• 12 maaliskuun, 2023

Suomenlahden yllä lauantaina lentäneellä yhdysvaltalaispommittajalla on poikkeuksellisen pitkä historia – tällainen kone on B-52


Suomenlahdella lauantai-iltana lentäneellä yhdysvaltalaiskoneella on pitkä historia.

Millainen kone on lauantaina Suomenlahdella lentänyt B-52? Arkistokuvaa.

Yhdysvaltain ilmavoimien B-52-pommikone lensi lauantai-illan aikana Suomenlahdella. Aluksi Puolassa transponderinsa käynnistäneen koneen suuntana näytti olevan Venäjän toiseksi suurin kaupunki, Pietari. Kone kääntyi kuitenkin reitiltään kohti Baltiaa ennen Venäjälle kuuluvaa Suursaarta. Saari sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Suomen rannikosta.

Lue lisää: Yhdysvaltojen B-52-pommikone lensi Suomen­lahden yllä lauantai-iltana ja kääntyi ennen Venäjälle kuuluvaa Suursaarta

Suomenlahdella lentäneellä yhdysvaltalaiskoneella on pitkä historia. Vuosina 1954–1962 valmistettuja B-52-pommikoneita on rakennettu yhteensä 744 kappaletta.

Kone oli ensimmäisen kerran sotakäytössä Vietnamin sodassa. Sen lisäksi koneita on käytetty Persianlahden ja Bosnian sodissa 1990-luvulla, sekä 2000-luvulla Afganistanissa ja Irakissa. Kylmän sodan aikana koneita käytettiin ilmapäivystystehtävissä.

Yhdysvaltain ilmavoimien B-52 -pommikone kentällä.

Yhdysvaltain ilmavoimat ovat ilmoittaneet, että B-52-koneiden käyttöä jatketaan ainakin vuoteen 2050 asti. Kuva: Giancarlo Casem / U.S. Air Force

Nykyään Yhdysvaltain ilmavoimien käytössä ovat ainoastaan koneiden edistyneimmät B-52H-mallin koneet. H-mallin koneita valmistettiin yhteensä 102 kappaletta vuosina 1961–1962. Koneet on kuitenkin modernisoitu sen jälkeen moneen kertaan.

B-52 on tunnettu monipuolisuudestaan

B-52H-pommikoneet kykenevät suorittamaan monenlaisia tehtäviä. Tavanomaisten konfliktien aikana koneet pystyvät suorittamaan strategisia iskuja ja merivalvontaa, häiritsemään tai estämään vihollisten tavarakuljetuksia, sekä toimimaan maavoimien ilmatukena.

Strategisen iskun yhteydessä B-52 kykenee laukaiseman parikymmentä ydinkärjin varustettua risteilyohjusta. Kone kykenee kantamaan 32 000 kilon lastin.

Merivalvonnan aikana koneet pystyvät tarkkailemaan 364 000 neliökilometrin laajuista aluetta kahta tuntia kohden. Alue on kooltaan hieman Suomen pinta-alaa suurempi.

Koneet voidaan varustaa ydinasein tai tavallisin ohjuksin. Ohjusten lentoa pystytään ohjaamaan tarkkuudella maailmanlaajuisesti.

Yhdysvaltain ilmavoimien B-52 -pommikoneneen ohjaamo.

Yhdysvaltain ilmavoimien B-52-pommikoneen ohjaamo. Kuva: AOP

B-52 kykenee lentämään yli 14 000 kilometrin matkan, mikä riittäisi maapallon kiertämiseen päiväntasaajan kohdalla. Konetta on mahdollista tankata lennon aikana, jonka avulla lentomatkaa rajoittaa ainoastaan sen miehistön jaksaminen. Koneen miehistön kokoluokaksi on ilmoitettu viisi ihmistä.

Kone kykenee lentämään yli 15 kilometrin korkeudessa, ja sen huippunopeudeksi on ilmoitettu noin 1 050 kilometriä tunnissa.

Pitkästä iästään huolimatta Yhdysvaltain ilmavoimat ovat ilmoittaneet, että B-52-koneiden käyttöä jatketaan ainakin vuoteen 2050 asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *