikonloppuna hurjassa vireessä. Kuva: All Over Press

Pyörätuolikelaaja Amanda Kotaja hurjasteli lauantaina Sveitsin GP-kilpailuissa naisten 100 metrillä kovan Euroopan ennätyksen 15,36. Hän paransi kahdeksan vuotta vanhaa ennätystään 26 sadasosaa.

28-vuotias Kotaja oli lähellä myös toista kovaa paukkua. Hän jäi lajin maailmanennätyksestä vain yhden sadasosasekunnin päähän.

– On vaikea uskoa, että veto oli niin kova kuin se oli, Kotaja hämmästelee Yle Urheilulle.

Kotaja on pitänyt maailmanennätysaikaa lyömättömänä.

– Harmitus kesti vain sellaisen sadasosan verran. En ikinä ajatellut, että voisin kelata näin kovaa. Se, että pääsin noinkin lähelle, on minulle tosi iso juttu.

– Tulevaisuudessa on potentiaalia rikkoa ennätys, jota olen pitänyt ennen mahdottomana, Kotaja ruotii.

Amanda Kotaja iloitsi kakkossijastaan paralympialaisissa.

Amanda Kotaja ylsi Tokion paralympialaisissa toiseksi. Ensi vuonna Pariisissa hän haluaa kirkastaa mitalin kullaksi. Kuva: Getty Images

Pariisiin puolustavana maailmanmestarina

Kotaja kertoo olleensa ennätyskunnossa jo kahden viime vuoden aikanakin. Nyt palaset ovat kuitenkin loksahtaneet kohdilleen.

Urheilijalla on ollut keväällä isoja muutoksia. Häntä on valmentanut helmikuusta lähtien hollantilainen Arno Mulin.

Hollantilaisen tekniikkagurun kanssa on tehty iso muutos kelausasentoon.

– Istun tosi paljon alempana kelaustuolissa. Näin on käytettävissä paljon enemmän mahdollisuuksia viedä tuolia eteenpäin. Tekniikka on parantunut ihan hirveästi. Tekniikka ja fysiikka, joita on vuosien varrella rakennettu, pystytään nyt paremmin hyödyntämään kelauksessa.

Muutokset ovat tuottaneet tulosta hyvin nopealla aikataululla.

– Olen niin onnellinen siitä, että pystyin tekemään suorituksen, joka ylittää kaikki odotukset urallani. On jännä nähdä, millaisia kelauksia pystyy jatkossa tekemään. Kun pystymme tekemään Arnon kanssa kokonaisen harjoituskauden yhdessä syksystä alkaen, uskon, että pystyn kelaamaan kovempaa.

Kotajan tämän kesän päätavoitteena ovat Pariisin MM-kisat. Hän lähtee kisoihin puolustavana mestarina.

– Viimeiset kaksi viikkoa ovat osoittaneet sen, että en voi lähteä hakemaan sieltä mitään muuta tavoitetta. Aion kelata MM-kisoissa myös 400 metriä. Se näyttää erittäin positiiviselta, joten lähden tavoittelemaan siinä finaalipaikkaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *