• 9 toukokuun, 2023

Venäjän kontrolli kansalaisista kiristyy – ”Vallanpitäjät pelkäävät omaa varjoaankin”, sanoo tutkija


Vappumarssitkin kiellettiin, mutta osa kommunisteista uhmasi kieltoa. Marssijoita pidätettiin ja sakotettiin. Kokoontumisten kieltoja perustellaan turvallisuussyillä.

Segerdagsparaden i Moskva 2019.

Kuvituskuva vuodelta 2019 voitonpäivän paraatista Moskovassa. Kuva: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Perinteisiä juhlia vietetään nyky-Venäjällä valikoivasti. Voitonpäivä 9. toukokuuta on suuri tapahtuma, jossa juhlitaan Neuvostoliiton voittoa toisessa maailmansodassa. Vappumarssit sen sijaan olivat tänä vuonna pannassa ja ne kiellettiin vedoten turvallisuuteen sekä ”vaikeutuneeseen tilanteeseen”.

Vanhempi tutkija Margarita Zavadskaja Ulkopoliittisesta instituutista ei ole yllättynyt, että vappumarssit kiellettiin. Kokoontumista rajoitetaan ja mielenosoituksia kielletään Venäjällä, se on yleinen tendenssi. Hän katsoo, että vappumarssienkin kieltäminen on riskien minimoimista.

– Maan johto tuntee, että se on vaarassa. Vapun mielenosoitukset ja voitonpäivän tapahtumat voivat provosoida oppositiomielialaa tai hyökkäyksiä johtoa vastaan. Uskon, että maan johto pelkää omia kansalaisiaan, ja he pelkäävät toisiaan.

Zavadskaja sanoo, että vapun ja voitonpäivän tapahtumien kieltäminen ja peruminen kertoo, että Kremlissä ollaan kauhuissaan.

– Se on pelkoa ja siellä ei uskota, että heitä tuetaan laajasti Venäjällä.

– En näe eroa vapun ja voitonpäivän viettämisen välillä, vaan se on yleinen tendenssi, jolla vähennetään julkisten tapahtumien ja joukkokokoontumisten määrää.

Hänen mukaansa Putin ja Venäjän vallanpitäjät näkevät uhkia melkein kaikkialla.

– Johto pelkää omaa varjoaankin ja yrittää kaikin mahdollisin keinoin vähentää riskejä.

Osa marssi kiellosta huolimatta

Kommunistit ja ammattiyhdistykset peruivat vappumarssinsa kuuliaisesti kiellon vuoksi.

Jotkut aktivistit kuitenkin rikkoivat toukokuun 1. päivä kieltoa eri kaupungeissa Venäjällä. Mediatietiojen mukaan poliisi otti kiinni vappumarsseille osallistuneita.

Murmanskissa pieni osa paikallisista kommunisteista uhmasi kieltoa ja marssi vappuna murmanskilaisen nettimedia Severpostin mukaan. Kaksi henkilöä joutui virkavallan kanssa vaikeuksiin. Tekoa pidetään hallinnollisena rikkomuksena. Se tarkoittaa yleensä sakkoa, yhdyskuntapalvelua tai 3–30 päivää tutkintavankeutta.

Kieltoa uhmannut ryhmä kommunisteja lähti Murmanskissa Leninin patsaan kukittamisen jälkeen marssimaan. Sitten ryhmä järjestäytyi mielenosoitukseen keskustassa olevalle aukiolle, kertoo nettilehti Severpost.

Murmanskin alueen ammattiliittojen liitto järjesti vapun tienoilla tapaamisen alueen kuvernöörin kanssa, tietovisailun ja koulutusseminaarin. Syyksi tapahtumakonseptin muutokseen kerrottiin tiedotteessa ”vaikeutunut tilanne”. Perinteisen vappukulkueen peruuntumisesta ei liiton tiedotteessa mainittu mitään.

Severpost-uutissivuston mukaan Muurmannin kommunistien johtaja Artur Popov on harmissaan vappumarssien peruuntumisesta Venäjällä. Hän sanoi, että vappumielenosoitusta odotettiin kovasti kahden koronavuoden ajan. Nyt hänen mukaansa ”erityinen sotilasoperaatio” eli Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jättänyt jälkensä pitkiin perinteisiin.

Venäjällä hyökkäystä Ukrainaan kutsutaan ”erityiseksi sotilasoperaatioksi” ja sen nimittäminen hyökkäykseksi tai sodaksi katsotaan yleensä Venäjän asevoimien halventamiseksi ja laittomaksi.

Mielenosoittajille sakkoja ja syytteitä armeijan häpäisemisestä

Venäjän asevoimien häpäisemisestä syytetään henkilöitä, jotka olivat vappuna osoittamassa mieltään. Pietarissa pidätettiin mies, joka piteli käsissään plakaattia, jossa luki perinteinen vapun iskulause ”Rauha! Työ! Toukokuu!” ja sen päällä punaisella suurhyökkäyksen päivämäärä 24.2.2022.

Jekaterinburgissa ja Kazanissa pidätettiin yksittäisiä naisia, joita syytetään Venäjän asevoimien häpäisemisestä. He pitelivät käsissään perinteistä ”Rauha maailmaan” -tekstiä. Yhden pidätetyn naisen poliisi väittää lausuneen: ”Venäjä pommittaa Ukrainaa”, kertoo Radio Svoboda.

Tshitan kaupungissa Siperiassa kommunistien vappumielenosoitus sallittiin, mutta paikaksi määrättiin kaupungin keskustan sijaan syrjäisempi pikkukylä. Aiemmin vappukulkueeseen oli ilmoitettu tulevan 200 marssijaa, mutta kiellon vuoksi suurin osa jätti tulematta. Mediatietojen mukaan Tshitassa vappumielenosoitukseen osallistui kuitenkin 33 henkilöä. Kieltoa uhmanneet vastustivat Putinia, alueen kuvernööriä ja Venäjän sotaa Ukrainaa vastaan.

Novosibirskin kaupungissa oli kaksi kommunistien vapputapahtumaa. Niistä isompi, noin 200 henkilön tapahtuma puolusti Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Pienemmässä, noin 50 henkilön mielenosoituksessa yhtenä iskulauseena oli ”Ei muuta sotaa kuin luokkasota”.

Lähteinä käytetty mm. venäläistä mediaa: Radio Svoboda, Bumaga, Severpost, GTRK Murman.

Radio Svobodan uutinen (venäjäksi) (siirryt toiseen palveluun)

Severpost-nettimedian uutinen (venäjäksi) (siirryt toiseen palveluun)

Bumaga-median Telegramissa oleva postaus (venäjäksi (siirryt toiseen palveluun))

Ihmisoikeudet Venäjällä – ”Vaihtoehdot ovat olla hiljaa, piileksiä, puhua oikeista asioista luotettujen kanssa keittiössä tai lähteä maasta”Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *