• 25 huhtikuun, 2023

”Kukaan ei oikeastaan puhu siitä”Roope Hintz on ollut yksi NHL:n pudotuspelien avauskierroksen parhaista pelaajista. Hintz on kerännyt neljään otteluun tehot 4+4 ja viilettää pistepörssin kolmossijalla.

Edellä ovat vain Toronton Mitchell Marner (2+8) ja Edmontonin Leon Draisaitl (5+4).

Hintzin edustama Dallasin ja Minnesotan sarja on 2–2-tilanteessa. Stars otti viikonvaihteessa tärkeän 3–2-voiton Hintzin johdolla: suomalainen oli alustamassa joukkueensa jokaista maalia.

Aiemmin ottelusarjassa Hintz pääsi tuulettamaan uransa ensimmäistä hattutemppua pudotuspeleissä. Kahdessa voitto-ottelussa hän on ollut mukana peräti seitsemässä Dallasin kymmenestä maalista.

Jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen on seurannut tarkkaan Hintzin loistoa. Erityisesti hän kehuu tamperelaisen luistelutaitoja.

– Hirveällä vauhtierolla ja hyvällä rytmittämisellä hän kykenee tekemään peliä jatkuvasti. Roope on pelaaja, joka tekee kaiken, mitä johtavalta pelaajalta pudotuspeleissä vaaditaan, Lehkonen suitsuttaa.

– Dallasin kohdalla kysymys kuuluu nyt, miten muut saadaan tähän junaan mukaan.

Kuuntele Ikan änäri -podcastin uusin jakso, jossa puhutaan NHL:n pudotuspelien ensimmäisen kierroksen taiasta ja kirouksesta:

Yksi on joukosta poissa

Dallasin ja Hintzin kevättä ei voi käsitellä puhumatta Joe Pavelskista. Jenkkihyökkääjä loukkaantui sarjan avausottelussa puolustaja Matt Dumban kovan taklauksen jälkeen. Samalla meni rikki yksi NHL:n viime vuosien vaarallisimmista ketjuista.

Hintzin, Pavelskin ja Jason Robertsonin muodostama ykkösketju teki runkosarjassa enemmän maaleja (52) kuin mikään toinen trio liigassa. Viime kaudella maaleja syntyi yksi vähemmän, mikä oli kolmanneksi eniten NHL:ssä.

Nyt sarjan parhaana maalineduspelaajana tunnettu Pavelski puuttuu, mikä ei voi olla näkymättä kärkiketjun pelaamisessa.

Lehkosen mukaan Pavelskin vahvuudet ovat erityisesti niin sanotussa give and go -pelaamisessa, jossa syötön jälkeen pelaajan liike jatkuu välittömästi.

– Pavelskin kautta lähti tietynlainen jatkumo maalipaikkojen luomisessa. Hän on hyvä maalin edessä, mutta myös erinomainen pienen tilan give-and-go-pelaaja. Hänen tarjonnat ovat erinomaisia, vaikka häntä vartioidaan. Hän uskaltaa tehdä ahtaissakin tiloissa pieniä puolentoista metrin siirtoja, Lehkonen avaa.

31-vuotias kanadalaissentteri Tyler Seguin on korvannut ketjussa Pavelskin.

– Nuori Seguin oli Roopen kaltainen polkukone, mutta tämä vanhempi versio ei ole enää samanlaista saippuaa. Hän on hyvä ja fiksu pelaaja ja tekee maalin sieltä täältä, mutta onhan tuon ketjun pelaaminen on muuttunut. Seguin ei ole pelaaja, joka painisi koko ajan maalilla, joten etenkin Robertson joutuu tässä nyt hieman miettimään omaa pelaamistaan, Lehkonen pohtii.

Ylivoimalta ratkaisut

Uuden ketjun pelaaminen ei ainakaan vielä ole lähtenyt lentoon. Kolmikko on tehnyt yhden maalin, mutta omassa päässä on soinut kahdesti. Maaliodottaman jakauma on vaatimaton 40 prosenttia.

Nämä eivät ole lukemia, joihin Hintz ja Robertson ovat tottuneet. Runkosarjassa Pavelskin kanssa kaksikko hallitsi maaliodottamaa noin 60-prosenttisesti.

– Tässä pitää kunniaa antaa myös Minnesotalle. He puolustavat kolmella pelin osa-alueella niin hyvin. Minnesota on duunarijengi ja sitä identiteettiä tuo porukka toteuttaa loistavasti. Kotiläksyt on tehty, Lehkonen sanoo.

Hintzin ketjulla on ollut ajoittain vaikeuksia päästä Minnesotan jarruketjun antaman paineen alta pois, mikä on johtanut pitkiin jaksoihin omalla alueella. Myös kiekonmenetykset omissa ovat edesauttaneet paineen jatkumista.

Lehkonen myös muistuttaa, ettei Hintzillä ole tapana laistaa vastuista omallakaan alueella. Sitoutuminen puolustuspeliin luo eväät myös teräviin vastaiskuihin.

– Kukaan ei oikeastaan puhu siitä, miten helvetin hyvin Hintz puolustaa. Se on todella jämäkkää ja hän saa stoppeja ja jopa riistoja aikaiseksi. Jos siitä kääntyy peli hyökkäykseen, häntä ei saa kiinni, koska hänen ajoitukset lähdöissä ovat niin hyviä.

– Jos Roope pääsee etupuolelle, häntä on aivan mahdoton saada kiinni. Ihan kuin joku Connor McDavid.

Osoitus Hintzin kokonaisvaltaisuudesta. Syötönkatko oman siniviivan päällä, pelin nopea kääntö ja hetken päästä tämä on jo voittamassa kiekkoa laidan lähellä hyökkäysalueella ja luomassa maalipaikkaa viivalle.

Tasaviisikoin happea ei siis tiivistä Minnesotaa vastaan ole juuri ollut. Kun runkosarjassa Dallas hallitsi viidellä viittä vastaan maalipaikkoja Hintzin jäällä ollessa noin 60-prosenttisesti, nyt lukema on vain 36 prosenttia.

Toki myös Dallas on tehnyt Minnesotan kärkipelaajien kanssa erinomaista työtä. Minnesotan kärkipelaajien ykkössektorin maalipaikkatilastot huutavat raskaasti punaisella alkaen Kirill Kaprizovista.

– Ihan hauska tilanne, missä molempien joukkueiden kärkijätkät ovat näissä tilastoissa miinuksella. Siellä valmentajat miettivät nyt tarkkaan, miten tasaviisikoin pelaaminen ratkaistaan. Siinä piilee myös sarjan ratkaisu, että kumpi sieltä tältä osin tulee ensin läpi, Lehkonen arvioi.

Tämä ei ole kuitenkaan pysäyttänyt Hintziä. Hänen johdollaan Dallas on pyörittänyt ylivoimaa yli 40 prosentin tehokkuudella, vaikka Minnesotan alivoima oli runkosarjassa erinomaista. Kahdessa voittopelissä Hintz teki neljä pistettä ylivoimalla.

– Dallas on maalin edustalla todella vahva ja he operoivat siellä aika härskisti. Maski- ja ohjauspelaaminen on hyvää ja irtokiekkojen löytämisessä he ovat onnistuneet. Tämä on tärkeä osa-alue, koska maalin tekeminen on paljon siitä kiinni, kumpi joukkue ne kakkos- ja kolmoskiekot löytää, Lehkonen muistuttaa.

Hintz on parhaimmillaan isolla jäällä ja siitä saatiin maanantaina kaksi esimerkkiä, vaikka pelaaja ei nyt kaasu pohjassa mennytkään. Ensimmäisessä Esa Lindellin erinomainen avaus luo tilan Hintzille, jälkimmäisessä tämä luo tilanteen omalla liikkeellään.

”Meillä on kaksi supertähtihyökkääjää”

Hintz on helppo nähdä näyttelemässä keskeistä roolia Miro Heiskasen kanssa myös sarjan ratkaisuhetkillä.

– Molemmilla luistelu on taloudellista. Eivät he tuollaisia minuutteja muuten pystyisi pelaamaan. Heiskasta Minnesota jahtaa jatkuvasti, mutta Miro väistelee hyvin alta pois. Roopen luistelu on niin hyvää, ettei hän ole kärsällään koskaan, vaikka hänkin on maalina jatkuvasti.

Lehkonen ei ota Hintzin loistoa itsestään selvyytenä.

– On huima kaveri tämä Hintz. Meillä on hyökkääjien osalta NHL:ssä kaksi supertähteä, kun puhutaan johtamisesta ja voittavasta pelaamisesta pudotuspeleissä: Mikko Rantanen ja Hintz.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *