• 11 toukokuun, 2023

Miten on mahdollista, että soten rahapula tuli Orpolle yllätyksenä?Hallituksenmuodostaja Petteri Orpo kauhistui soten hintalapusta. Sosiaalisessa mediassa Orpoa on syytetty huonosta valmistautumisesta. Valtiovarainministeriön luvut ovat olleet kaikkien nähtävillä keväästä lähtien.

Kristiina Tolkki,

Tulikukka de Fresnes

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti torstaiaamuna olevansa pettynyt. Sosiaali ja terveydenhuollon rahapula oli selvinnyt hallituksen muodostajalle.

Orpo ihmetteli, miten sosiaali- ja terveyspalvelujen menot voivat kasvaa tällä vaalikaudella kuusi miljardia euroa. Orpon mukaan tieto tuli hallitusneuvottelijoille yllätyksenä.

– Näin suurta summaa ei selitä väestön ikääntyminen tai hoidon tarpeen kasvu, vaan malli on yksinkertaisesti keskeneräinen.

Vaikka Orpolla ei ollut asiasta tietoa, tieto ei ole uutta, eikä tilanne ole yllätys. Arvio hyvinvointialuiden tuloista ja menoista on julkaistu 23. maaliskuuta. Luvut on laskenut valtionvarainministeriön kansantalousosasto.

Onko hallituksenmuodostaja Petteri Orpo tehnyt kotiläksyt huonosti?

“Ei pitäisi olla kenellekään epäselvää”, kerrotaan valtiovarainministeriöstä.

VM:n laskelmassa kerrotaan selvästi, että jotta näissä luvuissa pysytään, hyvinvointialueiden on sopeutettava talouttaan hallituskauden aikana miljardilla eurolla.

Iltapäivän tiedotustilaisuudessa Orpo selitti eroa sillä, että hänellä on saanut valtiovarainministeriöltä uutta tietoa siitä, että alijäämä olisi kasvamassa, eivätkä laskelmat perustu maaliskuun arvioon. Tähän uuteen arvioon hän perustaa arvionsa miljardin lisäkuluista.

Arvioissa on otettu huomioon esimerkiksi väestön ikääntyminen ja inflaatio. Hyvinvointialueiden menot maksetaan valtion pussista.

Rahaa tarvitaan lisää, koska henkilökunnan palkat nousevat ja ostopalveluja tarvitaan lisää. Kun ennen puhuttiin väestöpyramidista, nyt siirrytään “väestömuffinsiin”. Ikääntyneen väestön osuus suhteessa nuorempiin kasvaa.

Jos hyvinvointialueet eivät tee muutoksia, rahaa siis kuluu vielä enemmän kuin taulukko näyttää.

Yllättikö Julkinen talous Orpon?

Marinin hallituksessa sote-uudistusta läpivieneiltä puolueilta, kuten vihreiden puheenjohtajalta Maria Ohisalolta ei Orpon havahtuminen jäänyt huomaamatta.

Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen piikitteli kysymällä, mistä muista julkiseen talouteen tai työmarkkinoihin liittyvistä asioista hallituksen muodostajalla on epäselvyyttä.

Valtiovarainministeriön maaliskuisessa laskelmassa todetaan myös, että riittävät terveys-. ja sosiaalipalvelut ovat perustuslailla turvattuja. Alueilla on oikeus valtion lisärahoitukseen, jos palvelut ovat vaarantumassa.

Nämä toimet voisivat tarkoittaa esimerkiksi sitä, että rahaa ei enää sijoiteta seiniin, vaan siirrytään entistä enemmän digi- ja etäpalveluihin.

Myöskään Orpon neuvottelukumppanille, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahille rahoitusvaje ei ollut epäselvä.

Essayah totesi Orpon perään Säätytalolla, että hyvinvointialueiden johtajat ovat toistaneet, että rahoitusta puuttuu. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), ettei myöskään hän yllättynyt vaan tiesi rahoitusvajeen olevan miljardin luokkaa.

Rahapulan syynä se, että kunnat ovat pitkään alibudjetoineet sote-menojaan. Lisäksi rahaa menee ict-hankintoihin sekä palkkojen harmonisoimiseen – eli korottamiseen samalle palkkatasolle.

Orpo kiistää, että asiasta riideltäisiin neuvotteluissa.

– En puhuisi riidasta vaan äärettömän vaikeasta kysymyksestä. Meidän pitää siivota tämä ja löytää ratkaisut, koska mikään hyvinvointiyhteiskunta ei kestä tätä kulujen kasvua.

juttua päivitetty kello 17: Lisätty Petteri Orpon antama uusi tieto siitä, että hän on saanut valtiovarainministeriöstä uutta tietoa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *