• 16 toukokuun, 2023

Asiantuntijalta lohduton arvio Leijonista – yksikään hyökkäysketju ei toimi


Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkosen mukaan Leijonat ei ole löytänyt yhtään toimivaa hyökkäyskolmikkoa. Hän on myös huolissaan puolustuksen tulivoimasta.

Juho Lammikko laidan lähellä.

Ismo Lehkonen nostaisi Juho Lammikon Mikko Rantasen ja Kaapo Kakon sentteriksi. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue hävisi maanantai-iltana Ruotsille Tampereella voittomaalikilpailun jälkeen maalein 1–2.

Leijonilla on takana alkulohkonsa kovimmat ottelut. Tuloksena on voitto Saksasta ja tappiot Yhdysvalloille ja Ruotsille. Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen nostaa tässä jutussa esille kolme poimintaa Leijonien tilanteesta.

1. Ketjut eivät toimi

Kolmen ottelun jälkeen Lehkonen näkee, että valmennuksen on reagoitava ketjukoostumuksiin. Asiantuntijan mukaan Suomi ei ole löytänyt yhtään toimivaa ketjukoostumusta.

– Kiistatta vähän huolestumisen merkkejä on meikäläisen silmissä. Suomelta ei ole löytynyt rakenteellista yhtenäisyyttä viisikkopelissä. Ja kun katsoo neljää ketjua, niin aina kemiat eivät kohtaa, Lehkonen alustaa.

Asiantuntija jatkaa, että ketjujen peli on ollut lähinnä pakottamista.

– Ei ole yhtään sellaista kolmikkoa, joka pystyisi vyöryttämään. Joilla peli näyttäisi siltä, että kiekko vaihtaa omistaa, rytmit olisi kohdallaan ja heillä olisi omia pelejä pelien sisällä. Siksi vähän näyttää, että osalla pelaajista hampaat kiristää ikeniä, Lehkonen sanoo.

Jukka Jalonen vaihtoaition takana.

Ismo Lehkosen mukaan Leijonien valmennuksella riittää pohdittavaa ketjukoostumuksien suhteen. Kuva: Tomi Hänninen

Lehkonen pistäisi esimerkiksi Turun kaksikon eli Mikko Rantasen ja Kaapo Kakon samaan ketjuun. Keskelle hän asettaisi Juho Lammikon.

– Lammikon perustelen keskikaistalle sen takia, että hän pystyy ajamaan täysiä maalille ja pystyy vääntämään ja kääntämään maalin edessä.

Asiantuntjia on huomannut, että sekä Rantanen että Kakko ovat alkaneet “pakottamaan” peliään. Kaksikko ei ole löytänyt sellaista lennokkuutta, mitä heillä oli NHL:ssä.

– Heillä on Leijonien pelitavan kanssa kiistatta hakemista. He koittavat mukauttaa omaa pelaamista tuohon Suomen pelitapaan. Se ei oikein lähde rullaamaan hyvällä tavalla.

Mikko Rantanen maalipaikassa.

Mikko Rantanen ei ole saanut maalitiliään auki turnauksessa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Lehkonen muistuttaa myös Turun kaksikon henkisestä kemiasta. Isoveli-pikkuveli -astelma on ollut näkyvillä kesäharjoituksissa, joita Lehkonen on turkulaisille pitänyt.

– Kun Mikolla ja Kaapolla on myös tämä isoveli-pikkuveli-asetelma, niin isoveli pystyisi vähän pikkuveljeä taputtelemaan pyllylle, että älä pure hammasta niin kovasti. Pelataan rennosti, Lehkonen sanoo.

Kaapo Kakko hyökkää.

Kakko on hyökännyt Leijonien kakkosketjussa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

2. Puolustajien tulivoima hukassa

Leijonien ykkösylivoimassa pelannut puolustaja Mikko Lehtonen on isossa roolissa puolustuksessa. Hänen jälkeensä puhtaasti kiekollisia puolustajia ei tahdo löytyä.

Lehkonen on todella huolissaan puolustajien tulivoimasta hyökkäyalueella. Hän muistuttaa, että kansainvälisissä peleissä viivan hyödyntäminen on tärkeässä roolissa.

– Onko meillä sellaisia pakkeja, jotka ovat lähtökohtaisesti tehneet tulosta muita kuin Lehtosen Mikko?

– Tänä päivänä pitäisi pystyä kuitenkin ykkösellä ampumaan. Ottaa kiekko haltuun, liikkua heti poikittain ja saada laukauksia läpi. Tästä asiasta olen todella isosti huolissani.

Jonatan Berggren ja Mikko Lehtonen kamppailevat.

Mikko Lehtonen iski aiemmin voittomaalin Saksaa vastaan. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

3. Kinkkinen asetelma

Leijonat ei voi lähteä täysin luottavaisena kohti lopputurnausta. Alkulohkon muut ottelut ovat lähtökohtaisesti helpompia, joten joukkue joutuu odottamaan pitkään puolivälieräkamppailua.

Silloin vastaan asettunee kova vastustaja, sillä Suomi ei ole voittamassa näillä tuloksilla omaa lohkoaan.

– Se tästä Suomen tilanteesta tekee vaikean, että nyt on niin sanotusti helppoja ja yhtäkkiä kovin peli tulee suoraan kulman takana raivoisasti vastaan. Asetelma ei ole helppo.

– Kun käkättimeen tuli kahdesta pelistä, niin Leijonille tulee vielä muutama stressipeli vielä vastaankin. Samalla pitäisi miellyttää ennakkosuosikkina Suomen kansaa selvillä maalieroilla. Voi olla, että se ei ole niin helppoa miltä se näyttää.

Lucas Raymond tekee ratkaisumaalin.

Ruotsi juhli Leijonien kustannuksella voittomaalikilpailussa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Lehkonen kuitenkin muistuttaa Leijonien kokemuksesta. MM-kisojen toiseksi vanhimmasta joukkueesta löytyy kokemuksia voittamisesta. Mukana on Stanley Cup- voittajia, olympiavoittajia ja maailmanmestareita.

– Nuo jos jotkut osaavat käsitellä tämän jutun.

Ismo Lehkosen ja Henri Pitkäsen analyysi Suomen ja Ruotsin MM-ottelusta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *