• 4 huhtikuun, 2023

26-vuotias kansanedustaja kertoo, mikä kannattaa ja mikä ei


Tamperelainen opiskelija Joakim Vigelius (ps.), 26, pääsi ensikertalaisena eduskuntaan huimalla yli 10 000 äänen tuloksella. Suosiossa somella oli merkittävä rooli.

Vigeliuksen Tiktok-videolla saattaa olla parisataa tuhatta katsojaa. Tällaista määrää ihmisiä ei tavoita vaaliteltoilla.

Vigeliuksen mukaan monelta poliitikolta unohtuu, että somessa pitää olla jatkuvasti aktiivinen ja aito.

– Tuotan joka päivä jotain somesisältöä ja puhun politiikkaa, koska ne aiheet kiinnostavat. En ole vaalikampanjapoliitikko, vaan puhun yhteiskunnallisista asioista kaiken aikaa.

Vigelius kertoo kirjoittaneensa sosiaaliseen mediaan jo viiden vuoden ajan. Tiktokin ja Instagramin lisäksi hän tuottaa sisältöä Twitteriin, Facebookiin ja Youtubeen.

Vigelius ja saman puolueen tuore kansanedustaja Miko Bergbom, 26, ovat pitkään toimineet somessa. Asia on Vigeliuksen mukaan tärkeintä.

– Monella politiikolla menee siihen, että puhutaan lämpimiä ja näytetään komeaa hymyä, eikä näytetä substanssia.

Tutkija: Perussuomalaiset sai Tiktokin ilmaherruuden

Yliopistotutkija Essi Pöyry Helsingin yliopistosta pitää nyt käytyjä eduskuntavaaleja ensimmäisinä Tiktok-vaaleina. Hänen mukaansa perussuomalaiset onnistuivat saamaan Tiktokin ilmaherruuden itselleen näissä vaaleissa.

– He ovat hakeneet keskustelupaikkoja, joissa ei ehkä aiemmin ole puhuttu niin paljon politiikkaa, mutta joissa kuitenkin on äänestäjiä.

Tiktok vaatii panostusta, taitoja ja sanottavaa.

– Semmoinen aidon välittämisen ja aidon oman itsensä välittämisen taito on tärkeää, Pöyry sanoo.

Tiktokissa on myös olennaista, että algorytmi tunnistaa ne videot, jotka ovat suosittuja ja joihin kiinnitetään huomiota.

Joakim Vigeliuksen mukaan some näytti vahvuutensa jo vuoden 2019 vaaleissa. Sen voima on vastavuoroisuudessa ja aitoudessa.

– Vastataan viesteihin ja ollaan valmiita vastaamaan, jos joku haastaa. Otetaan vastaan myös kritiikkiä ja vastataan siihen.

Somessa saa välillä rankkaakin palautetta, mutta siitä ei Vigeliuksen mukaan pidä masentua.

– Vaikka puhutaan vakavista asioista, pitää muistaa, ettei tee tätä ahdistus kurkussa ja otsa kurtussa, Vigelius kuvaa.

Lapin mies kampanjoi huumorivideoilla

Kemiläinen Matti Määttä oli ensimmäistä kertaa ehdolla näissä eduskuntavaaleissa. Hän sai 2 791 ääntä ja on perussuomalaisten varakansanedustaja.

Määttä tekee Tiktokissa paljon huumorivideoita Höpömasa-tilillään, joissa hän esiintyy huutavana, kiroilevana ja härskiä läppää heittävänä Lapin miehenä.

Matti Määttä päätti lähteä ehdolle sen jälkeen, kun sähkön hinta oli niin kova, että hän joutui lomautetuksi Outokummulta. Määttä kertoo saaneensa äänensä lähes pelkästään somekampanjoinnilla.

Mies katsoo kameraan aurinkolaseissa.

Matti Määttä tekee humoristista sisältöä Tiktokiin. Kuva: Kuvakaappaus Matti Määtän Instagramtililtä

Laskee vaalikampanjan kuluja

Professori Laura Junka-Aikio Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta arvelee, että Matti Määttä kiinnosti ennen muuta lappilaisia nuoria miehiä.

– Hänellä on Tiktokissa paljon moottorikelkkajuttuja. Hän käyttää paljon kirosanoja ja kertoo roiseja juttuja. Toisaalta hän myös kertoo paljon perhearjestaan ja parisuhteesta. Hän käsittelee bensan hintaa ja elämisen kustannuksia.

Pitkätukkainen mies istuu moottorikelkan päällä.

Perussuomalaisten Matti Määttä sai paljon ääniä Lapissa, ja hänestä tuli varakansanedustaja. Kuva: Matti Määtän Instagram

Laura Junka-Aikio ei pidä ehdokkaan uskottavuutta rapauttavana sitä, että asioita käsitellään huumorin keinoin.

– Jos saadaan äänestäjien huomio viihteellisellä sisällöllä, ei muoto tee itse asiasta huonompaa, hän toteaa.

Junka-Aikio toteaa, että sosiaalinen media on demokratisoiva voima. Somessa vaalikampanja on mahdollista tehdä edullisesti.

Samaa mieltä on myös yliopistotutkija Essi Pöyry. Hän pitää demokratian kannalta hyvänä asiana, että eri ihmisryhmiä osallistetaan poliittiseen keskusteluun ja politiikkaa voi puhua erilaisissa yhteyksissä.

Perussuomalaisten lisäksi SDP:n Ville Merinen ja vihreiden Sofia Virta käyttivät tutkijoiden mukaan somea menestyksekkäästi.

Toisaalta poliittisen somesisällön seuraaminen saattaa myös lisätä kyynisyyttä. Vaikutus ei aina välttämättä ole niin positiivinen kuin on ehkä helppo olettaa.

Essi Pöyry muistuttaa, ettei some ole välttämätöntä kaikille ehdokkaille.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan klo 23:een saakka.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *