• 28 helmikuun, 2023

Zombie-valoja harkitaan uusiin risteyksiin Porissa – punainen viiva havahduttaa kännykkäänsä uppoutuneenValokokeilusta on Porissa saatu pelkästään positiivista palautetta. Järjestelmää harkitaan jatkossa muihinkin kohteisiin uusittavissa ja kokonaan uusissa valoristeyksissä.

Älypuhelimeensa uppoutuneen kulkijankin on helppo havaita maahan heijastettu punainen viiva. Kuva: Anna-Mari Vuollet / Yle

Reilun vuoden kestäneessä kokeilussa on saatu Porissa hyviä kokemuksia niin kutsutusta zombie-valosta.

Punaista valoa maahan, ajotien reunaan heijastava zombie-valo korostaa väistämisvelvollisuutta. Maahan heijastuva punainen pysäytysviiva havahduttaa myös älypuhelimeensa keskittyneen jalankulkijan tai pyöräilijän.

Yrjönkadun ja Itsenäisyydenkadun risteykseen lokakuussa 2021 asennetuista valoista Porin kaupunki on saanut pelkästään positiivista palautetta.

– Niitä on pidetty erittäin hyvänä ja hauskanakin tapana korostaa väistämisvelvollisuutta, liikenneinsinööri Eija Riihimäki kertoo.

Onnettomuuksilta vältytty parin vuoden ajan

Risteyksessä tapahtui vuosina 2011–2015 yhdeksän ja vuosina 2016–2020 kaikkiaan seitsemän poliisin tietoon tullutta liikenneonnettomuutta. Parin viime vuoden aikana risteyksessä ei ole tilastoitu onnettomuuksia.

– Uskon, että näillä valoilla on ollut liikenneturvallisuuteen merkittävä positiivinen vaikutus, Riihimäki kertoo.

Zombie-valojen tekniikka on vielä sen verran uutta, että toistaiseksi se maksaa enemmän kuin tavallinen jalankulkijoiden valo-opastin. Uudessa valoristeyksessä maahan heijastavat punavalot lisäävät kokonaiskustannuksia noin 3–5 prosenttia.

– Eivät nämä tuo merkittävästi lisäkustannuksia kokonaishintaan, Riihimäki vahvistaa.

Uusia zombie-valoja mietitään risteyskohtaisesti

Liikenneinsinööri Eija Riihimäki kertoo, että kaupungin teknisellä toimialalla kuultiin erikoisista valoista ensimmäistä kertaa liikennevalotoimittajalta.

Vilkkaasti liikennöity risteys on jalankulkijoiden pääväylällä Porin yliopistokeskuksesta Matkakeskukseen ja Satakunnan ammattikorkeakoululta ydinkeskustaan.

– Nämä valot ovat olleet mukava kokemus. Varmasti harkitsemme niitä muissakin liikennevaloristeyksissä, kun niitä uusitaan tai uusia liikennevaloja asennetaan. Varmasti joka risteyksen osalta mietimme ja harkitsemme, olisiko siinä paikka tällaiselle zombie-valolle, sanoo Riihimäki.

Älypuhelimensa hypnotisoimia jalankulkijoita herätellään Porin lisäksi ainakin Raisiossa, minne valot asennettiin kahteen risteykseen vuoden alussa, sekä Tampereella yliopistollisen sairaalan alueella. Kevään aikana zombie-valot asennetaan myös Koskikeskuksen läheisyyteen ja Sepänkadulle Tampereella.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *