• 20 huhtikuun, 2023

Vantaan vankilan sellimurhasta elinkautiset vankeusrangaistukset


Kaksi miestä tuomittiin Vantaan vankilan matkasellissä tapahtuneesta murhasta ja törkeästä raiskauksesta.

Kokokuvassa huiviin, aurinkolaiseihin ja hattuun sonnustautunut ihminen istuu pöydän ääressä mikrofoni edessään. Taustalla huoneen nurkassa istuu poliisi. Pöydän toisella puolella tilannetta kuvaa ihminen isolla tv-kameralla.

Niin kutsutun Vantaan sellimurhan oikeudenkäyntiä jatkettiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla 6. huhtikuuta 2023. Toinen syytetty osallistui käsittelyyn videoyhteydellä Riihimäen vankilasta ja toinen salissa Vantaalla. Kuva: Antti Hämäläinen / Lehtikuva

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi tänään kaksi miestä elinkautiseen vankeuteen Vantaan vankilassa tapahtuneesta murhasta ja törkeästä raiskauksesta.

Tuomion mukaan vuonna 2003 syntynyt Abshir Diini Muye ja vuonna 1998 syntynyt Perttu Oskari Pyynönen ovat Vantaan vankilan matkasellissä yhdessä tappaneet samassa sellissä olleen nuoren miehen.

Tilanne on tuomion mukaan alkanut pahoinpitelynä, josta on edetty törkeän pahoinpitelyn ja törkeiden raiskausten kautta uhrin suunnitelmalliseen tappamiseen.

Rikokset tapahtuivat tiistain 25. tammikuuta ja keskiviikon 26. tammikuuta 2022 välisenä aikana. Uhri löytyi kuolleena sellistä torstaiaamuna 27. tammikuuta.

Yle vieraili Vantaan vankilan matkaselliosastolla 11. toukokuuta 2022. Kuvissa ei ole sama selli, jossa epäilty murha tapahtui. Tilat ovat kuitenkin vastaavat.

Tuomitut lietsoivat toisiaan raaempaan väkivaltaan

Tuomion mukaan Muye oli ensin uhrin kanssa samassa sellissä. Hän aloitti uhrin pahoinpitelyn ja raiskasi tämän.

Seuraavana päivänä saman matkaselliin siirrettiin Pyynönen. Tuomion mukaan he ryhtyivät pahoinpitelemään uhria yhdessä. Tässä vaiheessa väkivalta raaistui ja koventui.

Tuomion mukaan tuomitut lietsoivat toisiaan aina vain raaempaan väkivaltaan. Myös Pyynönen raiskasi uhrin.

Tuomion mukaan uhria nöyryytettiin ja alistettiin monin eri tavoin. Hänen päälleen muun muassa kaadettiin kuumaa vettä.

Tuomion mukaan uhrin kuumasta vedestä saamat ihovauriot olivat sitä luokkaa, että hän olisi voinut menehtyä palovammoista johtuviin tulehdustiloihin.

Vantaan vankilan matkasellin surman esitutkintapöytäkirjasta otettu kuva, jossa toisen pahoinpitelijän kengät ovat pöydällä. Ympyröidystä kohdasta pystyttiin osoittamaan ihmisen verta ja uhrin DNA:ta.

Vantaan vankilan matkasellin surman esitutkintapöytäkirjasta otettu kuva, jossa toisen pahoinpitelijän kengät ovat pöydällä. Ympyröidystä kohdasta pystyttiin osoittamaan ihmisen verta ja uhrin DNA:ta. Kuva: Poliisi

Uhri laitettiin kirjoittamaan itsemurhaviesti

Tuomiossa arvioidaan, että vedellä polttamisen jälkeen uhrin vammat olivat jo niin vakavat, että tuomitut alkoivat miettiä omaa selviytymistään teoistaan.

Uhri laitettiin kirjoittamaan itsemurhakirje, jonka Muye saneli. Tuomion mukaan myös Pyynösen läsnäolo vaikutti siihen, että uhri kirjoitti itsemurhaviestin.

Tuomion mukaan viestin kirjoittamisen jälkeen uhrin pahoinpitely oli tappamiseen tähtäävää.

Vartijoiden käytyä sellin ovella illalla kello 22 Muye meni ovelle heitä vastaan ja näin toimien varmisti, että kukaan sellissä olleista muista vangeista ei voinut viestiä vartijoille tapahtumista.

Pian vartijoiden iltakäynnin jälkeen tuomitut tappoivat uhrin tukehduttamalla.

Käräjäoikeus määräsi tuomittujen mielentilat tutkittaviksi. Heidät todettiin syyntakeisiksi.

Sellissä oli uhrin ja tuomittujen lisäksi kolme muuta miestä, joita oikeudessa kuultiin todistajina.

Vantaan vankilan sellisurman oikeudenkäynnissä toinen syytetty nousi ylös oikeudenkäynnin alussa ja poliisit rauhoittivat häntä.

Sellisurman oikeudenkäynnissä toukokuussa 2022 toinen syytetty alkoi riehua terävän esineen kanssa, ja poliisit rauhoittivat häntä. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Teko oli raaka ja julma

Oikeus arvioi tuomittujen toimineen yhdessä, vakaasti harkitusti ja suunnitelmallisesti.

Tuomion mukaan heillä oli tekojensa aikana mahdollisuus harkita toimintaansa ja luopua väkivallasta, mutta he päättivät jatkaa sitä.

Oikeuden mukaan teko oli henkirikoksenakin raaka ja julma. Se oli myös kokonaisuutena arvioiden törkeä, koska väkivalta tapahtui suljetussa tilassa, tekijöitä oli kaksi ja uhri oli puolustuskyvytön eikä antanut teoille mitään syytä.

Elinkautisten vankeusrangaistusten lisäksi tuomitut määrättiin maksamaan uhrin vanhemmille yhteisvastuullisesti kummallekin 15 000 euroa sekä hautajaiskulut.

Lisäksi heidät velvoitettiin maksamaan toiselle vanhemmalle 7 500 euroa tilapäisestä psyykkisestä haitasta ja uhrin sisaruksille 6 000 euroa kullekin.

Tuomitut tyytymättömiä tuomioon

Muye kiisti syyllistyneensä murhaan ja törkeään raiskaukseen, mutta myönsi tapon sekä väkivallan.

Myös Pyynönen kiisti syytteet, mutta myönsi syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn. He ovat molemmat ilmoittaneet tyytymättömyytensä tuomioon.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Asian käsittelyä voidaan jatkaa hovioikeudessa.

Poliisilla on meneillään esitutkinta Vantaan vankilan henkilökunnan toiminnasta sellissä tapahtuneisiin rikoksiin liittyen. Poliisi on selvittänyt syitä siihen, miten uhriin useiden päivien ajan kohdistettu väkivalta saattoi jäädä vartijoilta huomaamatta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *