• 26 heinäkuun, 2023

Australialaisteini rikkoi naisten vanhimman ME-ajan puolikuntoisella polvella – ”Yllättävää ja ihmeellistä”


Australian 19-vuotias uintisensaatio Mollie O’Callaghan selätti loukkaantumisen ja passitti 14 vuotta vanhan Federica Pellegrinin vapaauinnin ME:n historiaan 13:lla sekunnin sadasosalla.

Mollie O'Callaghan halaa Ariarne Titmusta altaassa.

ME-ajan uinut Mollie O’Callaghan halaa kilpasisko Ariarne Titmusta liikuttuneena altaassa. Kuva: Getty Images

Uinnin pitkän radan MM-mitaleista kilpaillaan Japanin Fukuokassa 23.–30.7. Yle näyttää MM-uinnit TV2:ssa ja Yle Areenassa. Matti Mattsson kilpailee 200 metrin rintauinnin alkuerissä torstaina 27.7. noin kello 5.40 Suomen aikaa.

Ilmeestä päätellen se oli valtava yllätys hänelle itselleenkin.

Hämmästys paistoi australialaisen uimarin Mollie O’Callaghanin kasvoilta Japanin pitkän radan MM-uintien 200 metrin vapaauinnin suorituksen jälkeen.

Matkan piti olla O’Callaghanin maannaisen ja kilpasiskon Ariarne Titmuksen heiniä. Titmus on hallitseva olympiavoittaja 200 metrin ja 400 metrin vapaauinnissa. Kisan ennakkoasetelmissa maailmanennätyksen rikkomista pidettiin vain ajan kysymyksenä, mutta Titmuksen uimana.

Naisten uinnin vanhin maailmanennätys meni kyllä uusiksi, mutta eri henkilön toimesta.

Australian O’Callaghan rikkoi naisten 200 metrin vapaauinnin maailmanennätyksen.

Titmus johti suurimman osan kilpailusta, mutta O’Callaghan kiri hänet kiinni huimalla viimeisellä viisikymppisellä. Neljän altaanmitan ja loppukurotuksen jälkeen taululle ilmestyivät lukemat 1.52,85 ja teksti WR, world record eli maailmanennätys.

Samalla pyyhkiytyi historiaan naisten uinnin vanhin henkilökohtainen ennätys, italialaisen Federica Pellegrinin vuonna 2009 Rooman MM-kisoissa uitu 1.52,98.

Kokenut Titmus ei jäänyt kauas taakse. Hän valahti lopussa O’Callaghanista vain 0,16 sekuntia, tälläkin hurjalla ajalla olisi jo hätyytelty ME-aikaa. Pronssia nappasi kanadalainen Summer McIntosh, 16, niin ikään huippusuorituksella ja uudella nuorten ME-ajalla 1.53,65.

19-vuotiaan O’Callaghanin noteerauksen jälkeen jäljelle jää enää yksi naisten maailmanennätys polyuretaani- ja kokovartalouimapukujen aikakaudelta, jotka kiellettiin vuonna 2010. Kyseessä on kiinalaisen Liu Zigen 200 metrin perhosuinnin ME-aika 2.00,78 Saksasta vuoden 2009 lopulta.

Mollie O'Callaghan liikuttui kyyneliin noustuaan altaasta ME-uintinsa jälkeen, mutta oli sen jälkeen oli yhtä hymyä.

Mollie O’Callaghan liikuttui kyyneliin noustuaan altaasta ME-uintinsa jälkeen, mutta oli sen jälkeen yhtä hymyä. Kuva: Getty Images

Vammat vaivasivat mestaria

O’Callaghanin tie Fukuokan MM-altaaseen ei ollut ruusuinen. Australialaisen polvi meni sijoiltaan kuivan maan harjoittelusessiossa reilu kuukausi ennen MM-kisoja, joten Japaniin ei lähdetty korkein odotuksin. O’Callaghan joutui keventämään harjoitusaikatauluaan.

– Tavoitteeni MM-kisoissa oli nauttia ja testata uusia kisataktiikoita. Se, että kävelen MM-kisoista ME:n haltijana, oli todella yllättävää ja ihmeellistä, O’Callaghan kertoi AFP:lle.

O’Callaghanin ennätysvauhti oli odottamatonta, vaikka hän päihitti Titmuksen kertaalleen jo Australian MM-karsinnoissa. Uinnin jälkeen häkeltynyt maailmanmestari halasi hopealle uinutta maajoukkuekaveriaan.

– Siinä hetkessä oli kyyneleitä ja onnea, mutta jälkeenpäin olin aivan loppu. Viimeisellä 50 metrillä ajattelin vain, että aion puskea eteenpäin, vaikka se olisi kuinka vaikeaa tai kivuliasta, tuore ME:n haltija sanaili ESPN:lle.

ESPN:n mukaan O’Callaghan saa ME-tuloksesta palkinnoksi 30 000 dollaria eli noin 27 100 euroa.

Ranskan sensaatio Marchand oli omaa luokkaansa

Miesten 200 metrin perhosuinnissa Ranskan Leon Marchand ui toiseen maailmanmestaruuteensa Fukuokassa. Sunnuntaina hän rikkoi 400 metrin sekauinnissa lajilegenda Michael Phelpsin maailmanennätyksen. Yli sekunnilla parantunut ME oli Phelpsin viimeinen voimassa ollut henkilökohtaisen matkan ennätys.

Leon Marchand.

Leon Marchand on huippuvireessä. Kuva: Getty Images

Miesten 50 metrin rintauinnissa Kiinan Qin Haiyang voitti niin ikään kisojen toisen kultamitalinsa satasen rintauinnin jatkoksi. Qin on ilmoittautunut myös varhain torstaina alkavaan 200 metrin rintauintiin, joka on Matti Mattssonin päämatka.

Uinnin pitkän radan MM-mitaleista kilpaillaan Japanin Fukuokassa 23.–30.7. Yle näyttää MM-uinnit TV2:ssa ja Yle Areenassa. Matti Mattsson kilpailee 200 metrin rintauinnin alkuerissä torstaina 27.7. noin kello 5.40 Suomen aikaa. Lähetystiedot löydät täältä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *