• 22 toukokuun, 2023

Näin Ukraina hyötyisi länsimaisista hävittäjistäF-16-hävittäjät ovat moderneja verrattuna Ukrainan nykyiseen kalustoon, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja Inka Niskanen.

Ilmasotaopin pääopettaja, everstiluutnantti Inka Niskanen Maanpuolustuskorkeakoulusta kertoo länsimaisten hävittäjien merkityksestä Ukrainalle.

Ukraina pyrkii rajoittamaan Venäjän ilmavoimien toimintaa länsimaisten hävittäjien avulla, toteaa ilmasotaopin pääopettaja, everstiluutnantti Inka Niskanen Maanpuolustuskorkeakoulusta. Toinen tavoite on Niskasen mukaan vaikuttaa Venäjän ilmatorjuntajärjestelmiin.

Tällä hetkellä Ukrainan ilmavoimat lentävät vanhoilla MiG- ja Suhoi-neuvostohävittäjillä. Amerikkalaisvalmisteiset F-16-hävittäjät ovat niihin nähden moderneja, sanoo maanantai-illan A-studiossa vieraillut Niskanen. Hänen mukaansa uudemman kaluston avulla Ukraina pystyisi toimimaan vihollista vastaan nykyistä kauempaa.

– Kun saadaan ulottuvampaa kalustoa, voidaan kiistää Venäjän ilmavoimien toiminta. Tällä hetkellä Venäjällä on selkeä etulyöntiasema.

Yhdysvallat on antanut liittolaisilleen luvan toimittaa F-16-hävittäjiä Ukrainalle. Moni Euroopan maa on poistamassa niitä omista ilmavoimistaan. Niskanen arvioi, että siitä syystä Ukraina voisi saada hävittäjiä useita kymmeniä.

Niskasen mukaan ennen hävittäjien käyttöönottoa edessä on kuukausien koulutusurakka.

– Ei riitä, että koulutetaan vain lentäjät. Myös mekaanikot pitää kouluttaa. Tällaiset koneet vaativat huoltotoimenpiteitä jokaisen lennon jälkeen.

Koko A-studion lähetys on katsottavissa Yle Areenassa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *