• 31 toukokuun, 2023

Tunnetun professorin epäillään käyttäneen tuhansia euroja yliopiston rahaa omiin tarkoituksiinsa


LUT-yliopisto teki rikosilmoituksen aiemmin irtisanomastaan professori Mika Sillanpäästä keväällä 2020.

Professori Mika Sillanpää.

Mika Sillanpää johti LUT:n vihreän kemian laboratoriota Mikkelissä vuosina 2011–2019. Kuva: Satu Tähkä

Lappeenrannan ja Lahden teknillisen yliopiston (LUT) entistä professoria Mika Sillanpäätä koskevat rikosepäilyt ovat laajempia kuin julkisuudessa on toistaiseksi kerrottu.

Poliisi selvittää parhaillaan, onko Sillanpää syyllistynyt väärinkäytöksiin laskuttaessaan yliopistolta kulukorvauksia.

LUT:n rehtori Juha-Matti Saksan mukaan yliopisto kuuli mahdollisista epäselvyyksistä loppuvuodesta 2019. Yliopisto asetti konsulttiyritys BDO Finlandin selvittämään laboratorion matkalaskuja ja kulutositteita.

Ylen tietojen mukaan Sillanpää oli tilannut laboratorion laskuun omaan käyttöönsä tulevia tavaroita, jotka maksoivat tuhansia euroja. Lisäksi hän oli laskuttanut väärin perustein edustuskuluja, kuten lippuja Savonlinnan oopperajuhlille.

Keväällä 2020 valmistunut konsulttiyrityksen raportti nosti esiin asioita, joiden pohjalta yliopisto teki tutkintapyynnön poliisille. Poliisin mukaan tutkinta on edelleen kesken.

Ylen tietojen mukaan tutkintanimikkeenä on ainakin törkeä petos. Poliisista kerrotaan, että Sillanpäähän kohdistuu lisäksi muitakin tutkintoja. Kaikista vastaa talousrikosten osasto.

Petos on törkeä muun muassa silloin, jos siinä tavoitellaan huomattavaa hyötyä tai rikos tehdään käyttämällä hyväksi vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta. Maksimirangaistus on neljä vuotta ehdotonta vankeutta.

Ylen tavoittama Mika Sillanpää sanoo, ettei hän tiedä mitään meneillään olevasta tutkinnasta. Häntä ei ole myöskään kuulusteltu.

”En tiedä mitään tällaisesta. Ei voi pitää paikkaansa”, hän kirjoittaa tekstiviestissään Ylelle.

Sillanpäätä koskeva seksuaalirikostutkinta päättyi viime kesänä

Professori Mika Sillanpää on yksi Suomen siteeratuimmista tutkijoista. Vuodesta 2011 alkaen hän johti Mikkelissä sijaitsevaa vihreän kemian laboratoriota, joka keskittyy vedenpuhdistusmenetelmien tutkimiseen.

Yliopisto irtisanoi Sillanpään loppuvuodesta 2019 ”työntekijästä johtuvan, erityisen painavan syyn takia”. Perusteluna oli luottamuspula, joka syntyi esimiesaseman väärinkäytöstä, taloudellisesta väärinkäytöstä ja esteellisyyssäännösten rikkomisesta.

Vuosina 2020–2022 poliisi tutki Sillanpäätä seksuaalisesta häirinnästä, kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä ja laittomasta uhkauksesta. Syyttäjä päätti tutkinnan viime kesänä, koska näyttöä ei ollut riittävästi.

Irtisanomisen jälkeen Sillanpää teki 17 valitusta hyvän tieteellisen käytännön rikkomisesta. Ne kohdistuivat muun muassa rehtori Juha-Matti Saksaan sekä jatko-opiskelijoihin, jotka työskentelivät Sillanpään alaisuudessa.

Tutkimuseettinen neuvottelukunta eli Tenk antoi lausunnon osasta valituksia ja totesi, että niiden kohteena olleet henkilöt eivät rikkoneet hyvää tieteellistä käytäntöä.

Myös LUT selvitti tilannetta omalta osaltaan. Tänä keväänä julkaistussa loppuraportissa työryhmä totesi, että Sillanpään kantelut olivat ilkivaltaisia ja perättömiä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *