• 19 elokuun, 2023

Eetu Kallioinen, 25, lateli huippusaavutuksen jälkeen kasan kirosanoja suomeksi – vieressä ollut italialaisvalmentaja ymmärsi täysin


Eetu Kallioisen tunnelmat skeetin MM-finaalin jälkeen olivat kaksijakoiset. Toisaalta hän oli saavuttanut uransa ensimmäisen MM-mitalin sekä Suomelle olympiapaikan, mutta mestaruus karkasi pisteen erolla.

Eetu Kallioinen poseeraa kameralle.

Eetu Kallioinen toi Suomen ampujille ensimmäisen olympiapaikan Pariisiin. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kun miesten skeetin MM-finaali oli päättynyt ja Kreikan Efthimios Mitas juhli maailmanmestaruutta yhden pisteen erolla Eetu Kallioiseen, Suomen joukkueen valmentaja Pietro Genga saapui suomalaisampujan luo. Onnittelujen jälkeen italialaisvalmentaja kysyi Kallioiselta, mitä tämä ajatteli.

Kallioinen lateli rivin kirosanoja suomeksi, ja Genga ymmärsi suojattiaan täysin.

– Kultaan olisi ollut hyvät saumat. Sitä suoraan sanottuna jopa tarjottiin välillä. Tällä kertaa ei ollut vielä riittävästi taitoa tai mitä siihen sitten tarvitaankaan, puhelimitse tavoitettu Kallioinen totesi ja kertoi, että hopeamitali maistuu toki hyvältä, mutta karvan verran myös harmittaa.

Hopea on kuitenkin 25-vuotiaan Kallioisen uran ensimmäinen MM-mitali. Tätä ennen hän oli voittanut EM-pronssia vuonna 2021 ja joukkuekultaa tämän vuoden Euroopan kisoissa. Tokion olympialaisissa hän oli finaalin nuorin ampuja ja oli hyvin mitalijahdissa mukana, mutta kaksoisvirhe pudotti hänet neljänneksi.

Genga toi uutta ymmärrystä

Pietro Genga voitti omalla urallaan mestaruuden sekä MM-kisoissa että EM-kisoissa. Suomen skeet-joukkuetta hän on valmentanut nyt reilun parin vuoden ajan ja on vaikuttanut Kallioisen tekemiseen paljon, ennen kaikkea positiivisesti.

Kallioinen myöntää, että hän luuli aikoinaan tietävänsä, miten pitäisi harjoitella. Hän ajatteli, että olisi olemassa joku yksittäinen konsti, jolla saisi hommat toimimaan. Genga kuitenkin muutti tämän käsityksen.

– Pietro toi uutta ymmärrystä siihen, että vain laadukkaalla harjoittelulla ja tekemisellä saadaan kisoihin sama onnistuminen kuin harjoituksissa, Kallioinen sanoi.

– Hän on ollut kyllä huikea äijä. Ei vain pelkässä teknisessä valmentamisessa, vaan myös henkisenä tukena. Häneen luottaa ja tietää, että kaikki toimii.

Eetu Kallioinen näyttää MM-hopeamitaliaan.

Eetu Kallioinen on ollut tällä kaudella hyvässä vireessä. Kuva: Lassi Palo / Ampumaurheiluliitto

Aina pitää olla hereillä

Mitas ampui MM-finaalissa neljä ohilaukausta, Kallioinen viisi. Kallioinen sanoi tietävänsä tasan tarkkaan, mikä häneltä jäi puuttumaan, mutta tiukassa kisassa osumisen ja ohi ampumisen ero on valtavan pieni.

Kilpailu oli kuitenkin Kallioiselle varsin mainio. Hän ampui kahtena ensimmäisenä päivänä puhtaasti ja viidennellä kierroksella ainoastaan yhden ohilauksen. Finaalissa hän oli koko ajan kolmen parhaan joukossa.

Tällä kaudella Kallioinen on napannut kerran maailmancupissa kakkossijan ja kerran kolmossijan, lisäksi hän sijoittui Euroopan kisojen henkilökohtaisessa kilpailussa kolmanneksi ja juhli samaisissa kilpailuissa joukkuekultaa ME-tuloksella. Kallioisen mukaan ammunta on kulkenut koko kauden hyvin.

– Ei se missään nimessä helppoa ollut, mutta sellaista perus omaa tekemistä. Kun keskittyy huolellisesti ja on aina hereillä kiekkoa pyytäessä, niin silloin se yleensä onnistuu hyvin.

Suomen skeet-joukkue Eetu Kallioinen, Timi Vallioniemi, Tommi Takanen ja valmentaja Pietro Genga tuulettavat.

Suomen skeet-joukkue Eetu Kallioinen (vas.), Timi Vallioniemi, Tommi Takanen ja valmentaja Pietro Genga tuulettivat Euroopan kisojen kullan jälkeen. Kuva: Lassi Palo / Ampumaurheiluliitto

Juhlat jäävät lyhyeksi

Kallioinen takasi hyvällä suorituksellaan Suomen ampujille ensimmäisen olympiapaikan ensi kesän Pariisin kisoihin. Kallioinen oli jahdannut maapaikkaa viime vuoden EM- ja MM-kisoissa, mutta epäonnistui tuolloin. Euroopan kisoissa maapaikka oli jo lähempänä, mutta lipui kuitenkin käsistä.

Kallioisen mukaan ajatus olympiapaikasta tunkeutui mieleen, vaikka yritti sitä ajoittain välttääkin.

– Tiesin, että siihen on täysi sauma. Nyt tuntuu tietenkin hyvältä. Se on tosi tärkeä asia itselleni, mutta myös ammunnalle ylipäätänsä. Meidän pitää saada niitä olympiapaikkoja.

Kallioinen ei aio juhlia hopeamitaliaan suuresti, ainakaan Bakun MM-kisoissa, sillä arki jyrää eteenpäin. Jo sunnuntaina on edessä parikilpailu Marjut Heinosen kanssa.

– Näin se on. Ei voi jäädä tuudittautumaan siihen, että pärjää. Menestyminen ei jatku, jos ei muista harjoitella ja tehdä töitä, Kallioinen hymähti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *