• 15 toukokuun, 2023

Turkissa presidentinvaalien ratkaisu jää toiselle kierrokselle – presidentti Erdoğanin voitto on hyvin lähellä


Presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja opposition Kemal Kılıçdaroğlu kohtaavat vajaan kahden viikon päästä. Opposition tilanne on vaikea.

Recep Tayyip Erdogan astuu ulos äänestyskopista.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan astuu ulos äänestyskopista presidentinvaalien ensimmäisellä äänestyskierroksella 14. toukokuuta. Kuva: Umit Bektas / AFP

Turkissa vaaliviranomainen kertoi iltapäivällä sen, minkä monet jo tiesivät; presidentinvaali ratkaistaan toisella kierroksella 28. toukokuuta.

Kamppailu käydään istuvan presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ja opposition pääehdokkaan Kemal Kılıçdaroğlun välillä.

Erdoğan lähtee uuteen erään vahvasta asemasta. Ensimmäisellä kierroksella hän sai lopulta alustavien tulosten mukaan 49,51 prosenttia äänistä.

Kılıçdaroğlu puolestaan jäi 44,88 prosenttiin ja lähtee altavastaajana lyhyeen mutta todennäköisesti kiihkeään vaalikampanjaan.

Äärioikeiston ehdokkaasta vetoapua Erdoğanille?

Sikäli kun Erdoğan tarvitsee apua, kuninkaantekijäksi voisi nousta kansallismielisen äärioikeiston ehdokas Sinan Oğan.

Hän sai vähän yli viisi prosenttia äänistä ja jää ulos vaalien toiselta kierrokselta.

Oğan vaatii muun muassa kaikkien syyrialaispakolaisten palauttamista.

Kılıçdaroğlu keräsi paljon ääniä Turkin kurdialueelta ja on vaikea nähdä, miten hän voisi säilyttää nämä äänet, mikäli saisi sovittua yhteistyöstä turkkilaismielisen Oğanin kanssa

Oğan on asettanut yhteistyön ehdoksi, että Kılıçdaroğlu ottaa etäisyyttä kurdimieliseen vihreään vasemmistoon.

Turkin oppositioliittouman presidenttiehdokas Kemal Kılıçdaroğluoli vielä yöllä voitonvarma puhuessaan kannattajilleen.

Kılıçdaroğlu yrittää valaa uskoa joukkoihinsa

Vaaliyönä Kılıçdaroğlu vakuutti voittavansa toisen kierroksen ja hänen Tasavaltalaisen kansanpuolueen (CHP) johtohahmot ovat sanoneet, että nyt alkaa uusi vaalitaisto puhtaalta pöydältä.

Kılıçdaroğlu yritti iltapäivällä valaa uskoa joukkoihinsa Twitter-viestillä, jossa hän hakkaa pöytää ja vakuuttaa, taistelevansa loppuun asti.

Parlamenttivaalit pettymys oppositiolle

Turkissa pidettiin sunnuntaina myös parlamenttivaalit, jonka tulos on pettymys oppositiolle, vaikka pääoppositiopuolue CHP:n lisäsi kannatustaan.

Toiseksi suurin oppositiopuolue, kurdimielinen HDP, tai uudella nimellä vihreä vasemmisto menetti paikkoja.

Presidentti Erdoğanin Oikeus ja kehitys -puolue ja sen liittolaiset ovat saamassa niukan enemmistön paikoista, vaikka Oikeus- ja kehitys -puolueen kannatus laski.

Parlamentti on pitkälti riisuttu vallasta, mutta se voi hidastaa ja vaikeuttaa presidentin toimintaa.

Jos Kılıçdaroğlu yllättäisi ja nousisi presidentiksi vajaan kahden viikon päästä, hän saisi vastaansa parlamentin, joka pyrkii heittämään kapuloita rattaisiin joka käänteessä.

Mutta todennäköisintä on, että Erdoğan voittaa presidentinvaalien toisen kierroksen ja saa tuekseen parlamentin, jossa omalla puolueellaan sen liittolaisilla on enemmistö.

Jatkaako Erdoğan nykyisellä linjalla?

Iso kysymysmerkki on se, miten Erdoğan aikoo käyttää valtaansa jatkossa.

Kiihtyykö toisinajattelijoiden vaino ja kaventuuko sananvapaus entisestään, vai pehmentääkö Erdoğan linjaansa. Mikään ei viittaa siihen, vaan toimittajilla, yliopistoväellä ja oppositiopoliitikoilla voi olla luvassa entistä kuumemmat paikat.

Tosin ensin vaalien toinen kierros on voitettava ja seuraavat kaksi viikkoa voivat olla yllätyksiä täynnä Turkissa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *