- 21 elokuun, 2023
Somekuva karhujahdin pienikokoisesta saaliista kuohuttaa – jahtipäällikön mielestä kohu johtuu ihmisten vieraantumisesta luonnosta
Kuhmossa viikonloppuna järjestetty karhujahti on aiheuttanut kuohuntaa sosiaalisessa mediassa. Jahtiin osallistui myös eduskunnan eräkerholaisia.
Kohun aiheutti valokuva, jonka Oulun vaalipiirin kansanedustaja Jenna Simula (ps.) julkaisi X-somekanavalla, joka tunnettiin aiemmin Twitterinä.
Kuvassa reilun 20 hengen metsästysseurue poseeraa pienen, noin puolitoistavuotiaan kaadetun karhun kanssa.
Metsästäjä ampui karhun luvallisen ja kannanhoidollisen karhunmetsästyksen yhteydessä, kaato oli siis laillinen. Kuhmon yhteislupa-alueella on tänä syksynä yhdeksän karhun lupakiintiö.
Keskustelua on herättänyt varsinkin se, miksi näin nuori karhu on kaadettu. Eräkerholaisista jahdissa mukana olivat Simulan lisäksi Tuomas Kettunen (kesk.), Mikko Polvinen (ps.), Ari Koponen (ps.) ja Petri Huru (ps.).
– Se on selvää, ettei emoa tai karhunpentuja ammuta, eikä tässäkään tapauksessa ole ammuttu. Tässä on lähtenyt vääränlaiset mielikuvat liikkeelle, toteaa Simula.
Ammuttu karhu on erauskarhu eli nuori aikuinen. Jahtipäällikkö Tuomas Huotari kertoo, että erauskarhut kulkevat yksin ja menevät omaan talvipesään.
Huotarin mukaan tämän kokoisen karhun metsästäminen on usein jopa turvallisempaa.
– Kun tassunjäljen leveys alkaa olla 12–14 senttiä, riskinä voi olla, että pennut ovat mukana. Sittenhän se olisi luvaton karhu, jos ampuisi pennuilta emon. Erauskarhujen kanssa ei tarvitse pelätä, että näin kävisi.
Hän myös kertoo, että Kuhmossa on ammuttu monenkokoisia karhuja: sekä isoja että pieniä. Hänen mukaansa tämä on hyvä tapa, jotta karhukannan koko pysyy tasaisena.
Rajuja sähköpostiviestejä kansanedustajille
Huotari ei sinänsä yllättynyt nousseesta keskustelusta. Hän kertoo sanoneensa jo tapahtumapaikalla, että osa voi pahoittaa mielensä kaadetun, pienikokoisen karhun vuoksi.
– Kyllä se herättää tunteita niissä, jotka eivät metsästyksen päälle ymmärrä tuon taivaallista. Kun ihmiset vieraantuvat luonnosta, näitä tulee jatkossa entistä enemmän, Huotari arvelee.
Oulun vaalipiirin kansanedustajat ja eduskunnan eräkerholaiset Jenna Simula, Mikko Polvinen ja Tuomas Kettunen kertovat kaikki saaneensa asian tiimoilta myös henkilökohtaista palautetta.
– Kyllä aika ikävää viestiä tulee sähköpostiin tällä hetkellä. Siellä haukutaan murhaajaksi, tappajaksi, tytötellään ja käytetään epämukavaa kieltä. Toki poliitikkona olen tottunut siihen, mutta on se ikävä ilmiö, Simula toteaa.
– Minä uskon, että metsästyksen vastustajat olisivat laittaneet vihapostia joka tapauksessa, olisi siinä ollut metsäkanalintu, pieni karhu tai iso karhu tai muu riista, arvelee Mikko Polvinen.
Kaksi metsästysseuruetta liittyi yhteen
Keskustelua ja ärtymystä somessa herätti myös metsästysseurueen suuri koko. Jahtipäällikkö Tuomas Huotari kertoo, että heidän ryhmänsä liittyi toisen metsästysporukan seuraan.
– Heillä oli tilanne päällä, meillä ei. He pyysivät meitä passiin ja rupesimme porukassa metsästämään. Ei se ihmismäärä tee siinä mitään pahaa, päinvastoin: jokainen sai kokemuksia ja muistoja.
Huotarin mukaan metsästysseurueen koko on yleensä 10–15 hengen luokkaa.
Kansanedustaja Tuomas Kettusen (kesk.) mukaan iso porukka ei ole harvinaisuus.
– Ennen nämä ovat olleet yhteisöllisiä tapahtumia ja koko kylä on voinut osallistua karhujahtiin. Niin ennen kuin myös tänään luontoa kunnioitetaan, Kettunen toteaa.
Entä olisiko saaliiksi pitänyt valita iäkkäämpi karhu? Kysyimme tätä eduskunnan eräkerholaisilta.
Simulan mukaan ratkaisuja tehdään jahdissa tilanteen mukaan. Hän ei lähde arvostelemaan pienikokoisen karhun ampumista, kun kyseessä on kuitenkin täysin luvallinen karhu.
Samoilla linjoilla ovat myös Kettunen ja Polvinen.
– Erähommissa luonto antaa, ei siltä noin vain oteta. Tällä kertaa se antoi tällaisen. Karhu on kieltämättä kohtalaisen pieni, mutta kuitenkin laillinen saalis, Polvinen summaa.
Mitä mieltä sinä olet karhunmetsästyksestä? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 22.8. kello 23 saakka.