• 1 huhtikuun, 2023

”Viikko ilman sähköä kerrostalossa ei sen jälkeen paljon hetkauta”


Työelämästä saatu palaute sai vaasalaisoppilaitoksen reagoimaan: opiskelijoille alettiin opettaa, miten selvitä häiriötilanteissa. Sitä varten heidät viedään metsään.

Vamian järjestämällä kurssilla nuorille opetetaan selviytymistaitoja metsässä.

Viikon kestävä sähkökatko. Jääkaappi on lämmin eikä vettä tule.

– Tällaisen leiriviikon kun on suorittanut, viikko ilman sähköä kerrostalossa ei paljon hetkauta, toteaa ammattillisen oppilaitoksen Vamian opettaja Johan Silander.

Vamia tarjoaa Vaasassa jo kolmatta vuotta turvallisuusalan opiskelijoille opetusta häiriö- ja poikkeusoloissa selviämisessä.

Kurssi järjestetään maastossa ja on ainutlaatuinen koko Suomessa. Siitä tehtiin jopa osa turvallisuusalan tutkintoa.

Silanderin mukaan nuorille päätettiin opettaa, miten pienistä häiriötekijöistä selviää, kun oppilaitos alkoi saada työelämästä palautetta ihmisten uusavuttomuudesta.

Perustoiminta häiriötilanteessa -kurssiin kuuluu Maanpuolustuskouluksen (MPK) kolmen vuorokauden selviytymisleiri ja neljän vuorokauden perusleiri luonnon helmassa sekä kahden päivän vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan maastoetsinnän peruskurssi.

Leireillä nuoret yöpyvät puolijoukkueteltoissa, valmistavat ruokaa nuotiolla sekä opettelevat etsimään luonnosta vettä ja syötävää.

Nuoret pyysivät itse talvileiriä

Tähän mennessä selviytymistaitoja on hankkinut itselleen 50 nuorta. Yksi heistä on turvallisuusalan toisen vuoden opiskelija Joakim Påfs, 18.

Hän haaveilee poliisin tai rajavartijan työstä tulevaisuudessa. Valmistumisensa jälkeen Påfs aikoo kuitenkin työskennellä ensin vartijana ja järjestyksenvalvojana sekä käydä ensi vuonna armeijan.

Joakim Påfs katsoo kameraan metsäleirillä.

Joakim Påfsin mukaan selviytymiskurssi oli vähän kuin valmistautumista armeijaan, jonne hän on menossa ensi vuonna. Kuva: Jussi Itämäki / Yle

Selviytymiskurssilta Påfs toivoi saavansa juuri sitä, mitä kurssi lupaa: selviytymistaitoja.

– Jos esimerkiksi sähköt katkeavat, ei tarvitse valtion resursseja käyttää. On hyvä, että osaa itse tehdä asioita.

Tänä vuonna kurssille saivat hakea ensimmäistä kertaa myös muiden alojen opiskelijat. Hakijoita oli Johan Silanderin mukaan kourallinen.

Kahden kesäleirin jälkeen nuorilla on ollut opettajalle yksi toive.

– Tähän kuuluu vain kesäleiriosuus, mutta nuoret pyysivät itse myös talvikoulutusta. Oletan, että he ovat olleet kurssiin tyytyväisiä, Silander hymyilee.

Tämän vuoden maaliskuussa talvileiri järjestettiin jo toista kertaa. Talvileirille osallistui 20 opiskelijaa, joista 7 on tyttöjä.

Nuorten itseluottamus kasvaa leirillä

Leirillä selviytyminen on opettajan mukaan kasvattanut nuorten itseluottamusta, ja osa nuorista on innostunut leirin jälkeen hakemaan myös varusmiespalvelukseen.

Vamia nimittäin järjestää kurssin yhteistyössä MPK:n kanssa. Talvileiri järjestettiin Puolustusvoimien alueella Maalahdessa.

Silander tyrmää ajatuksen, että kurssilla annettaisiin sotilaallista koulutusta.

Ralf Ström ja Johan Silander nauravat kameran edessä.

Vamian opettaja Johan Silander ja MPK:n koulutuspäällikkö Ralf Ström toteavat, että selviytymisleirillä ei anneta sotilaallista koulutusta. Kuva: Jussi Itämäki / Yle

Samaa vakuuttaa MPK:n koulutuspäällikkö Ralf Ström.

– Täällä ei kouluteta minkäänlaisia sotilaan tai taistelijan taitoja. Täällä opetetaan perustaitoja luonnossa liikkumiseen.

MPK opettaa Strömin mukaan opiskelijoille, miten esimerkiksi puolijoukkueteltta pystytetään ja miten siellä majoitutaan oikeaoppisesti, miten ruokaa valmistetaan trangialla eli retkikeittimellä ja miten nuotio saadaan syttymään ilman tulitikkuja.

Leirillä käydään läpi myös häiriötilanteisiin varautumista ja ensiaputaitoja.

Samalla armeijan toimintaa tehdään kuitenkin tutuksi. Ström kertoo, että leirillä pidetään luentoa siitä, mitä varusmiespalvelus voi olla ja mitä mahdollisuuksia armeijassa on.

– Kyllä täältä kurssilta aina muutama on tullut sanomaan, että olipa kivaa ja meinaan hakea armeijaan. Jopa naisiakin on halunnut tulla sen jälkeen.

”Eka yö on se huonoin”

Joakim Påfs kävi viime vuonna kesäleirin ja innostui talvileirin mahdollisuudesta. Kesäleiri oli hänestä ikimuistoinen kokemus, ja hän odotti talvileirin olevan samanlainen, erona ainoastaan lumi ja kylmyys.

Maaliskuun hankien keskellä puolijoukkueteltta lämpeni kuitenkin kamiinalla nopeasti hiostavan kuumaksi.

Ensimmäistä yötä Påfs odotti pienellä jännityksellä, jos uni ei tulekaan.

– Eka yö on se huonoin, mutta kun tähän taas tottuu, kyllä se siitä.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *