• 17 toukokuun, 2023

Radikaali muutos teki Leijonien hyökkääjästä tähden – jenkkiluotsi ei antanut periksi: ”Pitäisi jäädä Suomeen”


Ahti Oksasen tie Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen hyökkääjäksi ei ole kaikista tavanomaisin. Oksanen vaihtoi puolustajasta hyökkääjäksi vasta 21-vuotiaana pelatessaan Yhdysvaltain yliopistosarjaa.

Asialla oli Yhdysvaltain jääkiekkomaajoukkuetta MM-kisoissa valmentava David Quinn. Hän luotsasi tuolloin ensimmäistä kauttaan Bostonin joukkuetta.

– Pelasimme pienpelejä harjoitusten aikana, kun hän oli puolustaja. Näin, että hän oli hyvin taitava ja hänellä oli paljon lahjakkuutta, Quinn sanoo Yle Urheilulle.

Kauden 2013–14 päättymisen jälkeen Quinn ilmoitti Oksaselle haluavansa, että nuorukainen pelaa hyökkääjänä ensi vuonna.

– Hän oli pettynyt. Mutta sanoin hänelle hyvät uutiset eli hän on yksi kärkihyökkääjistämme. Hän ei pelaisi neljännessä ketjussa vaan Jack Eichelin vierellä.

David Quinn keskustelemassa koppikäytävällä.

David Quinn pisti Ahti Oksasen nykyisen NHL-tähden vierelle. Eichel teki jo ensimmäisellä kaudellaan NHL:ssä 56 pistettä. Kuva: Tomi Hänninen

– Hänen vastauksensa minulle oli, että kuka on Jack Eichel? Mutta hän sai sen selville nopeasti.

NHL:n supertähti Jack Eichel pelasi tuolloin yhden kauden Bostonissa ennen ensimmäistä kauttaan taalaliigassa. Oksanen kiskoi kauden aikana 25 ja Eichel 26 maalia.

”Pitäisi jäädä Suomeen”

Siirto puolustajasta hyökkääjäksi ei ollut helppo pala suomalaiselle.

– Hän itse asiassa soitti apuvalmentajalleni kesällä ja sanoi, että on harjoitellut puolustamista, ajattelee, että on siinä parempi ja haluaa pelata puolustajana.

– Kun apuvalmentaja kertoi tästä, sanoin, että soita Ahdille ja sano, että jos hän haluaa pelata puolustajana, hänen pitäisi jäädä Suomeen.

Ahti Oksanen katsomassa keskelle kenttää.

Ahti Oksanen teki kauden 11 maajoukkueotteluissa tehot 3+6=9. MM-kisoissa tehoja ei ole vielä tullut. Kuva: Tomi Hänninen

Jo ensimmäinen peli Eichelin vierellä oli menestys. Oksanen teki 22 minuutissa neljä maalia.

– Hän ei aluksi ottanut päätöstä hyvin, mutta ensimmäisen pelin jälkeen hän otti sen todella hyvin. Ajattelin, että tämä oli hyvä kokeilu, Quinn sanoo.

Ei varaa valittaa

Oksanen myöntää Yle Urheilulle, ettei ollut järin innostunut Quinnin suunnitelmasta. Hän ajatteli, että vaihdos tehdään hieman liian myöhään.

– En alkuun ollut hirveän innostunut siitä, mutta eipä siinä sitten. Kun valmentaja jotain ilmoittaa, ei siinä hirveästi ole valittamisen varaa. Jälkeenpäin on helppo sanoa, että onneksi Quinn halusi vaihtaa minut hyökkääjäksi.

Ahti Oksanen luistelemassa.

Oksanen on jälkikäteen kiitellyt yhdysvaltalaisvalmentajan päätöstä. Kuva: Tomi Hänninen

Saitko viestiä, että ei tarvitse saapua Bostoniin, jos et pelaa hyökkääjänä?

– Jos tuli, niin se meni minulta vähän oli. Oli se kuitenkin aika tiukka viesti Quinnilta.

Jälkeenpäin Oksanen on kiitellyt yhdysvaltalaiskäskijää monta kertaa siirrosta hyökkääjäksi.

– Olen todella iloinen, että se tapahtui. Olisin ollut puolustajana erittäin hyvä, mutta siinä hetkessä valmentaja näki jotain, mitä minä en nähnyt. Jälkikäteen pitää olla tyytyväinen.

20 maalia useasti rikki

Oksanen pelasi vielä muutaman kauden Pohjois-Amerikassa ennen kuin siirryi kausiksi 2017–2019 SaiPaan. Hän iski kahden kauden aikana 30 maalia.

Viime kausina hän on rikkonut SHL-seura Oskarshamnissa, tshekkiseura Montfieldissa ja KooKoossa kaikissa 20 maalin rajapyykin. Pisteitä kertyi näissä joukkueissa yhteensä 138.

Ahti Oksanen laukomassa SaiPan riveissä.

Ahti Oksanen loisti SM-liigassa muun muassa SaiPan riveissä. Hän iski myöhemmin KooKoon paidassa 22 maalia. Kuva: Tomi Hänninen

Viimeisin kausi SHL:ssä poiki maajoukkuepaikan ensin EHT:lle ja lopulta MM-kisoihin. Kun alkusarjaa on takana kolme ottelua, Oksanen on päässyt väläyttämään kovaa laukaustaan vain kolmesti.

– Kisoissa on ollut oikein mukavaa. Tietenkin kenttänä meidän pitää pystyä parempaan. Emme ole hirveästi päässeet hyökkäämään. Muuten on mennyt oikein hyvin. Tästä on hyvä parantaa.

Kova kalamies

Kovan laukauksensa lisäksi Oksanen tunnetaan kovana kalamiehenä. MM-kisoissa hän ei ole kuitenkaan piipahtanut välipäivinä kalassa Näsijärvellä, vaan keskittynyt lepäämiseen.

– Talvella ne päivät ovat aika vähissä, mutta kesäisin menee aika paljon aikaa vesillä.

Tämä selviää myös Oksasen Instagram-kuvista. Suuri osa kuvista liittyy juuri kalastamiseen.

Mikä on isoin saamasi kala?

– Vaikea kysymys. Varmaan ne on tuolta jenkeistä, kun pääsin kalastamaan suolaisen veden basseja. En ole ikinä mitannut, mutta varmaan lähempänä parikymmentä kiloa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *