• 12 huhtikuun, 2023

Autoilijan lähettämä video näyttää, kuinka karuja kuoppia sivuteiltä voi löytyä – ely-keskus muistuttaa autoilijoiden omasta vastuusta


Teiden hajoittamista autoista voi hakea korvauksia ely-keskuksilta, mutta vain viidennes hakemuksista saa myönteisen vastauksen.

Routavaurio Nuuksion tiellä Espoossa.

Routa vaurioittaa usein teiden päällysteitä. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Teiden huono kunto puhuttaa kevään korvilla autoilijoiden keskuudessa. Yle Keski-Suomen Hirvaskankaalla autoilijoiden parissa tekemässä radiogallupissa moni kuljettaja arvioi pääväylien olevan suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta monen mukaan heti sivutielle mentäessä alkavat kuopat.

Osalle kotiseutujen kuopat ovat tulleet niin tutuiksi, että niitä osaa jo rutiinilla ajaessa väistää.

Juha-Matti Lehti Koskenpäältä kuvasi tiistaina Jämsänkosken ja Koskenpään välistä tie- ja kuoppaosuutta.

Talvi on tehnyt tänäkin keväänä tuhoja teiden päällysteille, mutta yöpakkasten jatkuessa Keski-Suomen ely-keskuksesta ei vielä osata arvioida, onko vaurioita tavallista enemmän.

Ely-keskuksen mukaan Keski-Suomessakin jätetään talvinopeusrajoituksia voimaan tieosuuksille, joilla talvenaikaiset vauriot ovat vieneet tien huonoon kuntoon.

Tien kunto harvoin syypää, sanoo ely-keskus

Ylijohtaja Jukka Lehtinen Keski-Suomen ely-keskuksesta pitää yhteyttä teiden huonon kunnon ja liikenneonnettomuuksien välillä ohuena. Hänen mukaansa onnettomuudet johtuvat enimmäkseen muista syistä, esimerkiksi ajoneuvokaluston kulumisesta ja rengasvaurioista.

Huolta teiden kunnosta Lehtinen pitää vilpittömänä ja oikeana ”asiakashavaintoina”.

– Viime kädessä toteutuneen turvallisuuden ratkaisee kuitenkin kuljettaja, Lehtinen muistuttaa.

Suomessa lainsäädäntö lähtee siitä, että kuljettajan täytyy sovittaa vauhti tilanteen ja myös tien kunnon mukaan. Lehtisen mukaan tien huonosta kunnosta pyritään varoittamaan näkyvästi ja päällystevauriomerkki viestittää, että nyt täytyy mahdollisesti laskea nopeutta.

Mitään yhtä sopivaa tasoa nopeuden laskemiselle monttuisella tiellä ei Lehtisen mukaan ole, vaan kaikki on tapauskohtaista.

Kuopat tiessä voivat rikkoa autoja ja moottoripyöräilijöille ne ovat vielä vaarallisempia. Jos rikkoo ajoneuvonsa huonokuntoisella maantiellä, siitä voi hakea korvauksia ely-keskuksilta. Kunnat vastaavat taas katuverkoillaan tapahtuneista vahingoista.

Lapin ely-keskuksen mukaan koko Suomessa haettiin viime vuonna 2522 kertaa vahingonkorvauksia tien vaurioittamista ajoneuvoista, kun keskiverrosti hakemuksia tulee 2000 kappaletta vuodessa. Noin joka viides päätös oli myönteinen.

Raha ei riitä päällystämään kaikkea mitä pitäisi

Syyt tiestön huonolle kunnolle ovat Lehtisen mukaan riittämättömässä budjetissa.

Keski-Suomen alueella tietä päällystetään tänä vuonna 80–90 kilometrin verran uudelleen, mutta todellinen tarve olisi noin kaksin- tai kolminkertainen, ettei korjausvelka lähtisi kasvuun.

Koko maan alueella teitä pitäisi päällystää korjausmielessä tänä vuonna 4000 kilometriä, mutta päällystetään vain alle 2000.

Tehtävät päällystetyöt keskittyvät pääväylille, koska ne kuluvat sivuteitä nopeammin ja jos pääväylä pääsee huonoon kuntoon, sen korjaaminen on hyvin kallista. Valtakunnalliseksi huoleksi nouseekin Lehtisen mukaan alemman tieverkon kunto.

Kolmessa vuodessa rahoitusta tieverkon ylläpitoon on leikattu, mutta samaan aikaan kunnossapidon hinta on noussut neljänneksellä.

– Puhutaan kaksoisgiljotiinista, mattoa leikataan molemmista päistä, Lehtinen kuvailee tilannetta.

Oletko huomannut kuoppien lisääntyneen teissä talven jälkeen? Voit keskustella aiheesta 13.4. klo 23.00 saakka.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *