• 1 heinäkuun, 2023

Tämä huipputalentti hämmentää kohta F1-kuljettajamarkkinoita – myös suomalaislupauksen asema horjuu


Oliver Bearman, 18, on Ferrarin F1-tallin seuraava tähtikuljettaja. Italialaisjätin pitää miettiä tarkasti, mitä se aikoo kultakimpaleensa kanssa tehdä, kirjoittaa Yle Urheilun Joel Sippola.

Oliver Bearman.

Oliver Bearman (kesk.) pääsi Bakun F2-viikonlopun palkintoseremonioissa biljardipöydän ääreen. Kuva: Formula Motorsport Limited via G
Urheilutoimittaja Joel Sippola.

Joel SippolaUrheilutoimittaja

Formula ykkösten kausi on ollut kauden kahdeksan ensimmäisen kisan osalta tylsä. Puheenaiheet ovat olleet vähissä. Red Bull on ylivoimainen ja Max Verstappen kruisailee voitosta voittoon.

Katseet pitää kiinnittää luokkaa alemmas, formula kakkosiin. Siellä 18-vuotias Oliver Bearman on järjestämässä melkoista sensaatiota. Superlahjakkaan brittikuskin vireellä voi olla pitkäkantoisia vaikutuksia myös formula ykkösiin.

Häikäisevä sisääntulo

Viime kaudella F3-sarjassa vain seitsemän pistettä mestaruudesta jäänyt Bearman on tullut sarjaan ryminällä. Keväällä Bakussa saatiin maistiainen tulokaskuskin ajotaidoista.

Hänestä tuli F2-sarjan ensimmäinen kuski, joka on ollut nopein kaikissa viikonlopun ajotapahtumissa: harjoituksissa, aika-ajoissa, sprinttikisassa sekä varsinaisessa kisassa.

Edellisenä kisaviikonloppuna Barcelonassa Bearman todisti jälleen raa’an nopeutensa. Brittikuski tempaisi paalupaikalta varmaan voittoon. Kolme voittoa ja pistetaulukon nelossija ovat 18-vuotiaalta tuloskaskuskilta erittäin vahvoja näyttöjä.

Bearman on toki päässyt nauttimaan sarjaa johtavan tallikaverinsa Frederik Vestin tavoin huipputalli Preman nopeasta autosta. Toisaalta lahjakkuutta on se, että osaa hyödyntää vahvan kaluston.

Esimerkiksi viime F2-kaudella tanskalainen Vesti ei pärjännyt nopealla ART-autolla silloista tallikaveriaan Theo Pourchairea vastaan. Bearman puolestaan on vastannut välittömästi huutoon.

Ollie Bearman.

Oliver Bearman on häikäissyt F2-kauden alussa. Kolme voittoa on 18-vuotiaalta tulokaskuskilta kova näyttö. Kuva: Formula Motorsport Limited via G

Ferrarin kiperä päätös

Bearmanin lahjakkuuden on noteerannut hyvissä ajoin Ferrari, joka hankki hänet vuonna 2021 kuljettaja-akatemiaansa. Tuolloin suomalaislupaus Tuukka Taponen jäi viime hetkillä maineikkaan akatemian ulkopuolelle.

Bearman on Ferrarille kultakimpale, jollaista italiaistallilla ei ole ole ollut käsissään sitten Charles Leclercin. Ferrarin nykyinen tähtikuljettaja voitti vuosina 2016 ja 2017 peräkkäin GP3- ja F2-sarjan mestaruudet.

Mikäli Bearman jatkaa häikäiseviä suorituksiaan ja saa otteisiinsa ripauksen tasaisuutta, F2-sarjan mestaruus jo tuloskaudella on mahdollinen. Tuli mestaruutta tai ei, brittinuorukainen tarjoaa Ferrarille visaisen pulman.

Ferrarilla ei ole varaa menettää Bearmanin kaltaista kuskilahjakkuuta. Toisaalta viime vuosina on nähty, että edes F2-sarjan mestaruus ei takaa F1-paikkaa seuraavalle kaudelle.

McLarenin 22-vuotias tulokaskuski Oscar Piastri voitti pari kautta sitten F2-sarjan mestaruuden tuloskaskuskina, mutta hän joutui odottamaan F1-paikkaa vuoden. Viime vuoden F2-mestaruuden näytöstyyliin vieneen Felipe Drugovichin on tällä hetkellä tyytyminen Aston Martinin reservikuljettajan rooliin.

Vestin kanssa tiukimmin tämän F2-kauden mestaruudesta taisteleva Pourchaire, 19, puolestaan on jäänyt F1-paikan suhteen toistaiseksi sivuraiteille, vaikka hän ajoi kaksi edellistä kautta alemmassa luokassa nousujohteisesti. Viime vuoden F2-sarjan kakkospaikkakaan ei kääntänyt Valtteri Bottaksen edustaman Alfa Romeo -tallin johtohahmojen päitä.

Bearman on kuitenkin 18-vuotiaana tulokaskuskina latonut sellaiset näytöt, jotka eivät ole varmasti jääneet huomaamatta muilta F1-talleilta. Ferrarin pitää miettiä tarkkaan, mitä se timanttinsa kanssa tekee.

Piastri.

Oscar Piastri ajaa McLarenilla F1-tulokaskauttaan. Viime vuonna hän joutui kuitenkin olemaan ilman kisapaikkaa. Kuva: Gongora/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Epäkiitollinen tilanne

Ferrari ajoi Leclercin F1-sarjaan sisään Sauberin kautta. Nykyään nimeä Alfa Romeo (entinen Sauber) kantava talli oli vielä ennen Ferrarin eräänlainen junioritalli, mutta tulevaisuuden Audi-yhteistyön myötä se on itsenäisempi organisaatio.

Bearmanin kannalta potentiaalisin paikka on Haas, johon Ferrarilla on ollut myös linkki. Ferrarin akatemian läpi kulkenut Mick Schumacher ajoi amerikkalaistallissa kaksi kautta.

Haasin nykyisen kuskikaksikon muodostavat kokeneet Nico Hülkenberg sekä Kevin Magnussen. 35-vuotias Hülkenberg on nopea aika-ajoissa, mutta kisavauhdin kanssa hänellä on haasteita. Kumpikin kuljettaja on helposti korvattavissa superlahjakkuuden tieltä. Toisaalta kumpikin heistä olisi hyvä tasapainottava kuljettaja Bearmanille.

Mikäli Bearman debytoi F1:ssä jo ensi kaudella, hänestä tulisi sarjan kaikkien aikojen kolmanneksi nuorin kuljettaja.

Bearmanin nousukäyrä voi asettaa Ferrarin akatemian muut kuljettajalupaukset epäkiitolliseen asemaan. Heihin kuuluu myös Tuukka Taponen, joka valittiin akatemiaan viime vuonna.

Kuuntele, mitä Tuukka Taponen tuumi tilanteestaan ennen kauden alkua Yle Urheilun podcastissa.
Tuukka Taponen.

Kartingin kolminkertainen MM-mitalisti Tuukka Taponen on Suomen tämän hetken kovin formulalupaus. Kuva: Umberto Fraenkel – Sportinphoto

Taponen on väläytetyllyt tällä kaudella Italian F4-sarjassa, mutta pistetaulukon kärkisijoilla hän ei vielä keiku. Suomalaistoivon tulevaisuus näyttää silti valoisalta.

Bearman on kuitenkin akatemiassa ravintoketjun huipulla. Tulevaisuudessa hänellä on hyvät mahdollisuudet ajaa Ferrarilla Leclercin aisaparina. Taponen ja muut Ferrari-junnut saavat tyytyä odottamaan, milloin Leclerc-Bearman -kuljettajapari menee uusiksi.

Voit keskustella aiheesta 2.7. klo 23 asti. Kommentointiin vaaditaan Yle Tunnus.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *