• 9 huhtikuun, 2023

Mitäs ihmettä Limingassa tapahtuu? Niittomiehet uhkaa niittää Suomen suurimman salibandyseuran pääsarjasta – somevideo kertoi huimasta buumista


Limingan Niittomiehet oli lauantaina lähellä todellista jättiyllätystä. Liigakarsintaa helsinkiläistä EräViikinkejä vastaan pelaavalla joukkueella oli kotonaan ensimmäinen mahdollisuus varmistaa nousu miesten Salibandyliigaan.

Suurseura ErVi sai kuitenkin venytettyä ratkaisun viidenteen karsintaotteluun rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.

Ottelu alkoi ErVin hallinnassa, mutta kotijoukkue pääsi otteluun mukaan, kun Jussi Mettovaara laukoi ottelun avausmaalin reilun kuuden minuutin pelin jälkeen.

Kotiyleisö räjähtää Niittomiesten maalista – katso lauantain karsintaottelun avausosuma tästä.

Toisessa erässä intensiteetti laski hieman ja ottelu eteni ensimmäisen erän tavoin hienoisessa ErVin hallinnassa. Päätöserään lähdettiin kuitenkin 3–2-tilanteesta Niittomiesten johtaessa.

ErVin Jani Kukkola, nelinkertainen salibandyn maailmanmestari, tasoitti 4–4:ään kolmoserän lopussa.

Jatkoerässä maaleja ei nähty ja näin ottelun ratkaisu syntyi voittomaalikilpailussa. ErVin voitto-osuman taituroi Tommi Rosendahl. Sarja ratkeaa viidennessä karsintaottelussa, joka pelataan sunnuntaina Helsingissä.

Tommi Rosendahl upotti ratkaisevan rankkarin ja venytti sarjan sunnuntaille.

Menestys täytti katsomot

Kuluneena keväänä Pohjois-Pohjanmaalla 10 000 asukkaan Limingassa on nähty todellista salibandyhuumaa. Halli on ollut loppuunmyyty lähes jokaisessa nousukarsintaottelussa. ”Niittareiden” matka näkyy koko kunnassa ja salibandyyn tehdyt panostukset kantavat nyt hedelmää.

– Niittarit on tuonut meille vahvan yhteishengen päälle koko kuntaan, Limingan kunnanjohtaja Pekka Rajala tunnelmoi ennen ratkaisevaa karsintaottelua Salibandyliiton sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

– Menee mihin tahansa, kahvipöydissä keskustellaan salibandysta. Tällainen tarina yhdistää ihmisiä upealla tavalla.

Kunnanjohtaja muistutti, että Liminka on palkittu kahdesti Suomen kekseliäimpänä kuntana. Kunnan keski-ikä on 31,3, ja lapsiperheiden määrä on nostanut salibandynkin suosiota.

Rajalan mukaan liiganousu auttaisi väestörakenteeltaan Suomen nuorimman kunnon profiloitumisessa.

– Olemme ketteriä, aktiivisia ja nopeita. Niittarit pelaa samalla tavalla kentällä, joten näen heti paljon samankaltaisuuksia.

Kuva Limingan Niittomiesten ja ErVin liigakarsintaottelusta 8.4.2023.

Katsomot pullistelivat jo alkuverryttelyjen aikana. Kuva: Ari Arola / Salibandyliitto

Karsinnan ensimmäisellä kierroksella Liminka voitti SaiPan otteluvoitoin 3–2. Niittomiehet olivat jo ottelusarjassa 0–2-tappioasemassa, mutta kolme perättäistä voittoa veivät joukkueen toiselle karsintakierrokselle EräViikinkejä vastaan.

Vielä kaksi kautta sitten Limingassa ei ollut mitat täyttävää hallia ja edustusjoukkue pelasi muutaman kauden naapurikunnassa Kempeleessä. Nyt puitteet ovat kunnossa ja edelliskaudelle valmistunut halli on tuonut ottelut takaisin paikkakunnalle.

Tämä lämmittää seuran seuran salibandyjaoston puheenjohtaja Marko Kärsämän mieltä.

– Saatiin edari kotiin ja se on tuonut sellaista hyvää boostia Liminkaan muutenkin. Joukkue on ollut lähempänä junioreita ja liminkalaisia, Kärsämä kertoo.

– Näyttää, että tuo nykyinenkään katsomokapasiteetti ei ihan tällä hetkellä ole riittämässä. SaiPa-sarjasta lähtien mökki on ollut aika lailla täynnä.

Lauantaina hallin pihalle kertyi pitkä jono puolitoista tuntia ennen ottelua. Niittomiehet julkaisivat Twitterissä videon jonosta.

Tappiollisen ottelun jälkeen seura kertoi sosiaalisessa mediassa, että sunnuntaina ratkaisevaan karsintaotteluun lähtee fanibussi.

Taustalla seurayhteistyö ja omat juniorit

Omien junioreiden lisäksi Limingan joukkue koostuu Oulun seudun seurojen pelaajista. Yhteistyö on Kärsämän mukaan tiivistä suurseura OFBC:n sekä OLS:in ja Merikosken kanssa ja divarikausien aikana joukkueen kokoonpano on vaihdellut.

– Ehkä nyt on niin sanotusti napsahtanut kaikki kohdalleen ja on tullut sopivat roolitukset pelaajille, Kärsämä kertoo.

Kyseessä on kokenut joukkue, jossa on sopivasti nuoria tähtiä mukana. Pelaajista Kärsämä nostaa etenkin Eemil Äijälän ja Iiro Savelan, jotka ovat pisteiden valossa kantaneet joukkuetta jo jonkin aikaa.

– Kirsikkana kakun päällä on päävalmentaja Niko Kvisti, joka tuli jatkamaan Jari Karjalaisen aiempien vuosien hyvää työtä, Kärsämä summaa.

Kuva Limingan Niittomiesten ja ErVin liigakarsintaottelusta 8.4.2023.

Limingassa riitti hurmosta, kun Niittomiehet pelasi kauden viimeisen kotiottelunsa. Nähdäänkö hallissa ensi kaudella F-liigan pelejä? Kuva: Ari Arola / Salibandyliitto

EräViikingeillä vaikea kausi

EräViikingit on Suomen suurin salibandyseura 1 700 aktiivijäsenellään. Seura syntyi 2016 Tapanilan Erän ja SSV:n fuusiona. Heti kaudella 2016–2017 EräViikingit otti miesten liigassa SM-hopeaa.

Tällä kaudella EräViikingit jäi miesten F-liigan runkosarjassa sijalle 11, viimeistä edelliseksi.

Naisten F-liigassa EräViikingit oli neljäs ja useassa juniori-ikäluokassa on tullut menestystä, mutta miesten kaudesta muodostui murheellinen.

EräViikinkien toiminnanjohtaja Jari Oksanen kertoi Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että joukkueessa ajettiin tietoisesti nuoria sisään viime kaudella Suomen mestaruuden voittaneesta P21-joukkueesta.

– Tiesimme tilanteen ja osasimme varautua siihen, ettemme pelaa mestaruudesta, mutta ihan näin vaikeaa kautta emme osanneet odottaa, Oksanen harmitteli HS:lle.

Toki joukkueessa pelaa kokeneitakin pelaajia, kuten mainittu neljän MM-kullan Kukkola, 37, sekä kahden maailmanmestaruuden Mika Moilanen, 36.

Nyt ErVi rakentaa Oksasen mukaan uutta runko omista lahjakkuuksistaan ja rakentaa perustaa.

– Rahaa ei liiku tässä lajissa yltiöpäisesti pelaajien hankkimiseksi. On tehtävä pitkäjänteistä työtä.

Tänä iltana selviää, laittaako hurmosryhmä pohjoispohjanmaalta suurseuran jatkamaan perustansa rakentamista Divariin.

Korjaus klo 9.50: Marko Kärsämä on Limingan Niittomiehien salibandyjaoston puheenjohtaja, ei koko seuran.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *