• 6 huhtikuun, 2023

Lauri Markkasen haave NBA:n pudotuspeleistä voi romuttua ensi yönä – tässä sarjan kuumimmat puheenaiheet runkosarjan loppusuoralle


Lauri Markkasen Utah taistelee edelleen teoriassa paikasta NBA:n pudotuspelikarsintoihin. Runkosarjan huipennus on muutenkin läntisessä konferenssissa poikkeuksellisen tasainen.

Lauri markkanen

Lauri Markkasen huippukausi uhkaa loppua runkosarjaan. Kuva: Getty Images

Koripalloliiga NBA:n runkosarja huipentuu tulevana viikonloppuna. Yle Urheilu nosti esille kolme seurattavaa asiaa viimeisten pelipäivien ajalle.

1) Päättyykö Markkasen kausi jo pääsiäisenä?

Lauri Markkanen on pelannut uransa ylivoimaisesti parhaan kauden koripallosarja NBA:ssa. Markkasen epäonneksi hänen edustamansa Utahin kausi uhkaa päättyä runkosarjaan, kuten Markkasen kohdalla on käynyt hänen jokaisella NBA-kaudellaan.

Konferenssin sijoilla 7-10 olevat joukkueet pelaavat keskenään niin sanotun pudotuspelikarsintaturnauksen, josta kaksi joukkuetta etenee konferenssinsa pudotuspeleihin. Utah on tällä hetkellä läntisen konferenssinsa 12:s, kun joukkueella on pelaamatta kolme ottelua.

Jazz voi vielä teoriassa nousta kymmenenneksi, mutta sen tulee voittaa kaikki ottelunsa. Samalla nyt kymmenentenä olevan Oklahoma Cityn sekä yhdentenätoista olevan Dallasin tulisi hävitä jäljellä olevat ottelunsa. Lisämausteen tilanteeseen tuo, että Utah kohtaa ensi yönä juuri Oklahoma Cityn.

Varhain perjantaiaamuna voi siis olla tiedossa, päättyikö Markkasen kausi jälleen runkosarjaan. Paikka pudotuspeleihin on joka tapauksessa jättimäisen kiven alla, sillä suotuisan runkosarjan lopun lisäksi Utahin pitäisi pudotuspelikarsintaturnauksessa voittaa kaksi ylemmäksi runkosarjassa sijoittunutta vastustajaa. Jazz pelaa viimeisen ottelunsa Los Angeles Lakersia vastaan sunnuntaina kello 22.30 alkaen Suomen aikaa.

2) Valahtaako viime kauden mestari pudotuspelikarsintoihin?

NBA:n läntinen konferenssi on ollut läpi kauden poikkeuksellisen tasainen. Yhdenkin voiton merkitys joukkueelle on saattanut olla monta sijaa sarjataulukossa. Loppumetreillä tilanne alkaa selkeytyä, mutta jännitettävää riittää yhä Utahin yläpuolellakin.

Konferenssin neljä ensimmäistä joukkuetta ovat varmistaneet paikkansa pudotuspeleihin, mutta muun muassa viime kauden mestari Golden State Warriors voi vielä sijalta viisi valahtaa pudotuspelikarsintoihin.

Warriorsin lisäksi isoin odotuksin tähän kauteen lähteneet ja supertähtien siivittämät Los Angelesin joukkueet Clippers sekä Lakers ovat tiukassa taistelussa suorasta pudotuspelipaikasta. Näistä kolmesta joukkueesta vähintään yksi joutuu karsintaturnaukseen, jonka systeemi on raaka pudotuspeleihin selviävien joukkueiden ratketessa käytännössä yksittäisessä ottelussa.

Suorasta pudotuspelipaikasta taistelevat näiden kolmen joukkueen lisäksi New Orleans sekä Minnesota. Yhdeksäntenä olevalla Minnesotalla on vain kaksi voittoa Golden Statea vähemmän. Muiden kompuroinnilla Minnesota voi nousta vielä suoralle pudotuspelipaikalle.

3) Ratkesiko yksi kaikkien aikojen MVP-taistoista?

Yksi NBA-kauden suurimpia puheenaiheita on ollut poikkeuksellisen tasainen taisto kauden päätteeksi sarjan arvokkaimmalle pelaajalle jaettavasta MVP-palkinnosta. Kauden edetessä kolme ehdokasta ovat erottuneet muista, kun kolmatta peräkkäistä palkintoaan hakeva Nikola Jokic, Philadelphian sentterihirmu Joel Embiid ja kaksinkertainen palkinnon voittaja Giannis Antetokounmpo ovat pelanneet hurjalla tasolla.

Philadelphian NBA-pelaaja Joel Embiid taistelee pallosta Bostonin Grant Williamsin kanssa.

Philadelphian tähtipelaaja Joel Embiid taistelee pallosta Bostonin Grant Williamsin kanssa. Kuva: EPA-EFE

Hieman kärjistetysti voisi sanoa Embiidin hurmaavan monipuolisella korintekotaidollaan, Jokicin hyökkäyspään ainutlaatuisuudellaan ja Giannisin kokonaisvaltaisuudellaan. Palkintoa on palloteltu etenkin Embiidin ja Jokicin välillä.

Koripallosivusto Basketball Refenrencen (siirryt toiseen palveluun) niin sanottu MVP-seuranta pitää Jokicin voittotodennäköisyyttä 59,5 prosenttisena. Embiid saa toiseksi suurimman todennäköisyyden, vain 14,5 prosenttia. Giannisin lukema on 9,3. Seuranta laittaa pelaajat järjestykseen pohjautuen malliin, joka on luotu aiempien vuosien äänestysten perusteella.

Embiid on takonut kauden hurjalla 33,3 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Jokic on kirjannut ottelua kohti 24,8 pistettä, 11,9 levypalloa sekä 9,8 syöttöä. Jokic loistaa lisäksi niin sanotuissa kehittyneemmissä tilastoissa. Esimerkiksi hänen true shooting -prosenttinsa on uskomaton 70,2. True shooting -prosentti huomioi heittotehokkuutta mitatessa kahden pisteen heitot, kolmen pisteen heitot sekä vapaaheitot.

Embiidille ei ole vaikuttanut löytyvän pysäyttäjää tällä kaudella, minkä lisäksi hän muun muassa nakutti 47 pistettä Jokicia vastaan tammikuun lopussa, kun Philadelphia kaatoi Denverin.

Viimeisimmän argumenttinsa Embiidin puolustajat saivat toissa yönä, kun sentteri latoi 52 pistettä toista idän jättiläistä Bostonia vastaan. Tällaiset yksittäiset voitot huippujoukkueiden kohtaamisista voivat hyvin keikauttaa kamppailun Embiidille. MVP-palkinnon saaja ratkeaa sadan pohjoisamerikkalaisen urheilutoimittajan äänestyksessä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *