• 14 huhtikuun, 2023

Alastomien kuvaajana tunnettu Spencer Tunick haltioitui Kuopion maisemasta niin, että nakut suomalaiset pääsevät kesällä taideteokseen


Newyorkilainen valokuvaaja Spencer Tunick on ikuistanut alastomia ihmisiä Suomessa vain kerran aiemmin, vuonna 2002 Helsingissä.

Alastomia ihmisiä Kuolleessameressä.

Valokuvataiteilija Spencer Tunick kuvasi ihmisiä Kuolleellamerellä vuonna 2011. Kuva: Spencer Tunick

Alastomien ihmisjoukkojen kuvaajana tunnettu Spencer Tunick tekee ensi kesänä installaation Kuopiossa.

Tunick on dokumentoinut alastomia ihmisiä erilaisissa kaupunki- ja luontoympäristöissä jo vuodesta 1994 useissa eri maissa. Suomessa hän on käynyt kuvaamassa vain kerran aikaisemmin. Silloin vajaat kaksituhatta ihmistä poseerasi hänelle Helsingin Kauppatorilla.

New Yorkista etäyhteydellä tavoitettu Tunick kertoi viihtyneensä niin hyvin Helsingissä ja kuulleensa pohjoisen maan monista järvistä, että hän halusi nähdä myös sen puolen Suomesta.

– En ollut osannut kuvitella sitä ennen kuin kuopiolainen valokuvakeskus otti minuun yhteyttä näyttelyn tiimoilta. Kun tajusin kartasta, millainen alueen maantiede on, olin haltioissani. Ajattelin, että voisin jotenkin yhdistää pienet saaret ja niiden kallioiset ja hiekkaiset ympäristöt työhöni, Tunick kertoo.

Kuopiolaisen VB-valokuvakeskuksen näyttelytoimenjohtaja Laura White yllättyi, kun taiteilija ilmoitti haluavansa tulla Kuopioon tekemään installaation.

– Hän sanoi tarttuvansa tilaisuuksiin intuition pohjalta. Olin ensin vähän epäuskoinen, mutta sitten totesin, että tämä järjestetään keinolla millä hyvänsä.

”Tämä ei tule toistumaan”

Tunick on niittänyt kuvillaan mainetta ympäri maailmaa. Hän on ottanut kantaa esimerkiksi ilmastonmuutokseen kuvaamalla Kuolleellamerellä ja Sveitsin jäätiköllä.

Joissakin paikoissa, kuten Englannissa hän on vieraillut useamman kerran. Uusi paikka innostaa häntä enemmän.

– Tämä oli uusi maantieteellinen paikka, joka toisi uutta teokseen. Samalla pääsen tutustumaan ihmisiin ja paikallisiin tapoihin.

Tunick toteuttaa installaation Kuopiossa lauantaina 15. heinäkuuta, jos sää vain sallii. Installaatioon etsitään 18 vuotta täyttäneitä osallistujia, jotka saavat kuvavedoksen muistoksi kokemuksestaan.

Tunickin mukaan Kuopion installaatioon toivotaan runsasta kahtasataa ihmistä, joista osa todennäköisesti matkustaa paikalle ja osa on paikallisia.

VB-valokuvakeskuksen Laura White kannustaa savolaisia ilmoittautumaan mukaan.

– Tämä on ainutkertainen mahdollisuus. Melkein voisin luvata, että tämä ei tule toistumaan. Minulla on vahva usko, että savolaiset lähtevät tähän. Täällä ei oteta itseään niin tosissaan ja ollaan heittäytyjiä.

Kuopio-teos julkistetaan kesänäyttelyssä

Tunickin mukaan ihmisvartalo kiinnostaa häntä taiteessa eniten. Ihmisvartaloiden avulla hän voi hetkeksi muuttaa luonnonmaisemia tai julkisia tiloja.

Teoksillaan Tunick haluaa kiinnittää huomiota ihmiskehon kaksijakoisuuteen. Keho voi olla yhtä aikaa haavoittuvana ympäristön armoilla että vahvana hallita sitä.

– Me ihmiset pystymme vaikuttamaan ympäristöömme sosiaalisista kysymyksistä ilmastonmuutokseen ruumiidemme ansiosta. Luonto usein kuitenkin voittaa, koska loppujen lopuksi luonto hallitsee kohtaloamme.

Tunickin Kuopion-installaation tarkkaa paikkaa ei ole vielä valittu. Se kerrotaan osallistujille lähempänä teoksen kuvauspäivää.

VB-valokuvakeskuksella avautuu perjantaina 9. kesäkuuta Spencer Tunickin valokuvanäyttely, joka esittelee hänen aiempia teoksiaan ympäri maailman. Näyttelyn yhteydessä julkistetaan myös Tunickin uusin Kuopiossa syntynyt teos.

Spencer Tunick kuvasi alastonmaiseman Helsingissä vuonna 2002.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *