• 3 huhtikuun, 2023

Nyt se on varmaa: Suomesta tulee huomenna Naton jäsen, kertoo tasavallan presidentin kansliaPresidentti Niinistö matkustaa tiistaina Brysseliin liittymisseremoniaan. Suomen lippu nostetaan salkoon liehumaan Naton päämajassa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vahvisti lehdistötilaisuudessa Suomen liittymisen Natoon tiistaina.

Sakari Nuuttila,

Rikhard Husu

BRYSSEL / HELSINKI Suomesta tulee sotilasliitto Naton jäsen huomenna tiistaina, vahvistaa tasavallan presidentin kanslia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa Brysseliin ja osallistuu Naton päämajassa järjestettävään viralliseen liittymisseremoniaan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tallettaa Suomen liittymisasiakirjat Yhdysvaltain hallitukselle Brysselissä ennen Naton ulkoministerikokouksen alkua. Niinistön ja Haaviston lisäksi Suomen jäsenyyttä juhlistavaan lipunnostoseremoniaan Naton päämajassa osallistuu puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Asian vahvisti myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessaan. Hän kutsui Suomen tervetulleeksi Naton 31. jäsenmaaksi ja korosti, että kyseessä oli Naton historian nopein liittymisprosessi.

Stoltenberg lisäsi myös olevansa varma, että Naton eteiseen jäänyt Ruotsikin saadaan liiton jäseneksi. Suomen jäsenyys vahvistaa sillä välin myös Ruotsin turvallisuutta ja lähentymistä Naton kanssa, pääsihteeri sanoi.

– Ruotsia ei jätetä yksin, Stoltenberg vakuutti.

Haavisto: Tärkeintä on Naton tuki Ukrainalle

Juhlallisuuksien lisäksi ulkoministeri Haavisto edustaa Suomea samana päivänä alkavassa Naton ulkoministerikokouksessa.

– Suomelle tärkeintä kokouksessa on korostaa Naton tukea Ukrainalle Venäjän jatkaessa laitonta hyökkäyssotaansa. Haluamme edistää vakautta ja turvallisuutta koko euroatlanttisella alueella, Haavisto sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Ulkoministeriön mukaan yksi ulkoministerikokouksen keskeisimmistä aiheista on Naton tuki Ukrainalle. Kokousta kuvataan tärkeäksi etapiksi heinäkuun Vilnan huippukokouksen valmisteluissa.

Huhut liikkuivat Brysselissä etukäteen

Brysselissä etukäteen liikkuneiden tietojen mukaan Suomen täysjäsenyys voitaisiin mahdollisesti vahvistaa jo Naton tiistaina alkavan ulkoministerikokouksen yhteydessä.

Haavisto arvioi sunnuntai-iltana Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa, että jäsenyys voitaisiin hyväksyä muodollisesti jo Brysselissä ilman dokumenttien toimittamista Washingtoniin.

Ulkoministeriö kertoi myös Ylelle etukäteen, että tätä mahdollisuutta tutkitaan.

Norjalaisen VG-lehden (siirryt toiseen palveluun) lähteiden mukaan yksityiskohtia viimeistellään kuumeisesti ennen huomenna alkavaa kaksipäiväistä Naton ulkoministerikokousta.

Lehden tietojen mukaan sekä Suomi että viimeisenä Suomen jäsenyyden ratifioinut Turkki valmistautuvat toimittamaan tarvittavat asiakirjat Brysseliin, missä ne luovutettaisiin Yhdysvaltain ulkoministerille Antony Blinkenille.

Aiemmin käsityksenä on ollut, että jäsenyys astuu voimaan vasta kun Suomen edustaja tallettaa liittymisasiakirjat Yhdysvaltain ulkoministeriöön Washingtonissa.

Uutinen päivittyy.

Lähteet: STTSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *