• 3 huhtikuun, 2023

Naisleijonilta löytyy juonikas huippupuolustaja – Sanni Rantala, 20, kuuluu Suomen avainpelaajiin MM-kisoissa


Suomi pelaa MM-kisojen B-lohkossa, johon se joutui viime kisojen jättipettymyksen jälkeen. Sanni Rantala, 20, lähtee kisoihin mitali mielessään ja näkee lähtötilanteessa hyvääkin.

Jääkiekkoilija Sanni Rantala Riihimäen jäähallin vaihtoaitiossa.

Sanni Rantala on jälleen isossa roolissa, kun Naisleijonat lähtee jääkiekon MM-kisoihin. Kuva: Toni Määttä / Yle

Simo Arkko,

Jussi Saarinen

Nuori Sanni Rantala, 20, on noussut kuin varkain Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueessa isoon rooliin. Näin voi kirjoittaa siksi, ettei nuori puolustaja tee itsestään suuremmin numeroa.

Hän on hiljainen ja rauhallinen. Se näkyy myös ratkaisuissa kentällä.

– Hän ei tee itsestään numeroa kentän ulkopuolella. Ei tee tietoisesti kentälläkään, mutta toisaalta tekee, koska hän tekee erittäin hyviä asioita, Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola kehuu.

Toivolan mukaan Rantala näkee kentän erityisen hyvin ja pystyy myös nousemaan luistelunsa avulla ahtaista paikoista. Hyviä peliä edistäviä syöttöjä jakava puolustaja on todella tärkeä pelaaja joukkueelleen.

– Olen mielestäni hyvä kiekollinen pakki ja hyvä nostamaan kiekkoa. Ratkaisuni ovat ehkä sellaisia, mitä ei voi lukea, Rantala sanoo.

Viime syksynä Rantala oli Naisleijonien toiseksi tehokkain puolustaja neljällä syöttöpisteellään. Hän kellotti puolustajista neljänneksi eniten peliaikaa.

Sanni Rantala puolustuspelaamisessa.

Rantalalla on kehitettävää puolustuspelaamisessa. Hän on yrittänyt kehittää voimaominaisuuksiaan ja reagointinopeutta. Kuva: IMAGO/Nordphoto/ All Over Press

Turnaus oli joukkueelle jättipettymys, sillä Suomi jäi ensimmäistä kertaa MM-välierien ulkopuolelle ja putosi kaiken lisäksi B-lohkoon. Rantalan mukaan varmasti jokainen pelaaja haluaa näyttää, että Naisleijonat on viime kisoja parempi joukkue.

– Edelliset kisat oli sen verran pettymys, että en edes viitsi niitä miettiä. Heti sen jälkeen katseet olivat näissä seuraavissa kisoissa. Koitetaan saada mitali, Rantala sanoo.

Rantala ei ylipäätään ole halunnut antaa ajatuksia Naisleijonien viime aikojen kohuille. Naisleijonien ympärillä on myrskynnyt, kun entisen päävalmentajan Pasi Mustosen ja entisen ykkösvahdin Noora Rädyn välillä on kuohunut.

Tällä hetkellä Jääkiekkoliiton kurinpitoelin käsittelee Suomen urheilun eettisen keskuksen eli Suekin tutkintaraporttia mahdollisesta epäasiallisesta käyttäytymisestä jääkiekkomaajoukkueessa.

– En tykkää hirveästi ajatella tuollaisia asioita. Keskityn enemmän vaan siihen pelaamiseen. Jätän nuo muut pelin ulkopuoliset asiat vain pois mielestä, Rantala sanoo.

Jääkiekkoilija Sanni Rantala Riihimäen jäähallilla.

Rantala ei halua suuremmin miettiä kentän ulkopuolisia asioita. Kuva: Toni Määttä / Yle

”Pelaan ammatikseni”

SM-pronssiin päättynyt seurajoukkuekausi oli Rantalallta mainio. Hän iski KalPassa 30 runkosarjaottelussa pisteet 7+32=39 ja 8 pudotuspeliottelussa pisteet 2+8=10.

Puolustajien pistepörssin kakkoselle luulisi löytyvän ottajia myös ulkomailta, esimerkiksi Ruotsista. Rantala ei ole poissulkenut ulkomaille siirtymistä, mutta ainakaan nyt se ei vaikuta ajankohtaiselta.

– Tällä hetkellä elämä pyörii enemmän Suomessa. Minulla on koulua muutama vuosi jäljellä. Varmasti ainakin sen ajan olen täällä.

Rantala ei muutenkaan halua miettiä elämäänsä pidemmälle, vaan elää mieluummin hetkessä. Seuraaviin olympialaisiin hän kuitenkin tähtää.

Rantalan elämä pyörii tällä hetkellä vahvasti jääkiekon ja koulun ympärillä. Ylimääräistä aikaa esimerkiksi kavereille on harvemmin.

– Panostus on varmasti lähellä kansainvälistä tasoa. Voi sanoa, että pelaan ammatikseni. Vaikka en saa rahaa, niin panostus on lähellä sitä, mitä vaikka miehillä.

Jääkiekkoilija Sanni Rantala Riihimäen jäähallin vaihtoaitiossa.

20-vuotias Sanni Rantala oli ensimmäistä kertaa Naisleijonien mukana Pekingin olympialaisissa. Hän oli niin ikään mukana Tanskan MM-kisoissa. Kuva: Toni Määttä / Yle

Jos vapaa-aikaa on, Rantala näkee mieluiten kavereitaan.

– Jos sitä joskus on, se menee kavereihin. Tykkään pitää läheiset lähellä ja tehdä kaikenlaisia aktiviteetteja. Esimerkiksi pelata padelia tai sulkapalloa ja talvella lasketella.

Paljon vastuuta jälleen saava Rantala ei pidä huonona asiana, että Naisleijonat aloittaa MM-turnauksensa Kanadassa heikommasta lohkosta. Hän pitää lähtökohtia siinä mielessä hyvinä, että Suomi on voittanut kauden kaikki 12 EHT-otteluaan.

– Joukkue on vaihtunut jonkin verran ja meillä on tuoreita kasvoja. Sekin on mielestäni han hyvä asia. Huonosta lohkosta aloittaminen ei ole välttämättä huono asia, koska saamme alkuun helpompia pelejä ja saamme pelata kiekolla. Saamme luottamusta seuraaviin peleihin, Rantala sanoo.

Jääkiekon MM-kisat pelataan Kanadan Bramptonissa 5.–17.4.2023.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *