- 19 heinäkuun, 2023
Luonnontieteellinen museo saa syksyllä näytille eläimen, josta voi tulla kaikkien aikojen hitti: ”En tiedä kestävätkö seinät”
Haminan mursun kuolemasta on tasan vuosi, ja nyt eläimen konservointi on loppumeikkauksia vaille valmis. Mursu tulee yleisön nähtäville näillä näkymin syyskuussa.
Kun Suomeen rantautuneesta mursusta alkoi kuulua uutisia, vitsailtiin ylikonservaattori Ari Puolakosken kahvipöydässä, päätyisikö mursu lopulta Luomukseen eli Helsingissä sijaitsevaan Luonnontieteelliseen museoon ja hänen pöydälleen.
Päätyihän se. Mursu on ollut siinä jo lähes vuoden päivät, mutta pian se siirretään paraatipaikalle museon aulaan.
Suomen historian ensimmäinen mursu rantautui Haminaan 15.7.2022. Se oli muutaman päivän Kotkan ja Haminan rannoilla, kunnes mursu menehtyi.
Viimeiset silaukset puuttuvat
Vuoden aikana on Luonnontieteellisessä museossa ehtinyt tapahtua paljon, mutta valmis urakka ei suinkaan vielä ole.
Museoon näytille päätyy ainoastaan mursun nahka. Eläimen pilaantuvat osat menivät hyötykäyttöön, esimerkiksi biopolttoaineen tuotantoon, ja luusto tutkimustarkoituksiin.
Kun nahka saapui Luomukseen, se painoi 120 kiloa. Ylikonservaattori Ari Puolakoski sai kollegoineen sen kevennettyä 40 kiloon poistamalla siitä rasvaa ja muita kudoksia.
Konservaattorit loivat mursulle keinotekoisen vartalon, joka on sellaisessa asennossa, jossa mursun voi kuvitella uivan näyttelyyn sisään. Vartalon päälle eläimen nahka laitettiin viime viikolla. Toimenpiteessä kesti neljä päivää.
Konservaattorit tekevät mursulle vielä ”loppumeikkaukset”, esimerkiksi luomiin laitetaan kajaalia.
Mursu oli kuollessaan huonokuntoinen, ja siltä se myös näytti, joten sen ihossa olevia arpia värjätään. Lisäksi sille laitetaan kynnet sekä oikeiden hampaiden pohjalta valetut tekohampaat.
Haaste kokeneellekin konservaattorille
Tehtävä on poikkeuksellinen 40 vuotta konservaattorina toimineelle Ari Puolakoskelle. Tämän kaltaista työtä ei ole tullut hänen urallaan aiemmin vastaan.
Vaikka mursua voisi kokonsa puolesta verrata vaikkapa hirveen, ei Puolakosken mukaan hirven konservointiin menisi yhtä kauan. Tutut lajit ovat helpompia konservoida.
Puolakoski ei kuitenkaan ole ollut mursun kanssa yksin, sillä projektin parissa on työskennellyt muitakin konservaattoreita ja konservaattorioppilaita.
Mursu voi aiheuttaa yleisöryntäyksen
Mursu tulee ihmisten nähtäville näillä näkymin syyskuun puolivälin jälkeen. Puolakoski uskoo, että moni haluaa tulla katsomaan sitä.
– Meillä on ollut huippukävijämääriä jo nyt ilman mursua. En tiedä kestävätkö seinät, jos tulee vielä paljon enemmän väkeä.