• 12 toukokuun, 2023

Rahapula voi pakottaa rajuun ratkaisuun – kaikki valintakelpoiset Suomen yleisurheilijat eivät välttämättä pääse jatkossa arvokisoihin


Vielä ensi vuonna Urheiluliitto lupaa valita arvokisoihin kaikki valintakelpoiset yleisurheilijat. Tilanne voi muuttua sen jälkeen, sanoo Urheiluliiton puheenjohtaja Riikka Pakarinen.

Topi Raitanen palautti kotimaisen kestävyysjuoksun kultakantaan 16 vuoden tauon jälkeen.

Topi Raitasen EM-kulta 3000 metrin estejuoksussa oli suomalaisen urheilun kohokohtia viime vuonna. Kuva: Matthias Hangst/Getty Images

Suomalaisessa yleisurheilussa nousi viime kaudella yli muiden kaksi asiaa. Joukkue menestyi loistavasti Münchenin EM-kisoissa ja palautti Suomen arvokisoissa mitalimaaksi seitsemän vuoden tauon jälkeen. Lisäksi Urheiluliitto valitsi Eugenen MM- ja Münchenin EM-kisoihin yhteensä peräti 104 urheilijaa, joista Eugeneen 36.

Määrää kuvaa, että MM-tasolla Suomella on vain kolmesti ollut suurempi joukkue ja näistäkin kahdesti kotikisoissa eli 1983 ja 2005. Esimerkiksi 2017 Lontoon MM-kisoihin Suomi lähetti vain 12 ja 2019 Dohan MM-kisoihin 15 urheilijaa.

Antelias valintalinja näkyi tylysti Urheiluliiton viime vuoden tilinpäätöksessä, joka oli Yleisurheilun tukisäätiön noin puolen miljoonan euron avustuksesta huolimatta 120 000 euroa alijäämäinen.

300 000 euroa

Tilinpäätöksen mukaan pelkästään huippu-urheilun matka- ja majoituskuluihin upposi noin 300 000 euroa.

SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen

Riikka Pakarinen lupaa ensi vuoteen saakka kaikille valintakelpoisille yleisurheilijoille arvokisavalinnan. Kuva: Hans-Peter Dhuy / Yle

Urheiluliiton tuoreen puheenjohtajan Riikka Pakarisen mukaan arvokisojen valintakriteerit ovat yksi tarkasteltava asia, jos liiton taloustilanne ei esimerkiksi kumppanuusmyynnin osalta merkittävästi kohene.

– Talouden on kuljettava kaikissa ratkaisuissa rinnalla. Ilman muuta teemme kaikkemme, jotta aikuisten arvokisoihin saataisiin jatkossakin mahdollisimman suuret joukkueet.

Suomalaiset, tulosrajoilla tai rankingpisteillä arvokisapaikan saavuttavat yleisurheilijat ovat ”turvassa” Pariisin olympiakisoihin 2024 saakka. Sitä ennen pidetään Budapestin MM-kisat tänä vuonna ja Rooman EM-kisat ensi vuonna.

– Urheiluliiton kauteen 2024 saakka ulottuva strategia lupaa kaikille (maapaikkoja on kuhunkin yksilölajiin kolme) valintakelpoisille urheilijoille arvokisavalinnan. Siitä pidetään kiinni. Uutta strategiaa aletaan suunnitella lähikuukausina. Silloin tämäkin asia keskustellaan.

Pakarinen muistuttaa, ettei Suomen avokätinen valintalinja ole kansainvälinen automaatio. Kovista yleisurheilumaista esimerkiksi Britannia ja Ruotsi valitsevat arvokisoihin vain urheilijoita, joille näkevät selkeän menestymisen mahdollisuuden. Myös Suomi on takavuosina noudattanut huomattavasti tiukempaa linjaa kuin nykyään.

– Pitää muistaa, että on valtavasti muitakin arvokisoja kuin aikuisten arvokisat. Jos halutaan pitää nykyisestä valintalinjasta kiinni, silloin ehkä joudutaan näitä muita tasoja tarkastelemaan kustannusten näkökulmasta kriittisemmin.

Tällä Pakarinen tarkoittaa esimerkiksi urheilijoiden mahdollisia omavastuuosuuksia, joista 100 metrin SE-mies Samuli Samuelsson äskettäin nosti metakan Yle Urheilun haastattelussa.

Suomen viime kesän jättimäisten arvokisajoukkueiden takuumies oli nyttemmin toisen työnantajan palvelukseen siirtynyt Urheiluliiton GM Tuomo Salonen.

Kalliita paikkoja

Salonen ohjasi urheilijoita parhaiten rankingpisteitä tuoneisiin kisoihin ja piti aktiivisesti yhteyttä muiden maiden liittoihin mahdollisten poisjääntien varalta. Suomi saikin esimerkiksi Eugeneen aivan viime hetkellä useita paikkoja, jotka kävivät myöhäisten matka- ja majoitusvarausten vuoksi liitolle erittäin kalliiksi.

Yle Urheilun tietojen mukaan Salosen toiminta jopa kummastutti osaa Urheiluliiton luottamusjohdosta, koska kustannustaso tiedettiin erittäin korkeaksi.

Urheiluliiton hallituksessa onkin Yle Urheilun tietojen mukaan palloteltu ajatusta, jonka mukaan vastaisuudessa Urheiluliiton määrittelemän valintatakarajan jälkeen kisapaikkansa rankingin kalkkiviivoilta saavat osallistuisivat itse arvokisamatkansa kuluihin.

Arvokisoihin rankingin kautta sekä noussut että niistä pudonnut moukarinheittäjä Tuomas Seppänen istuu lajin edunvalvontajärjestön eli Yleisurheilijat ry:n hallituksessa. Hän sanoo tavallaan ymmärtävänsä, jos Urheiluliitto kiristää valintaruuvia kohti entisten aikojen jengoja.

– Ei liitto voi konkurssia tehdä urheilijoiden matkatoimistona. Toisaalta silloin tavallaan luovutetaan arvokisapaikkoja muille. Lähtisin ensisijaisesti korjaamaan asiaa liiton varainhankinnan ja siihen läheisesti liittyvän lajin imagotyön kautta, toteaa Seppänen ja korostaa, ettei puhu ry:n suulla.

Rajua palautetta

Puheenjohtaja Pakarinen myöntää hieman yllättyneensä rajusta palautteesta, jota sai Samuelssonin kimmastuttua PM-kisoihin matkaavan pikaviestijoukkueen 400 euron omavastuista. Ne oli alun perin suunniteltu 250 euron suuruisiksi.

Omavastuut ovat arkipäivää suuressa osassa yksilölajien maajoukkuetoiminnasta Suomessa myös edustustasolla.

– Joku näistä aina parkaisee. Itse käytin viime kesänä 1 500 euroa omaa rahaa päästäkseni arvokisoihin. Yleisurheilussa aina puhutaan itsensä likoon laittamisesta, mutta usein raja kulkee siinä, kun oma lompakko alkaa kastua, Seppänen nauraa.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *