• 17 helmikuun, 2023

S-ryhmän ”malliapteekki” mainosti D-vitamiinia haitallisina annoksina, jotka ovat tuhat kertaa suositusta suurempia – näin kauppa vastaa


Apteekissa esillä olleet tuotteet olivat tyhjiä mallipakkauksia. Virheelliset pakkaukset on nyt poistettu, sanoo SOK:n yhteiskuntasuhdepäällikkö.

Twitter revinnäinen.

Malliapteekissa esillä olleiden D-vitamiinipakkausten merkinnät olivat virheellisiä. Kuvakaappaus Twitteristä. Kuva: Kuvakaappaus Twitter

S-ryhmä avasi oman malliapteekin Kolmen sepän aukiolle Helsinkiin tiistaina. Apteekki on osa S-ryhmän kampanjaa (siirryt toiseen palveluun), joka tähtää apteekkisääntelyn uudistamiseen ensi hallituskaudella.

Pitkillä aukioloajoilla toimivia apteekkeja ja palvelupisteitä voisi S-ryhmän mukaan perustaa esimerkiksi ruokakauppojen yhteyteen. Myös ainoastaan verkossa toimivat apteekit tulisi sallia.

Kampanja kohtasi kuitenkin nopeasti haasteita.

Malliapteekissa ehti olla esillä D-vitamiinipakkauksia, joissa tuotteen kerrottiin sisältävän 10 milligrammaa (mg) D-vitamiinia. Ravintolisiä koskevan asetuksen mukaan D-vitamiinin määrä tulee ilmoittaa mikrogrammoina (μg) ja suositeltuna vuorokausiannoksena.

Esimerkkipakkausten suositusannos oli siis noin 1 000-kertainen todelliseen suositukseen verrattuna. Kuva virheellisistä pakkauksista levisi ainakin Twitterissä. Moni kuvaili pakkauksia vastuuttomiksi.

Vanhus kävelee S-apteekin ohi Helsingissä Kolmensepän aukiolla.

S-ryhmän malliapteekki Kolmen Sepän aukiolla Helsingissä perjantaina. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

”On tapahtunut virhe”

Apteekissa esillä olevat tuotteet ovat tyhjiä mallipakkauksia, jotka on teetetty mainostoimistossa kampanjaa varten, kertoo SOK:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Elina Das Bhowmik.

– Mainosmateriaalien tarkastuksessa on tapahtunut virhe, tämä on meidän vastuullamme, hän sanoo.

– Tavoitteena on ollut tehdä mahdollisimman geneeriset esimerkkipakkaukset, joissa lukee ”kipu”, ”särky” ja niin edelleen.

Virheelliset pakkaukset on nyt Das Bhowmikin mukaan poistettu malliapteekista. Hän sanoo toivovansa, ettei virhe vaikuta kampanjan uskottavuuteen.

Ruokaviraston mukaan (siirryt toiseen palveluun) ylärajat D-vitamiinin turvalliselle saannille ovat alle kuuden kuukauden ikäisillä lapsilla 25 mikrogrammaa vuorokaudessa, alle vuoden ikäisillä 35 mikrogrammaa, 1–11-vuotiailla 50 mikrogrammaa ja nuorilla sekä aikuisilla 100 mikrogrammaa vuorokaudessa.

D-vitamiinimyrkytys aiheuttaa kalsiumin ja fosfaatin kiteytymistä erityisesti sydämeen, munuaisiin sekä verenkierto- ja hengityselimiin, kerrotaan Terveyskirjaston artikkelissa (siirryt toiseen palveluun).

Myrkytyksen oireita ovat muun muassa ruokahaluttomuus, pahoinvointi, lihas- ja päänsäryt sekä jano.

Voit keskustella aiheesta 18.2. kello 23:een saakka.

Katso myös:

Yli puolet suomalaisista syö vitamiineja ravintolisien muodossa, vaikka suomalaisten ruokavalio on keskimäärin vitamiinipitoista. (julkaistu 7.11.2022)Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *