• 13 toukokuun, 2023

Jani Komulainen kertoi ikävät uutiset pojalleen, joka tyrmistyi – alkoi tärkeä keskustelu pesäpallon merkityksestä elämässä


Jani Komulaisen siirtyminen Manse PP:n pelinjohtajaksi oli Aapo Komulaiselle aluksi järkytys. Lauantaina isä ja poika kohtaavat Ylen tv-ottelussa – eri puolilla.

Sotkamon Jymyn lukkari Aapo Komulainen kuvattuna Hiukan pesäpallostadionilla(Marjex-stadionilla) 11.5.2023

Sotkamon Jymyn lukkari Aapo Komulainen kohtaa Manse PP:n pelinjohtajana toimivan isänsä Jani Komulaisen. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Sakari Lund,

Kimmo Porttila

Manse PP–Sotkamon Jymy lauantaina kello 14.45 alkaen TV2:ssa ja Areenassa.

Miesten Superpesiksen Ylen tv-ottelussa kohtaavat lauantaina kärkipään joukkueisiin kuuluvat Manse PP ja Sotkamon Jymy. Ottelussa on poikkeuksellinen asetelma, kun Mansen pelinjohtajana toimii Jani Komulainen ja Sotkamon lukkarina hänen poikansa, 20-vuotias Aapo Komulainen.

Komulaiset ovat aina olleet yhdessä ja mukana samassa joukkueessa, joten tilanne on molemmille uusi ja erikoinen. Jani Komulainen toimi Jymyn pelinjohtajana vuodesta 2018 vuoteen 2022. Tämän vuoden maaliskuussa hän siirtyi Manse PP:n pelinjohtajaksi, kun Toni Kohosen sopimus irtisanottiin.

Kun Komulainen kertoi asiasta pojalleen, ensimmäinen reaktio oli raju.

– Aapo oli tyrmistynyt. Hän sanoi ensimmäisenä, että et voi mennä viholliseksi. Hänellä meni vuorokausi sulatellessa asiaa ja minulla sulatellessa Aapon reaktiota, Jani Komulainen kertoo.

– Sitten kun pääsimme keskustelemaan siitä, mikä arvo pesäpallolla on suhteessa isä-poika-suhteeseen, uskon, että se on vain syventänyt suhdetta.

Myös Aapo kuvaa samaa tilannetta niin, että syvempiä keskusteluja on tosiaan selvästi käyty.

– Ei se ihan puskista tullut, mutta kyllä se vähän säikäytti. Ensimmäinen asia, minkä häneltä kuulin oli se, että hän neuvottelee vakavissaan Mansen kanssa. Se herätti tunteita, mutta ensimmäisestä reaktiosta selvittiin ja asiaa ruvetiin käymään syvällisesti läpi.

– Kävimme syväluotaavasti läpi, mikä pesäpallon merkitys ja painoarvo elämässä on ja miten paljon se vaikuttaa yhteen elämän tärkeimmistä ihmissuhteista. Aika nopeasti tulimme siihen johtopäätökseen, että aika paljon saa sattua kentällä, että niin arvokas suhde menisi pilalle.

Pelinjohtaja vastaan lukkari

Erityisen mielenkiintoiseksi asian tekee, että kyseessä ovat juuri pelinjohtaja ja lukkari. Pesäpallossa lukkari ja vastustajan pelinjohtaja pelaavat nimenomaan toisiaan vastaan.

– Ilman muuta on kilpailu meneillään. Lukkari pyrkii koko ajan selvittämään pelinjohtajan ajatuksia ja pelinjohtaja pyrkii miettimään mitä lukkari ajattelee. Toisiaan vastaan pelataan koko ajan, Jani Komulainen vahvistaa.

Aapo Komulainen toteaa kilpailuasetelman vielä vahvemmin.

– Asteikolla nollasta kymmeneen, kymmenen. Tilanne on ihan suoraan se, että pelinjohtaja miettii mitä lukkari tekee ja toisinpäin.

Isä ja poika Komulainen tuntevat toistensa ajatuksia varmasti paremmin kuin pelinjohtajat ja lukkarit keskimäärin.

– Onhan se mielenkiintoinen tilanne ja varmasti jännittää. En ole aiemmin tällaista kokemusta saanut. Aapo on yksi Suomen parhaista lukkareista, joten tilanne tulee olemaan minulle haastava. Tämä on kilpaurheilua ja molemmat pyrkivät käyttämään niitä asioita, joita tiedämme toisistamme, Jani sanoi.

Jani Komulainen

Jani Komulainen siirtyi kevällä Manse PP:n pelinjohtajaksi. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Kumpi tuntee toisen paremmin?

– Hyvä kysymys. Se ehkä selviää, kun peli on pelattu, Jani totesi.

– Jos kaikista asioista puhutaan, hän tietää enemmän. Mutta kun mennään kentälle, minä tiedän paremmin mitä sieltä viuhkasta tulee kuin hän tietää, mitä räpylän alta tulee, Aapo heitti.

Aapo muistuttaa myös, että hän ei ole ainoa, joka tuntee Jani Komulaisen mietteitä. Koko joukkue uusia tulokkaita lukuunottamatta on ollut hänen joukkueessaan viime vuodet.

Lauantaina isä ja poika ovat vastakkain heti molempien kauden ensimmäisessä ottelussa. Aapo Komulainen ei ole omien sanojensa mukaan miettinyt asiaa erityisesti ottelun alla.

– Arki on ollut aika hektistä, joten en ole ehtinyt sitä hirveästi miettiä. Sen näkee pelin jälkeen, miltä se tuntuu.

Jani Komulainen mietti jo pelin jälkeistä aikaa.

– Kun peli on pelattu, menipä se miten meni, soitellaan ja naureskellaan tai ihmetellään yhdessä.

Katso Urheiluruudun juttu Komulaisista.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *