• 21 toukokuun, 2023

suomalaiset ostavat muutamassa viikossa taimia yli sadalla miljoonalla eurolla


Erilaisia kukka- ja lehtimuotoja, paljon värejä, erilaisia kasvilajikkeita, kiireetöntä katselua, taimikärryjä ja -koreja. Olemme helsinkiläisessä puutarhamyymälässä Maunulassa.

Helatorstain viikonloppu on kevään vilkkaimpia puutarhamyymälöissä. Tunnelma on kuitenkin kiireetön.

Monilla on töistä vapaata ja aikaa valita kasveja kaikessa rauhassa. Samalla moni varautuu kesän tuloon parvekkeellaan tai pihallaan, ehkä somistaa paikkoja jo mahdollisia loppukevään juhlia varten.

Puutarhamyymälöissä vilkkain sesonki ajoittuu äitienpäivästä kesäkuun puoliväliin. Kokonaistaimikaupan arvo on noin 200 miljoonaa euroa ja siitä noin 80 prosenttia osuu tähän kiihkeimpään kevätkesän sesonkiin, Puutarhaliitosta kerrotaan.

Helsinkiläisen puutarhakaupan asiakkaita.

Suomalaiset ostavat vuosittain kymmeniä miljoonia vihannesten ja kesäkukkien taimia. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Puutarhaliiton mukaan suomalainen käyttää vuosittain keskimäärin 300 euroa puutarhatarvikkeiden ostoon, siitä noin neljännes eli 75 euroa käytetään erilaisten taimien ja kesäkukkien ostoihin.

– Kausi on vielä kesken. Nähtäväksi jää, käytetäänkö tänä vuonna yhtä paljon, sillä kuluttajien euroista kilpailevat kaikki muutkin tuotteet ja palvelut, sanoo toimitusjohtaja Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.

Perinteiset kukat suosituimpia

Myydyimpien kärkikolmikko helsinkiläisessä puutarhamyymälässä ovat tällä hetkellä pelargonit, samettikukat ja muraatit, kertoo myymälävastaava Jaakko Järvinen puutarhamyymälä Muhevaisesta.

Järvisen mukaan erityisesti englantilaiset pelargonit ja pelargoniamppelit ovat haluttuja.

– Suomalaisilla on selkeät suosikit. Englantilaisemmat, ruotsalaisemmat ja amerikkalaisemmat kesäkukat eivät välttämättä ole niin isossa nosteessa, vaikka trendit sieltä aina pikkuhiljaa tännekin tulevat, Järvinen toteaa.

Puutarhamyymälä Muhevaisen myymälävastaava Jarkko Järvinen.

Hyötytarhassa ovat uusia lajikkeita esimerkiksi herkkuhyppykurkku ja viidakkokurkku. Tomaateissa on runsaasti erilaisia vaihtoehtoja, perinteisistä lajikkeista esimerkiksi päärynätomaatteihin, kertoo myymälävastaava Jaakko Järvinen Muhevaisesta. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Järvisen mukaan lajikkeiden nimillä on väliä kaupankäynnissä. Esimerkiksi Korona-lajike mansikassa myi viime vuosina hyvin, hän sanoo.

Ostoksilla ollut helsinkiläinen Margareta Kaarakainen haluaa kokeilla välillä myös uusia lajikkeita.

– On aina niitä, mitä pitää testata, onnistuuko vai ei.

Kaarakainen myöntää olevansa viherpeukalo.

– Tykkään, tekee sielulle hyvää, kun saa tehdä vähän omia juttuja. On ihana katsella, kun kasvit viihtyvät ja kasvavat.

Margareta Kaarakainen ostoksilla puutarhakaupassa.

Margareta Kaarakainen ostoksilla puutarhakaupassa. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Vinkkitoiveita ja onnistumisia

Espoolaisperhe arvostaa ostamisen yhteydessä neuvoja ja vinkkejä.

– Meidän tapauksessa se on kyllä tosi tärkeää, siksi yleensä käymmekin puutarhaliikkeissä, että saadaan sitten hyvät vinkit, Tuula Aarni sanoo.

Espoolaiset Tuula Aarni sekä Pihla ja Markus Suojoki puutarhakaupassa.

Espoolaiset Tuula Aarni sekä Pihla ja Markus Suojoki puutarhakaupassa. 3-vuotiaan Pihlan lempikasveja ovat kesäneilikat ja amppelimansikat. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Helsinkiläinen Heidi Lautjärvi on tällä kertaa hakemassa taloyhtiön kukkia.

– Ei ole taloyhtiössä ehditty, eikä oikastaan uskallettukaan aikasemmin laittaa kesäistutuksia. Jos kukat olisivat kuolleet, asukkaiden rahat olisivat menneet turhaan hukkaan.

Lautjärven oma parveke on jo kunnossa. Hän kasvattaa osan taimista itse siemenistä.

– Ihan parasta on sitten syksyllä, kun saadaan mieletön sato ja nähdään, että ollemme onnistuneet. Emme aina onnistu, mutta silloin, kun onnistumme, se on tosi palkitsevaa. Päätämme tehdä uudestaan.

Heidi Lautjärvi lastaa ostoksia autoon.

Helsinkiläinen Heidi Lautjärvi kävi ostamassa sunnuntaina taloyhtiönsä kesäkukkia. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Pihoille toivotaan pörriäisiä

Nuoria kiinnostavat erityisesti hyötykasvit ja kasvilavoissa kasvattaminen.

Suosittuja ovat myös hyönteisiä houkuttelevat kasvit. Tämä tapa on levinnyt Keski-Euroopasta Suomeen.

– Perhosten ja pölyttäjähyönteisten suosimia kasveja. Yksinkertaisia, ehkä perinteisempiäkin kukkia, joissa on avonainen keskiosa tarjoamaan siitepölyä ja mettä hyönteisille, sanoo toimitusjohtaja Timo Taulavuori Puutarhaliitosta.

Erityisesti Pohjois-Suomessa pääosa kesäkukista istutetaan usein vasta kesäkuun 10. päivän jälkeen, sillä tilastollisesti sen jälkeen harvemmin on enää hallaöitä.

Kesäkukkia ostetaan nykyisin yhä enemmän myös kesälomalla eli kesä-heinäkuussa. Lisäksi puiden, pensaiden ja monivuotisten perennojen astiataimia voi istuttaa keväästä syksyyn. Astiataimella tarkoitetaan kasvia, jossa on juuripaakku mukna.

Paljasjuurisina myydään esimerkiksi pensaiden aitataimia ja joidenkin ruusujen taimia. Paljasjuuristen taimien juuret tulee liottaa huolellisesti ennen istuttamista.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 22. toukokuuta kello 23:een asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *