• 25 maaliskuun, 2023

Kommentti: Uskontoon vetoaminen on halpaa ja tyylitöntä, kun NHL:n Pride-kohu kasvaa


Supertähti Connor McDavid otti vahvasti kantaa sateenkaaripaidoista kieltäytymiseen. Aleksander Barkov ei pystynyt samaan, kirjoittaa Tommi Seppälä.

Jääkiekkomaila, jonka lavassa on sateenkaarivärinen teippaus. Jäällä on myös kiekkoja.

Pride-tapahtumat ovat kuuluneet NHL:n kalenteriin jo usean vuoden ajan. Kuva: Norm Hall / NHLI / Getty Images

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoa ajavista Pride-tapahtumista on tullut jääkiekkoliiga NHL:lle kiusallinen aihe.

Vaikka valtaosa noin tuhannen ihmisen NHL-yhteisöstä toivottaa avoimesti tervetulleeksi kaikenlaisen erilaisuuden, muutamat välistävedot ovat vesittäneet pitkäjänteisen työn.

Joukkueet ovat käyttäneet Pride-ottelutapahtumiensa lämmittelyissä Pride-pelipaitoja. New Yorkin Rangers ja Islanders sekä Minnesota ja Chicago ovat kuitenkin jättäneet paidat koppiin.
Pelaajista Philadelphian Ivan Provorov, San Josen James Reimer sekä Floridan Eric ja Marc Staal ovat kieltäytyneet pukemasta päälleen sateenkaariväristä lämmittelypaitaa.

Pelaajista kaikki ovat vedonneet uskontoon. Provorov on Venäjän ortodoksi ja muut kristittyjä.

Uskontoon vetoaminen on halpaa ja tyylitöntä, vaikka jokaisella omaan näkemykseensä oikeus onkin. On vaikea ymmärtää tulokulmaa, missä uskonnon varjolla syrjitään vähemmistöjä. Pelaajien vetäytyminen tapahtumasta lähettää kiistatta sellaisen viestin.

Erikoista myös on, että esimerkiksi Eric Staal vielä Montrealissa 2021 pukeutui sateenkaaripaitaan, mutta kahta vuotta myöhemmin hänen uskontonsa esti häntä tekemästä niin.

Medialle Staal valehteli kirkkain silmin, ettei ole koskaan pukeutunut Pride-lämmittelypaitaan. Samaan aikaan kuvat Montrealin ottelusta kiersivät sosiaalisessa mediassa.

Seurat ovat esittäneet huolensa seurojen venäläispelaajien puolesta. Venäjällä kaikenlaisen ”homoseksuaalisen propagandan” levittäminen on laissa kielletty ja näitä lakeja vielä kiristettiin loppuvuodesta.

Toisaalta NHL:n varakomissaari Bill Daly viestitti aiemmin viikolla The Athleticille, ettei liiga ole tietoinen minkäänlaisesta uhasta venäläisiä kohtaan (siirryt toiseen palveluun).

McDavidilta painavia sanoja

Liigan johdon sijaan esiin ovat astuneet pelaajat.

Edmonton järjestää oman Pride-teemaisen ottelunsa aikaisin sunnuntaina Suomen aikaa. Etenkin lajin suurimman tähden Connor McDavidin suorasanainen ja selkeä kannanotto saattoi olla kanadalaispelaajan ”tärkein maali” kuluvalla kaudella.

– Taisimme olla ensimmäisiä, jotka käyttivät sateenkaariteippejä mailoissa. Me Edmontonissa aidosti uskomme, että jääkiekko kuuluu jokaiselle ja tuemme voimakkaasti Pride-tapahtumaa. Koen erittäin voimakkaasti, että jääkiekkoyhteisön täytyy olla inklusiivinen ja ottaa mukaan avoimesti kaikki, McDavid linjasi.

Tämä oli kovaa johtajuutta hetkellä, jolloin pelaajien rivit aidosti tärkeän teeman tiimoilta rakoilevat.

Vielä voimakkaammin kantaa otti McDavidin joukkuetoveri Zach Hyman, joka totesi olevansa eri mieltä sateenkaaripaidoista kieltäytyvien pelaajien kanssa (siirryt toiseen palveluun).

– Kyse on jokaisen omista mielipiteistä, mutta olen niistä eri mieltä. On todella tärkeää saada jokainen tuntemaan olonsa tervetulleeksi riippumatta etnisestä taustasta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai ihonväristä, Hyman totesi.

– Se, että me pelaajina teippaamme mailamme sateenkaarivärein, on vähintä, mitä voimme tehdä.

Connor McDavid hurjassa pistetahdissa.

Connor McDavid on NHL:n suurin supertähti. Kuva: NHLI via Getty Images

Barkovilta putosi pallo

Myös Floridassa nähtiin esimerkillinen ulostulo Staalin veljesten kieltäytymisestä. Panthers-laituri Matthew Tkachuk teki ottelun jälkeen tiettäväksi oman näkemyksensä.

– Tämä on mielestäni maailman hienoin peli ja meidän pukuhuoneeseen on jokainen tervetullut. Tällaisissa tapahtumissa on aina kyse siitä, että otamme mukaan jokaisen tähän peliin. Olen aina nauttinut ja arvostanut näitä pelejä, Tkachuk painotti.

Päävalmentaja Paul Maurice ja Aleksander Barkov ei käyttäneet mahdollisuutta hyväkseen.
Mauricen mukaan Pride-tapahtuman tarina ei rakentunut Staalien, vaan muiden tapahtumaa juhlistaneiden ympärille.

Toki valtaosa NHL-yhteisöstä toivottaa kaikenlaisen erilaisuuden tervetulleeksi, mutta juuri siksi yksittäisten pelaajien tyly viesti näyttäytyy poikkeuksellisen voimakkaana.
Barkov totesi Miami Heraldin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Staalin veljesten – ja organisaation – hoitaneen tilanteen erittäin hyvin.

Ei, Staalit eivät todellakaan hoitaneet tilannetta hyvin.

Jokaisella on mielipiteen ja sananvapaus, mutta kristinuskon periaatteisiin ei kuulu vähemmistöjen syrjiminen etnisen taustan tai vaikkapa seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Jääkiekko kuuluu jokaiselle.

Mitä ajatuksia kirjoitus herätti? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 26.3. klo 23 asti. Tarvitset kommentin kirjoittamiseen Yle-tunnuksen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *