• 21 toukokuun, 2023

”Ajan kysymys, kun joku menettää henkensä”


Lontoolaisseura West Hamin pitkä odotus Euroopan kentillä päättyi torstaina. Joukkue eteni Konferenssiliigan finaaliin voittamalla hollantilaisen AZ Alkmaarin.

Vuonna 1965 West Ham kaatoi Cup-voittajien cupin finaalissa 1860 Münchenin ja vuonna 1976 West Ham hävisi samaisen turnauksen finaalin Anderlechtille.

Suuret juhlat vaihtuivat nopeasti hädäksi. Joukko kotijoukkue Alkmaarin mustiin pukeutuneita ultrafaneja yritti hyökätä loppuvihellyksen jälkeen katsomonosaan, joka oli varattu West Hamin kannattajille, etenkin pelaajien ja valmennuksen perheille ja ystäville.

Kun West Hamin pelaajat huomasivat tilanteen, he yrittivät päästä estämään välikohtausta. Järjestyksenvalvojat ja West Hamin taustahenkilöt yrittivät pitää pelaajat turvassa. Kaaos kesti kymmenisen minuuttia.

Paikalla olleet katsojat kertoivat, että stadionin ulkopuolella oli turvallista, koska poliiseja oli riittävästi. Stadionilla West Hamin katsomonosan ympärillä ei poliiseja ollut, ja heidän saapumisensa hätiin kesti kauan.

Fanit soihduttamassa 18.5.2023 ennen AZ Alkmaarin ja West Hamin Konferenssiliigan välierää.

Jo ennen ottelua stadionin ulkopuolella oli kova meininki. AZ:n fanit ottivat näin vastaan joukkueensa bussin stadionille. Kuva: Getty Images
West Hamin joukkue juhlii Konferenssiliigan finaalipaikkaa.

West Hamin joukkue juhli ensin innoissaan Konferenssiliigan finaalipaikkaa. Kuva: UEFA / Getty Images
Rettelöintiä katsomossa AZ Alkmaarin ja West Hamin Konferenssiliigan välierän jälkeen 18.5.2023.

Juhlinta vaihtui hädäksi, kun katsomossa alkoi tapahtua. Kuva: Getty Images
Jarrod Bowen.

West Hamin taustahenkilö yritti pidätellä hyökkääjä Jarrod Bowenia ryntäämästä katsomoon. Kuva: Getty Images

Katsoja nimeltä Russell Raphael kertoi katsojien pelosta.

– Yli 30 miestä kommandopipoissa murtautui jotenkin katsomonosastaan ja juoksi meitä kohti. Rohkeat West Hamin fanit tekivät parhaansa pysäyttääkseen heidät. Myös järjestyksenvalvojat tekivät parhaansa. Pelaajat joutuivat paniikkiin, kun näkivät perheidensä olevan uhattuna, joten he ymmärrettävästi juoksivat paikalle.

Myös West Hamin päävalmentaja David Moyes oli huolissaan perheenjäsenistään. Hänen 87-vuotias isänsä oli katsomossa.

Alkmaarin päävalmentaja Pascal Jansen totesi olevansa häpeissään, että sellaista tapahtui Alkmaarin stadionilla. Myös kotijoukkueen pelaajat kertoivat järkytyksestään. AZ:n puolustaja Pantelis Hatzidiakos sanoi, että hänen perheensä oli paikalla.

– Tyttöystäväni sanoi, että he tärisivät. En kutsu tuollaisia kannattajiksi. Pysykää kotona, jos teillä on tuollaisia aikomuksia, Hatzidiakos vaati.

Video: AZ Alkmaarin ja West Hamin ottelu Konferenssiliigan välierissä päättyi rähinään. Pelaajat yrittivät puuttua tilanteeseen.
Video: Näin AZ Alkmaarin päävalmentaja Pascal Jansen ja West Hamin päävalmentaja David Moyes kommentoivat lehdistötilaisuudessa.

”Ilta, jota pitää hävetä”

Tapauksesta selvittiin ilman vakavia vammoja. Tuoreeltaan ei pidätetty ketään.

– Tavoitteemme oli hajottaa väkijoukko ja palauttaa järjestys mahdollisimman nopeasti, missä onnistuimme. Yhdessä AZ:n, kunnan ja syyttäjänviraston kanssa arvioimme illan tapauksia, joista olemme pahoillamme, poliisi lausunto kuului.

Euroopan jalkapalloliiton Uefan turvallisuuskomitean hollantilainen johtaja Michael van Praag sanoi, että Alkmaar saa rangaistuksen, sillä kotijoukkue on vastuussa stadionturvallisuudesta. Van Praag totesi, että myös kaikkia väkivaltaan syyllistyneitä pitäisi rangaista.

– Se on seuran, Hollannin jalkapalloliiton ja oikeuslaitoksen asia, mutta oikeuslaitos on maassamme erittäin heikko, joten minulla ei ole siihen luottamusta, Van Praag latasi.

AZ Alkmaar julkaisi tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa kirjoitettiin, että toiveissa oli historiallinen europeli-ilta.

– Siitä tuli ilta, jota pitää hävetä. Ei pelatun jalkapallo-ottelun takia, vaan joidenkin katsojien käyttäytymisen vuoksi. Valitettavasti emme voi käyttää heistä sanaa ”kannattajat”.

West Hamin fanit huutelevat Alkmaarin faneille Konferenssiliigan ensimmäisessä välieräosassa.

Myös ensimmäisessä välieräottelussa Lontoossa oli levotonta. West Hamin fanit huutelevat vieraskannattajille. Kuva: Offside / Getty Images

Mediassa on kirjoitettu laajalti, että kyse oli kostoiskusta. Lontoossa pelatussa ottelussa AZ:n pelaajien perheenjäseniä joutui välienselvittelyyn West Hamin fanien kanssa. Silloin kuitenkin vältyttiin fyysisiltä yhteenotoilta.

Hollantilaislehdissä torstain tapaus oli luonnollisesti valtava uutinen. Entinen hyökkääjätähti Robin van Persie kutsui sitä ”valtavaksi sääliksi”.

”Milloin joku menettää henkensä?”

Jalkapallohuliganismin suurinta ”kultakautta” elettiin 1970-luvulla, jolloin puhuttiin ”Englannin taudista”. Kovilla toimilla se saatiin hallintaan. Väkivaltaongelmaa ei kuitenkaan ole koskaan saatu täysin taltutettua.

Brittiasiantuntija, Manchesterin yliopiston professori Geoff Pearson on huolissaan kehityksestä eurooppalaisessa jalkapallossa. Hänen mielestään kyseessä oli jälleen yksi totaalinen epäonnistuminen turvallisuusjärjestelmissä ja henkilöstössä Uefan ottelussa.

– Kohtaukset, joita näimme säännöllisesti stadionien ulkopuolella ottelupäivinä, ovat yleistymässä stadionien sisällä. On vain ajan kysymys, kun joku menettää henkensä.

Englannin ja Walesin alueella jalkapalloon liittyvät porttikiellot lisääntyivät 230 prosenttia aikavälillä 1.7.2022–31.12.2022 verrattuna samaan ajanjaksoon vuotta aiemmin.

Poliisijohtaja Mark Roberts kertoi lukujen osoittavan, että epäjärjestys jalkapallo-otteluissa kaikilla tasoilla on lisääntynyt. Hän oli erityisen huolestunut pyrotekniikan, huumeiden käytön ja stadionin henkilökuntaan kohdistuvien hyökkäysten lisääntymisestä.

Hollannissa ollaan hädissään

Aivan erityisesti epäjärjestys on tänä vuonna puhuttanut Hollannissa. Nyt voidaan puhua hollantilaisen jalkapallon ”sysimustasta viikosta”, sillä sunnuntaina Groningenin ja Ajaxin ottelu keskeytettiin yhdeksän minuutin kohdalla.

Ensin kuudennella minuutilla lensi savupommeja, ja kotijoukkue Groningenin kannattaja juoksi kentälle. Hänellä oli mukanaan juliste, jossa vaadittiin potkuja seuran johdolle. Groningen putoaa Hollannin liigasta.

Joukkueet käskettiin pukukoppeihin. Kun peliä jatkettiin, kentälle lensi taas savupommeja. Tämän jälkeen ottelua ei enää jatkettu. Hollannissa on otettu ongelmien takia käyttöön linjaus, että kun kentälle lentää jotain, ottelu keskeytetään. Jos asia toistuu, ottelu keskeytetään kokonaan.

Savupommeja Groningenin ja Ajaxin ottelussa 14.5.2023.

Sunnuntaina Groningenin ja Ajaxin peli keskeytettiin alkuunsa. Se pelattiin lopulta tiistaina ilman katsojia, Ajax voitti 3–2. Kuva: Getty Images
Katsoja ryntää kentälle Groningenin ja Ajaxin ottelussa 14.5.2023.

Kuva: ANP / Getty Images
Savupommeja kentällä Groningenin ja Ajaxin ottelussa 14.5.2023.

Kuva: ANP / Getty Images

Aiemmin Groningenin ja Nijmegenin ottelu keskeytettiin, kun katsoja heitti tuopilla avustavaa erotuomaria.

Hollannin oikeusministeri Dilan Yesilgöz-Zegerius puuttui asiaan huhtikuussa, kun Ajaxin Davy Klaassen sai Feynoordin katsojan heittämästä sytkäristä haavan päähänsä.

– Jalkapalloväkivalta on monipäinen hirviö, jota ei ole helppo tuhota, ministeri sanoi.

Listaa välikohtauksista Hollannissa kuluvan kauden ajalta voisi jatkaa pitkään.

Ajaxin Davy Klaassen sai sytkärin päähänsä Hollannin cupin välierässä 5.4.2023.

Davy Klaassen sai sytkärin päähänsä juhliessaan maalia Hollannin cupin ottelussa. Kuva: Getty Images

Uefan turvallisuusjohtaja Van Praag sanoi, että joutui työskentelemään paljon ongelmakannattajien kanssa Ajaxin puheenjohtaja.

– Mutta he pysyivät erossa vanhuksista, naisista ja lapsista, se oli kultainen sääntö. Jos alkaa hyökätä pelaajien sukulaisia vastaan, niin joku raja on saavutettu.

Van Praag totesi olevansa hollantilaisena häpeissään, että Hollannissa menee väkivaltaisuuksien osalta entistä heikommin verrattuna muuhun Eurooppaan.

Hän haluaisi, että oppia otettaisiin Englannista, jossa on ollut jo pitkään erillinen lainsäädäntö, football banning orders. Se mahdollistaa, että esimerkiksi esineiden heittämisestä tai tappelemisesta stadioneilla joutuu nopeasti oikeuden eteen.

– Jos käyttäytyy huonosti, saa porttikiellon ja rikosrekisterin. Se pelottaa.

Hollannissa poliisien resurssipulan vuoksi ei ole pystytty koviin toimenpiteisiin. Porttikiellot ovat mahdollisia, mutta seurojen vastuulla.

– Rikosoikeudellinen porttikielto on se puuttuva lenkki. Kaikkien osapuolten – oikeuslaitoksen, poliisin, seurojen, kannattajien ja jalkapalloliiton – on tehtävä yhteistyötä. Järjestelmä on niin vahva kuin heikoin lenkki.

FC Groningenin ja NEC Nijmegenin ottelu keskeytettiin huhtikuussa. Erotuomari Richard Martens ohjaa pelaajat pukukoppiin.

Erotuomari Richard Martens ohjaa pelaajat pukukoppiin. Groningenin ja Nijmegenin ottelu keskeytettiin huhtikuussa. Sekin pelattiin myöhemmin ilman katsojia. Kuva: ANP / Getty Images

Rapaa Uefalle

Seurojen lisäksi raippaa sai Uefakin. Jalkapallohuliganismin asiantuntija, professori Clifford Stott Keelen yliopistosta totesi torstain tapahtumista, että ”juuri tuollaisissa ihmisiä kuolee”.

Viime kevään Mestarien liigan finaalista tuli kaaos, jonka osalliseksi joutuivat Liverpoolin fanit. Lopulta Uefa joutui tutkinnan jälkeen myöntämään olevansa päävastuussa katastrofista.

Stott ihmettelee, ettei Uefa ole ottanut opikseen turvallisuusjärjestelyiden organisoimisessa. Lisäksi Stott ei voinut ymmärtää, miten Uefa johti Alkmaarissa turvajärjestelyitä niin lepsusti, vaikka ennen otteluakin oli levottomuuksia.

West Ham kohtaa 7. kesäkuuta Prahassa Konferenssiliigan finaalissa Fiorentinan. Eurooppa-liigan finaalissa 31. toukokuuta Budapestissä kohtaavat Sevilla ja AS Roma. Mestarien liigan finaalissa Istanbulissa 10. kesäkuuta pelaavat Manchester City ja Inter.

Stott on huolestunut finaaleihin matkaavista englantilaisista.

– Suositukseni kaikille: olkaa erittäin varovaisia.

Lähteet: BBC (siirryt toiseen palveluun), BBC (siirryt toiseen palveluun), Sky Sports (siirryt toiseen palveluun), NOS (siirryt toiseen palveluun), Algemeen Dagblad (siirryt toiseen palveluun), The Guardian (siirryt toiseen palveluun), The Guardian (siirryt toiseen palveluun), NPO Radio 1 (siirryt toiseen palveluun).Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *