• 14 kesäkuun, 2023

Lassi Etelätalo kärsii kivuliaasta vammasta – ei pysty tällä hetkellä kilpailemaan


Münchenin EM-kolmonen sai Hollannista mukaansa kantapäävamman. Turun lisäksi myös Kuortaneen kisat jäävät väliin. Etelätalo heittää seuraavan kerran todennäköisesti heinäkuussa.

Lassi Etelätalo

Lassi Etelätalo huipensi uransa komeasti EM-pronssilla Münchenissä viime elokuussa. Kuva: Chai v.d. Laage/All Over Press

Münchenin EM-kisoissa viime elokuussa uransa pronssimitalilla ja ennätyksellään 86,44 kruunannutta Lassi Etelätaloa odotettiin tiistaina Turun Paavo Nurmi Gamesiin muiden Suomen EM-sankarien eli Wilma Murron, Topi Raitasen sekä Kristiina Mäkelän seuraksi. Etelätalo ei ilmottautumisestaan huolimatta tullut paikalle. Seuraavaksi hänen olisi pitänyt heittää Kuortane Gamesissa lauantaina.

– En heitä Kuortaneellakaan. Terveystilanne ei ole nyt sellainen, että kilpaileminen olisi järkevää. Ilmoitin aamulla Kuortaneen järjestäjille, etten saavu paikalle, 35-vuotias keihäänheittäjä kertoi Yle Urheilulle keskiviikkona.

Tämän vuoden aikana pääasiassa terveenä harjoitellut Etelätalo aloitti kilpailukautensa heittämällä viikon välein Saksan Rehlingenissä (78,92) ja Hollannin Hengelossa (79,93). Hengelon kuudennella kierroksella 4. kesäkuuta tapahtui ikäviä.

– Tukijalan kantapää otti ilmeisesti huonossa asennossa kovan törmäyksen alustaan ja on ollut siitä saakka kipeä.

Viikkojen toipuminen

Diagnoosi oli keihäänheiton kaltaisessa törmäyslajissa meko yleinen, mutta erittäin kivulias kantapään rasvapatjan tulehdus. Paraneminen kilpailukuntoon kestää tyypillisesti viikkoja – varsinkin, jos urheilija ei halua ottaa puudutuspiikkiä.

– Myös teippaus auttaisi. Puudutuksen kaltaiseen riskinottoon ei näin varhaisessa kauden vaiheessa ole mitään syytä. Jos elettäisiin kauden myöhäisempää vaihetta, riskinottohalua olisi varmaan enemmän.

Etelätalo on kuluneet puolitoista viikkoa pitänyt fysiikkaansa yllä rautojen parissa ja juossut. Normaali juoksuaskel ei ärsytä kantapäätä liikaa.

– Muutama päivä on mennyt nuhan takia ihan levossakin. Tässä mielessä viime vuoden syksy oli jouluun saakka aika vaikea, kun lapsi aloitti päiväkodin. Sieltä hän toi kotiin aika paljon erilaisia sairauksia, joiden parissa meni enemmän tai vähemmän jouluun saakka.

Pitkän ja synkänkin terveyshistorian takia Etelätalon luulisi synkistelevän, mutta hän ei näe sellaiseen syytä. Budapestin MM-kisojen näyttöaika alkoi keihäänheiton osalta viime vuonna 31. heinäkuuta, ja kolme viikkoa myöhemmin Münchenissä lasahtanut 86,44-metrinen ylittää suoran kisarajan komeasti.

Urheiluliiton silmissä vuorenvarmana arvokilpailijana pidetyltä Etelätalolta odotetaan 5. elokuuta umpeutuvana näyttöaikana lähinnä jonkinlaista todistetta terveydestä tai suorituskyvystä.

Münchenin kolmossijan lisäksi EM-kisoista 2014 alkanut, vuosien tauollakin 2014-2019 ollut arvokisaura on tuonut kaksi nelossijaa, yhden 6:nnen ja yhden 8. sijan.

Kilpailukalenterista Etelätalo on nyt ympyröinyt muutaman päivämäärän. Jos kilpaileminen jatkuu seuraavan kerran kotimaassa, se tapahtuu todennäköisesti oman seuran eli Joensuun Katajan kunniaksi Joensuun Motonet GP:ssä 5. heinäkuuta.

– Kilpailumanagerini Jasper Buitink on tarjonnut minua myös Lausannen Timanttiliigaan (30. kesäkuuta). Saa nähdä, miten käy. Dohan Timanttiliigaan en saanut paikkaa.

Oliver Helander tuulettaa.

Oliver Helanderin kova 87,32-metrinen ja tasainen huippusarja ilahduttivat Lassi Etelätaloa kovasti. Kuva: Tomi Hänninen

Leo Pusan ja Etelätalon valmennusyhteistyö päättyi viime kauden jälkeen. Sen jälkeen heittoharjoituksia ovat katselleet leirioloissa valmentajat Tero Pitkämäki ja Tuomas Laaksonen ja Helsingissä luotetut hyväsilmäiset kaverit. Myös Pusa on pari kertaa tullut avuksi. Oheisharjoittelunsa suunnittelusta Etelätalo on jo vuosia vastannut itse.

Ensi keväänä Etelätalo täyttää 36 vuotta runsas kuukausi ennen kesäkuisia Rooman EM-kisoja. Pariisin olympiakisat alkavat heinäkuun lopussa.

– Münchenin jälkeen tuli tarjolle tällainen luonteva kahden vuoden projekti. Tietysti olen miettinyt, laittaisiko uran pakettiin ensi vuoden syksyllä, mutta ei se kiveen hakattua ole.

Paavo Nurmi Gamesin keihäskilpailua Etelätalo seurasi kiinnostuneena. Oliver Helander sijoittui toiseksi uransa kolmanneksi pisimmällä heitolla 87,32. Kaksikosta huikeaa potentiaalia on pidetty Helanderin, mutta kovan paikan rajua suoritusvarmuutta Etelätalon vahvuutena. Näiden yhdistelmä olisi suomalaisten keihässatraappien toiveuni.

– Oli mukava nähdä Oliverilta noin tasainen ja laadukas sarja. Hänelle varmasti iso ja tärkeä juttu.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *