• 17 huhtikuun, 2023

Nämä olivat Suomen uuden yleisurheilupomon ensimmäiset teesit – jääkiekostako helpotusta isoon haasteeseen? ”Siinä on paikka”


Suomalaisen yleisurheilun lajiliitto Suomen urheiluliitto sai lauantaina uuden puheenjohtajan, kun Riikka Pakarinen, 41, valittiin tehtävään ensimmäisenä naisena.

Pakarinen oli urheilu-urallaan kestävyysjuoksija. SUL:n hallituksen jäsenenä hän on ollut neljä vuotta sekä kolme vuotta varapuheenjohtajana. Pakarisella on kokemusta puheenjohtajan tehtävästä jo joulukuusta lähtien, kun hän sijaisti sairauslomalle jäänyttä ex-puheenjohtajaa Sami Itania virkaatekevänä puheenjohtajana.

Suomalainen yleisurheilu on ollut viime vuosina vahvassa nousukiidossa. Näkyvä esimerkki tästä on arvokisamenestys.

Kaksi vuotta sitten pidetyistä EM-halleista suomalaisyleisurheilijat saivat yhteensä kolme mitalia. Viime kesänä kuusi vuotta kestänyt mitaliton putki ulkoratojen arvokisatasolla päättyi ryminällä, kun Wilma Murto ja Topi Raitanen saavuttivat kultaa, Kristiina Mäkelä hopeaa sekä Lassi Etelätalo pronssia.

Kuukausi sitten Murto ja Reetta Hurske juhlivat sisäratojen Euroopan mestaruuksia. Kärjen takana on myös hyvin laajuutta, ja menestystä on tullut runsaasti myös nuorten arvokisatasolta.

Reetta Hurske Suomen lipun kanssa.

Reetta Hurske juhli viime kuussa 60 metrin aitojen Euroopan mestaruutta. Riikka Pakarinen haluaa SUL:n panostavan tulevaisuudessakin vahvasti huippu-urheiluun. Kuva: Getty Images for European Athlet
Topi Raitanen tuulettaa.

Topi Raitanen on suomalaisen yleisurheilun kirkkaimpia nimiä. Poikien puolella kaivataan kuitenkin lisää lahjakkuuksia. Kuva: Getty Images

Talouskysymys: ”Viime vuosi oli hälyttävä”

Vaikka urheilullisesti tilanne on paras pitkiin aikoihin, hyvä buumi ei ole näkynyt taloudellisesti. Urheiluliiton edellinen tilikausi meni 120 000 euroa miinuksen puolelle, vaikka SUL järjesti viime kesänä Olympiastadionilla yleensä tuottoisan Ruotsi-ottelun.

Jotta menestystä tulisi tulevaisuudessakin, pohjana pitää olla terve talous, Pakarinen sanoo.

– Meidän pitää pystyä huolehtimaan siitä, että Urheiluliiton talous voi jatkossakin hyvin. Meille viime vuosi oli hälyttävä, kun teimme miinusmerkkisen tuloksen. Tässä hankalassa yhteiskunnallisessa tilanteessa erityisesti tähän pitää kiinnittää huomiota. Meidän pitää tehdä hyvää yhteistyötä yksityisen sektorin kanssa, mutta toki pitää myös puolemme julkisessa rahanjaossa, Pakarinen sanoo.

Suomen urheiluliitolla oli vuoden 2012 Helsingin EM-kisojen jälkeen pitkään isoja taloudellisia haasteita. Pakarisen mukaan liiton talous on tällä hetkellä paremmassa tasapainossa.

– Viime vuosina taloutta on laitettu hyvin määrätietoisesti kuntoon. Perinteisesti sinä vuonna, jolloin järjestämme Ruotsi-ottelun, teemme voittoa, nyt teimme tappiota. Tämän pitää totta kai herättää. Pitää luoda uudenlaisia varainkeruumuotoja urheilun puolelle, Pakarinen näkee.

Urheiluliiton liittovaltuustolle Pakarinen sanoi lauantaina, että hän vaatii muutosta urheilun rahoitukseen. Pakarisen mielestä tällä hetkellä valtion liikunnan ja urheilun rahat ripotellaan tehottomasti. Rahanjaossa tulisi hänen mukaansa keskittyä selkeästi muutamaan painopistealueeseen, kuten muuallakin Pohjoismaissa.

– Haluaisin nähdä, että liikunnan ja urheilun valtion rahoitus keskittyisi jatkossa esimerkiksi kahteen painopisteeseen, seuroihin ja seuratoiminnan kehittämiseen sekä huipun tuntumassa olevien nuorten tukemiseen, Pakarinen linjasi SUL:n tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Suomen Urheiluliiton puheenjohtajaksi valittiin Riikka Pakarinen Suomen Urheiluliitto ry:n liittovaltuuston kevätkokouksessa Helsingissä 15. huhtikuuta 2023.

Riikka Pakarinen valittiin lauantaina Urheiluliiton puheenjohtajaksi vuoden 2024 loppuun yltävälle kaudelle. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Lisää lahjakkaita poikia yleisurheilun pariin

SUL on panostanut viime vuosina paljon huippu-urheiluun. Siihen pyritään myös tulevaisuudessa, mutta Pakarinen muistuttaa, että kaiken pohjalla on hyvä seuratyö.

Hän lupasi vierailevansa useissa seuroissa tutustumassa niiden toimintaan.

– Itse näkisin, että seuraavan puolentoista vuoden aikana panostan siihen henkilökohtaisesti todella paljon. Menen ihan ruohonjuuritasolle, sillä sieltä se menestys lähtee.

Uusi puheenjohtaja on huolissaan suomalaisen miesyleisurheilun suhteen. Poikien saaminen lajin pariin sekä siellä pysyminen on vaikeaa.

Voisivatko esimerkiksi lopettaneet jääkiekkoilijat tuoda helpotusta tähän haasteeseen?

Liittovaltuuston kokouksessa Pakarisen teesejä talouden ohella olivat seuratoiminnan kehittäminen, huippu-urheilumenestyksen turvaaminen, yhteistyön avaaminen suurten lajien, kuten jalkapallon ja jääkiekon kanssa, sekä yleisurheilun strategiatyön käynnistäminen.

– Tarvitsemme lisää harrastajia ja etenkin poikien puolelle. Tässä lajien välinen yhteistyö on tärkeässä roolissa. Palloilulajeissa on paljon poikia ja ne lajit viehättävät. Yleisurheiluun meillä on kuitenkin mahdollista houkutella 12–13-vuotiaita, jotka mahdollisesti putoavat palloilulajeista. Siinä on yleisurheilun paikka.

Itanin linjalla

Sami Itani seisoo puku päällä ja katsoo kameraan.

Sami Itani oli pidetty urheilujohtaja. Kuva: Pekka Sipola/AOP

Lähes neljä vuotta Urheiluliiton puheenjohtajana toiminut Sami Itani nautti urheilijoiden keskuudessa suurta arvostusta. Pakarinen ei aio isommin muuttaa edellisen puheenjohtajan linjaa.

Hän kehuu erityisesti Itanin tapaa urheilujohtamisen suhteen.

– Ehdottomasti siltä osin haluan jatkaa samalla linjalla. Avoimen johtajuuden puolesta.

Riikka Pakarinen kertoi Ylen haastattelussa, että aikoo jatkaa Sami Itanin avointa linjaa.

Itani kannusti puheenjohtajana urheiluyhteisöä ottamaan kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Hän muun muassa kritisoi urheilujohtajalle harvinaiseen, suoraan tapaan Kansainvälistä olympiakomiteaa.

SUL:n virkaatekevänä puheenjohtajana Pakarinen on tuonut monta kertaa esiin sen, ettei venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita saisi päästää kansainvälisille urheilukentille Venäjän viime vuonna Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan takia. Pakarisen mielestä venäläisittäin kyse on valtiorahoitteisesta huippu-urheilusta, ja urheilijat tarjoaisivat kansainvälisissä kilpailuissa propagandanäyttämön Vladimir Putinille.

– Yleisurheilu tai urheilu itsessään ei ole erillinen saareke. Osallistumme myös aktiivisesti muuhun yhteiskunnalliseen keskusteluun. Varmasti olen tässä myös itse aktiivinen.

Pakarinen on ollut vahvasti politiikassa mukana. Hän on keskustan varapuheenjohtaja ja oli ehdolla hiljattain pidetyissä eduskuntavaaleissa.

Hän on myös Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja ja Espoon kaupunginvaltuutettu.

– Kun en tullut eduskuntavaaleissa valituksi, panostan päivätyössäni yrityselämään ja SUL:n puheenjohtajan tehtävä on luottamustoimi. Politiikka tältä osin jää taka-alalle, sanoi Pakarinen, joka jatkaa kaupunginvaltuustossa.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *