• 21 huhtikuun, 2023

Petri Kontiola ja Jarno Koskiranta päättivät komeat kiekkouransa pronssiin – Ilves-sentteri paljasti shokkimuistonsa


Konkarisentterit Petri Kontiola, 38, ja Jarno Koskiranta, 36, päättivät jääkiekkoilijan uransa pronssimitaliin, kun Ilves kaatoi HIFK:n 3–2 Tampereen areenassa.

Kontiolan liigaura alkoi syyskuussa 2003 Tappara-paidassa ja päättyi Ilveksessä huhtikuussa 2023. ”Konnan” ainoaksi mestaruudeksi jäi lopulta A-nuorten kiekkomestaruus 19 vuotta sitten. MM-hopeaa hän saavutti kolmesti, olympiapronssia vuonna 2014 ja SM-liigasta palkintokaappiin kolahti kaksi pronssia.

– Tämä viimeinen kausi jäi vajaaksi, ja tähän otteluun oli vaikea lähteä. Toisaalta oli hyvä pelata vielä yksi ottelu Liigaa, toisaalta näin vanha mies otti jo raskaasti välierätappion. Nyt pakataan kamat ja lähdetään menemään, tähän halliin tullaan seuraavaksi MM-kisojen otteluita katselemaan ja toivottavasti myös kommentaattoriksi, Kontiola pohti tulevaa STT:lle.

Viimeinen ottelu oli joka tapauksessa tunteikas.

– Purin jäällä hammasta, ettei olisi tullut tippa silmään, Kontiola herkistyi.

Kontiola ylsi päättyneellä runkosarjakaudella komeasti pistepörssin neljänneksi tehoin 12+39=51, mutta hänen tasonsa laski pudotuspeleissä, joissa pistehaaviin jäi isosta roolista huolimatta 12 ottelussa saldo 1+3=4/-4.

Petri Kontiola päätti kiekkouransa voitokkaasti.

Petri Kontiola päätti kiekkouransa voitokkaasti. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Kontiola ei myöntänyt julkisuudessa liikkuneita huhuja viimeisten viikkojen vammoista tosiksi.

– Pelimies ei selittele, jos vaikka pieniä vammoja olisi ollutkin, Kontiola korosti.

Henkilökohtaisesti Kontiola veti tykkikautensa kymmenen vuotta sitten, vuonna 2013. Tuolloin pidetty jääkiekkopersoona valloitti MM-kisojen pistepörssin voiton, ylsi MM-kisojen All Stars-hyökkääjäksi ja vei KHL:n playoffsien pistepörssin ykkössijan. SM-liigan pistepörssin voittaja Kontiola oli kaudella 2020-21 pelatessaan HPK:ssa.

Kontiola ei osannut vielä sanoa varmaksi, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Nyt ainakin pistetään puhelin kiinni aika pitkäksi aikaa ja myöhemmin pohditaan. En osaa sanoa varmaksi mitään. Ehkä toimitusjohtajaksi, Kontiola pohti vähintään puolitosissaan.

Koskiranta ei pettänyt taaskaan kevään peleissä

Espoon Kiekkoseuran kasvatti Jarno Koskiranta pelasi loppukauden Ilveksessä lainasopimuksella SaiPasta, jossa oli pelannut vuodesta 2020 lähtien. Hänet hankittiin täsmähankinnaksi nimenomaan pudotuspelejä varten.

Koskiranta onnistuikin mainiosti kevään peleissä ja nelosketjun ankkuri pelasi kauden parasta kiekkoaan tärkeimmillä hetkillä. Koskiranta pelasi 11 playoffspeliä tehoin 2+3=5/+4, kun runkosarjan 56 ottelussa tehoja kertyi 2+9=11/-9.

– Hienoa oli päästä vetämään vielä näitä kevään pelejä. Emme ehkä olleet Pelicans-välieräsarjassa vielä ihan niin kypsiä ja menimme vähän heidän juttuunsa mukaan. Aina voi myös jossitella, kun on ollut paljon sairauksia, koronaa ja loukkaantumia, mutta onhan niitä tietysti joka joukkueella.

Koskiranta sanoi, että pronssiottelun tarpeellisuudesta voi vääntää ihan loputtomiin.

– Suomi-kiekkoon pronssipeli kuuluu, niin mikä jottei. Jollekin pienelle seuralla, vaikka SaiPalle pronssi olisi ihan kova juttu.

HIFK-pronssiottelussa Koskiranta oli juonimassa kolmannessa erässä Ilveksen Santeri Virtasen viimeistelemää voittomaalia, joka takasi himmeimmät mitalit Ilvekselle.

– Henkilökohtaisesti oma lataus ei olisi ehkä ollut niin kova, ellei olisi ollut tällainen tapahtuma (viimeinen kiekko-ottelu). Ura on kiva päättää voittoon. Kiva tapahtuma, ja vielä kun perhe pääsi katsomaan pelin paikan päältä, eikä vain telkkarista. Siitä jäi hieno, yhteinen muisto, myönsi Koskiranta.

Datsjukin rinnalla voittamassa KHL-mestaruutta

Koskirannan parhaat pelivuodet hurahtivat KHL:ssä 2013–2020, jossa sentteri pelasi pudotuspelit mukaan lukien yli 400 ottelua. Hän edusti Sibir Novosibirskiä ja SKA Pietaria, jossa oli voittamassa Gagarin Cupia keväällä 2017 pelatessaan myös Pavel Datsjukin kanssa ykkösketjussa.

– Olin silloin parhaimmillani ilman muuta, kroppakin oli kunnossa. Vuoden 2016 MM-finaalissa olin häviämässä Kanadalle. Pyeonchangin olympialaisissa vuonna 2018 emme saavuttaneet mitään, joten siitä ei nyt jäänyt niin hyviä muistoja, Koskiranta muisteli.

Koskiranta saavutti kertaalleen SM-hopeaa Tapparassa, jossa hän veti huippukevään 2013. Pelaamissaan 14 playoffsottelussa mies tehoili 9+1=10.

36-vuotias Jarno Koskiranta päätti pelaajauransa SM-pronssiin Ilves-paidassa 20. huhtikuuta 2023.

36-vuotias Jarno Koskiranta päätti pelaajauransa SM-pronssiin Ilves-paidassa 20. huhtikuuta 2023. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Mitkä ovat nyt heti uran päättymisen jälkeen kaksi päällimmästä muistoa jääkiekkouraltasi?

– Hyviä ystävyyssuhteita olen luonut joka joukkueessa, se on ehkä se tärkein juttu. Venäjällä vietin seitsemän vuotta, joista viisi olin maalivahti Koskisen Mikon kanssa yhdessä. Olemme naureskelleet, että niihin aikoihin vietimme kahdestaan enemmän aikaa kuin perheiden seurassa.

– Jos shokkimuistoa haluaa jostain hakea, niin itselleni se oli, kun lähden ensi kertaa Venäjälle Novosibirskiin. En ollut ihan valmis siihen ensimmäiseen treeniviikkoon ja kuumuuteen. Siinä lähti seitsemän kiloa viikossa ja olin aika kalpea poika kuvissa.

Koskiranta sanoo ottavansa hetken happea ja viettävänsä kesän ilman mitään aikatauluja.

– Syksymmällä on aika miettiä, mitä alan tehdä. Tuskin kokonaan jätän kuitenkaan 30 vuoden jälkeen näitä hoki-hommia, paljasti Koskiranta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *