• 26 heinäkuun, 2023

Vasta hallitseva maailmanmestari pysäytti suomalaista miekkailuhistoriaa tehneen Niko Vuorisen – ”Kyyneliä tulee, ilon ja surunsekaisia”


Niko Vuorinen jäi yhden voiton päähän MM-mitalista. Hän miekkaili kuitenkin kaikkien aikojen kovimman tuloksen suomalaismiesten sijoituksen.

Niko Vuorinen riisuu miekkailukypärän.

Niko Vuorinen jäi yhden voiton päähän MM-mitalista. Kuva: Esa Fills / Yle

Tarvittiin hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari, Ranskan Romain Cannone, ennen kuin Niko Vuorisen taival Italian MM-kilpailuissa miesten kalvassa pysähtyi. Ennen Milanon kisoja Vuorisen maailmanranking oli 79, mutta MM-kisoissa hän kukisti muun muassa belgialaisen rankingkutosen, viime vuoden MM-pronssimiehen Neisser Loyolan.

Vuorinen selviytyi puolivälieriin asti, mutta siinä Cannone oli häntä pistoin 15–9 parempi. Näin suomalaismiekkailija sijoittui lopputuloksissa seitsemänneksi. Tämä on Suomelle kaikkien aikojen paras miesten sijoitus MM-kilpailuissa.

– Mitähän tässä sanoisi. Maailman seitsemänneksi paras tänään. 249 miestä mukana. Matsia toisensa perään, Vuorinen pohti Miekkailu- ja 5-otteluliiton tiedotteessa.

– Oli itsevarma olo koko päivän. Suomalaista miekkailuhistoriaa. Vasta hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari katkaisi tien. Kyyneliä tulee, ilon ja surunsekaisia.

Budapestissä asuva ja harjoitteleva Vuorinen, 34, kilpaili kymmenensissä MM-kilpailuissaan ja oli nyt kolmannen kerran urallaan MM-kisoissa 16-kaaviossa. Budapestissä 2013 hän sijoittui 14:nneksi ja seuraavana vuonna Kazanissa 16:nneksi.

Miekkailu- ja 5-otteluliiton toiminnanjohtajana toimiva Minna Lehtola on yhä ainoa suomalaismiekkailija, joka on voittanut aikuisten sarjassa MM-mitalin. Lehtola voitti vuonna 1994 Ateenassa pronssia naisten kalvassa.

Myös 26-vuotias Jaakko Paavolainen miekkaili 16 joukkoon ja sijoittui 13:nneksi. Paavolainen johti hallitsevaa Euroopan mestaria Davide Di Verolia 14–12, mutta kärsi niukimman mahdollisen tappion 14–15.

– Pitäisihän tässä olla onnellinen, mutta tällä hetkellä vähän hankalaa.

– 14–14 tilanteessa kahteen otteeseen pistin itskua, mutta valo ei syttynyt. Vaikka uran paras suositus tähän saakka, niin silti kyrsii, kun jäi parempi tulos samatta.

Lähde: Miekkailu- ja 5-otteluliiton tiedoteSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *