• 29 heinäkuun, 2023

Asiantuntija haluaa nähdä pika-aidoissa Kalevan kisojen historiaa – temppu ei kuitenkaan ole Reetta Hurskeen varassa


Lauantai on naisten superpäivä yleisurheilun Kalevan kisoissa Lahdessa, sillä ohjelmassa on kolme lajia, joissa on kussakin jopa kolme Budapestin MM-kisoihin lähtijää. Kyseessä ovat seiväs, kolmiloikka ja 100 metrin aidat.

Kansalliseksi mestaruuskisaksi kärjen taso on näissä lajeissa kova. Parhaimmillaan näiden lajien parhaat suomalaiset ovat Euroopan kärkeä, kuten on nähty kuluneen vuoden EM-kisoissa. Wilma Murto on seiväshypyn kaksinkertainen Euroopan mestari, Reetta Hurske EM-kultamitalisti 60 metrin aidoissa ja Kristiina Mäkelä kolmiloikan EM-hopeamitalisti viime kesältä Münchenistä.

Yle Urheilun asiantuntija Mikaela Ingberg kertoo, mitä kolmesta kovatasoisesta lajista kannattaa odottaa.

1. Juokseeko pika-aitojen hopeamitalisti alle 13 sekunnin?

Reetta Hurske ylittää maaliviivan.

Reetta Hurskeella ei ole juuri ollut Suomessa haastajia viime aikoina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Reetta Hurske on voittanut kaksi edellistä pika-aitojen Suomen mestaruutta, ja myös Lahdessa hän on selkeä voittajasuosikki.

Tamperelainen juoksi kesäkuussa Suomen ennätyksen 12,70. Vaikka väliin on mahtunut muutama vaisumpikin kisa, uskoo Ingberg, että voittoaika painuu selvästi alle 13 sekunnin.

Mutta mikä on hopeamitalistin aika? Ingberg arvioi, että ensimmäistä kertaa Kalevan kisojen historiassa myös hopeamitalisti voisi alittaa 13 sekuntia. Kalevan kisojen paras hopeatulos on 13,01.

Annimari Korte on juossut tällä kaudella 12,83 ja Lotta Harala 12,85. Nooralotta Nezirin kauden paras on 13,04.

– Toivoisin, että joku voisi yllättää ja haastaa Reettaa, joka on ollut selkeä ykkönen. Näen, että Lotta on siihen todennäköisin. Hyvinkin voisi tänä vuonna ainakin kaksi naista juosta alle 13 sekunnin, jos olosuhteet ovat hyvät, Ingberg sanoo.

Lotta Harala on kiinni MM-kisojen viimeisessä rankingpaikassa. Annimari Kortteen pitäisi puolestaan parantaa hieman rankingpisteitään, jotta hän voisi päästä kisoihin.

Pika-aitojen alkuerät kello 19.20 ja finaali kello 20.35.

2. Palaako Euroopan mestari Suomen mestariksi?

Wilma Murto hyppää Lontoon Timanttiliigassa.

Wilma Murto voitti sunnuntaina Lontoossa ensimmäisenä suomalaisnaisena Timanttiliigan osakilpailun. Hän ylitti kisassa kauden parhaansa 480. Kuva: British Athletics / Getty Images

Kaksi seiväshypyn Euroopan mestaruutta kuluneen vuoden aikana ovat tehneet Wilma Murrosta kansainvälisen yleisurheilutähden ja vakiinnuttaneet hänen paikkansa lajin kovimmassa kilpailusarjassa, Timanttiliigassa. Siitä on seurannut se, että Murto on yhä harvinaisempi näky kotimaan kentillä. Kauden yhdeksästä kisastaan hän on hypännyt Suomessa kolme.

Ingberg kannustaa katsojia kiinnittämään huomiota Murron itsevarmaan käytökseen kilpailutilanteessa. Onhan kyseessä yksi lajinsa parhaista urheilijoista maailmassa.

– Wilma on niin ammattimainen kaikessa tekemisessään. Siinä on nuoremmillekin urheilijoille hyvä esimerkki, Ingberg sanoo.

Viime vuonna Suomen mestaruuden voitti Elina Lampela, joka on tällä kaudella kohentanut ennätyksekseen 456. Myös 450 hypännyt Saga Andersson on kiinni MM-kisapaikassa.

Ingberg uskoo, että Suomen mestaruuden voittaminen on Murrolle tärkeä askel ennen kolmen viikon päästä alkavia MM-kisoja. Tosin viime vuonna hän jäi SM-kisoissa hopealle ja saavutti muutamaa viikkoa myöhemmin EM-kultaa Münchenissä uudella Suomen ennätyksellä.

– Suomen mestaruus on tietyllä tavalla kunnia-asia jokaiselle urheilijalle, vaikka olisi saavuttanut mitaleja arvokisoissakin, Ingberg sanoo.

Naisten seiväsfinaali alkaa kello 18.10.

3. Loikkiiko Kähärä mukaan voittotaistoon?

Kristiina Mäkelä, Jessica Kähärä ja Senni Salminen juttelevat Lahden stadionilla.

Kristiina Mäkelä (keskellä) hamuaa jo yhdettätoista Suomen mestaruutta Kalevan kisojen kolmiloikassa. Jessica Kähärältä (vasemmalla) ja Senni Salmiselta mestaruus vielä puuttuu. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Kristiina Mäkelällä, 30, on ennätykselliset kymmenen mestaruutta Kalevan kisojen kolmiloikasta, mutta nyt hän lähtee SM-finaaliin uudenlaisesta tilanteesta. SE-naisen kesäkausi ei ole lähtenyt vielä totuttuun lentoon, sillä kauden paras on kantanut 13,92.

Senni Salminen on tilastokärki kauden ainoana 14 metrin ylittäjänä (14,03). Alle 23-vuotiaiden EM-pronssia napannut Jessica Kähärä on loikkinut tällä kaudella ennätyksensä 13,87.

Mikaela Ingbergin mukaan kolmikko tarvitsee Lahdesta positiivisia merkkejä kunnostaan, jotta valmistautuminen Budapestin MM-kisoihin lähtee hyvin käyntiin. Kähärälle myös pieni kohennus rankingpisteisiin tekisi hyvää, jotta MM-paikka varmistuisi. MM-ranking sulkeutuu sunnuntai-iltana, joten Kalevan kisat on urheilijoille viimeinen näyttöpaikka.

Ingberg uskoo, että kuka tahansa kolmesta kolmiloikkaajasta voi hyvänä päivänä viedä mestaruuden. Hän odottaa, että Kähärä tulee voittotaisteluun ”sekoittamaan pakkaa”.

– On todella iso plussa, että Jessica on noussut tuolle tasolle. Hänessä on ihan valtava potentiaali kolmiloikassa. Hän on luonnostaan nopea, ja kun katsoin alle 23-vuotiaiden EM-kisojen parasta hyppyä, niin se meni vähän sivulta toiselle. Kun hän pääsee vähän tekemään lajitekniikkaa tulevana talvena, voi tulla vaikka kuinka kovia tuloksia, Ingberg sanoo.

Naisten kolmiloikan loppukilpailu alkaa kello 19.20.

Kalevan kisat Lahdessa 27.–30.7. Yle Urheilu seuraa tapahtumia tässä artikkelissa. Perjantaina lähetys Yle Puheessa alkaa kello 17, TV2:ssa ja Areenassa kello 18.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *