- 18 elokuun, 2023
Työntekijän mukaan pomon kanssa saunominen toi parempaa palkkaa – Liittoon tulvi viestejä matkailuyrityksestä, avi teki useita tarkastuksia
MTV:n tuore tv-dokumentti ”Suomalaisia ympäristörikoksia” esittää kovia väitteitä palkitusta lappilaisesta matkailuyrityksestä Kakslauttasesta.
Dokumentin mukaan yritys on ympäristörikosten lisäksi toiminut kyseenalaisesti myös työntekijöiden kohtelussa. Dokumentin mukaan työntekijät ovat voineet saada parempaa palkkaa tai vuokranalennuksia, jos he ovat suostuneet yhteisiin saunomisiin tai jopa seksiin ”pomon” kanssa.
Kakslauttasen yrittäjää, toimitusjohtaja Juhani Eiramoa ohjelmassa ei kuulla. Eiramon mukaan yhtiölle tai hänelle itselleen ei ole annettu dokumentissa minkäänlaista mahdollisuutta kommentoida asiaa.
Dokumentin tekijöiden mukaan Eiramo ei vastannut haastattelupyyntöihin lukuisista yrityksistä huolimatta.
Ylelle Eiramo kommentoi asiaa sähköpostitse.
Lukuisia yhteydenottoja seksuaalisesta häirinnästä
Palvelualojen ammattiliiton PAM:in aluepäällikön Elisa Pendersin mukaan liittoon on tullut vuosien aikana yhteydenottoja, joissa Kakslauttasen työntekijät ovat kertoneet esimiehen seksuaalisesta häirinnästä.
– Mutta jos henkilö ei itse halua, me emme voi tehdä asiasta esimerkiksi ilmoitusta poliisille. Nämä ovat sellaisia sana-sanaa vastaan -asioita, Penders sanoo.
PAM on useana vuonna selvitellyt yrityksen kanssa muun muassa erilaisia palkkaepäselvyyksiä.
Pendersin mukaan ammattiliitosta on oltu yrityksen tiimoilta yhteydessä myös Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon (avi), jonka viranomaisvastuulla alan työsuojelukysymykset ovat. Tammikuussa 2014 Penders oli yhteydessä Aviin ja pyysi työsuojelutarkastusta Kakslauttaseen työntekijöiden kerrottua kohtaamastaan seksuaalisesta häirinnästä.
Avi teki tarkastuksen yritykseen – tosin vasta saman vuoden huhtikuussa, kun matkailun talvisesonki oli jo lopuillaan.
Tarkastusraportin mukaan työnantajalla ei ollut tuolloin työpaikalla tietoa palveluksessa olevista EU:n alueelta tulevista työntekijöistä, eikä työntekijöillä ollut esimerkiksi käytössään lukittavaa tilaa vaatteiden ja henkilökohtaisten tavaroiden säilytystä varten. Työpaikalla ei myöskään ollut valittua työsuojeluvaltuutettua. Työsuojelupäällikkönä toimi tuolloin yrittäjä Juhani Eiramo itse.
Huomioita seksuaalisesta hyväksikäytöstä tarkastusraportissa ei ole. Raportista ei käy ilmi, haastatteliko avi tarkastuskäynnillä työntekijöitä.
Moni pelkää seuraamuksia
Pendersin mukaan alalla, jossa on paljon ulkomaalaisia kausityöntekijöitä, vaara joutua hyväksikäytön uhriksi voi olla suurempi.
– Monelle jo sana viranomainen voi olla kauhistus, eikä omia oikeuksia ymmärretä. Ei välttämättä edes ymmärretä, ettei seksuaalinen häirintä kuulu suomalaiselle työpaikalle.
PAM:in Lapin aluepäällikön Henna-Kaisa Turpeisen mukaan moni pelkää myös seuraamuksia.
– Joskus joku on jopa sanonut, että ihanaa kun sain puhua tästä, mutta ettehän vain kerro asiasta eteenpäin.
Ongelmia voivat Pendersin mukaan tuoda myös välimatkat.
– Jos majoitus on keskellä-ei-mitään, eikä työntekijällä itsellään ole ajoneuvoa, niin eihän sieltä työpaikalta edes pääse pois, vaikka haluaisi.
Joka toinen alan työntekijä on kohdannut seksuaalista häirintää
PAM on tehnyt vuosien varrella jäsenistölleen lukuisia kyselyitä seksuaalisesta häirinnästä.
Tuoreimman, vuonna 2020, tehdyn kyselytutkimuksen mukaan useampi kuin joka toinen palvelualojen työntekijä on kohdannut seksuaalista häirintää työssään. Alle 25-vuotiaista yli 70 prosenttia ilmoitti kokeneensa seksuaalista häirintää.
Lähinnä kyse oli asiakkaiden taholta tulevasta häirinnästä.
– En usko, että olemme ikinä tutkineet sitä, kuinka paljon alalla on häirintää esihenkilöiden taholta. Sanoisin, että se on kohtuullisen harvinaista. Jostain syystä ongelmat usein näyttävät kasaantuvan näihin joihinkin yksittäisiin yrityksiin, Penders sanoo.
Eiramo: ”Hoidamme työntekijäasiat hyvin”
Yle tutustui dokumenttiin etukäteen sen esitysviikolla ja pyysi tuolloin myös kommenttia Kakslauttanen Arctic Resortin toimitusjohtajalta ja hallituksen puheenjohtajalta Juhani Eiramolta.
Eiramon mukaan hänelle ei oltu annettu mahdollisuutta kommentoida asiaa dokumenttiin, eikä hänelle myöskään oltu annettu mahdollisuutta tutustua dokumenttiin etukäteen. Dokumentin tekijöiden mukaan Eiramo ei vastannut haastattelupyyntöihin lukuisista yrityksistä huolimatta.
Eiramo vastasi Ylen lähettämiin kysymyksiin työntekijöiden kohtelusta ja seksuaalisesta häirinnästä yleisellä tasolla.
Eiramon mukaan Kakslauttanen Arctic Resort Oy tiedostaa erittäin hyvin vastuullisuuden merkityksen yhtiön liiketoiminnassa ja maineessa. Hänen mukaansa yhtiössä noudatetaan työehtosopimuksia ja maksetaan niitä parempaa palkkaa.
– Henkilöstöllä ja yhteistyökumppaneillamme on korvaamaton rooli palveluksemme toteutumisessa, Eiramo vastasi sähköpostitse.
Eiramon mukaan henkilöstön viihtyvyyttä ja koulutusta on kehitetty, ja yhtiö on muun muassa rakentanut yhtiön tulorahoituksella henkilöstölle sata asuntoa.
Yle pyysi Eiramolta haastattelua vielä uudelleen dokumentin esittämisen jälkeen. Eiramo kertoi nähneensä dokumentin. Hän vastasi Ylen kysymyksiin sähköpostitse, mutta ei vastauksissaan ota suoraan kantaa Ylen esittämiin kysymyksiin seksuaalisesta häirinnästä tai kiistä dokumentissa esitettyjä väitteitä.
Eiramon mukaan yritys kohtelee työvoimaansa tasapuolisesti, työehtosopimusten ja lakien mukaisesti.
– Palkkauksemme perustuu yksinomaan työntekijän työnkuvaan, Eiramo kirjoittaa.
Myös vuokrien osalta henkilöstön kohtelu on Eiramon mukaan tasapuolista.
Eiramon mukaan epäselvyyksissä ammattiliitto PAM:in edustajat ovat tervetulleita tutustumaan yrityksen toimintaan paikan päällä.