• 5 elokuun, 2023

Seitsenottelun supertähden MM-kisat vaarassa – yltääkö Saga Vanninen kovaan saavutukseen? Nämä huippunimet varmasti sivussa Budapestistä


7-ottelussa kaksi MM-voittoa ja kaksi olympiakultaa saavuttanut Nafissatou Thiam kärsii akillesjännevaivoista.

Thiam

Nafissatou Thiam juhli viime kesänä toista maailmanmestaruuttaan. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Yle näyttää yleisurheilun MM-kisat kanavillaan 19.8.–27.8. Katso kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.

Unkarin Budapestissa pidettävät yleisurheilun MM-kisat alkavat tasan kahden viikon päästä. Kaikki parhaat eivät ole kuitenkaan paikalla erinäisten syiden takia.

MM-kisoista ovat varmuudella ulkona ainakin USA:n seivästähdet KC Lightfoot ja Sam Kendricks, Saksan keihästähdet Johannes Vetter ja Andreas Hofmann, pituushypyn hallitseva maailmanmestari, Saksan Malaika Mihambo sekä 1 500 metrin yllätysmaailmanmestari, britti Jake Wightman.

On myös urheilijoita, joiden osallistuminen on vielä hämärän peitossa. Tällainen nimekäs urheilija on Belgian 7-ottelutähti Nafissatou Thiam.

Belgian yleisurheiluliitto kertoi torstaina, ettei 28-vuotias Thiam ole vahvistanut osallistumistaan MM-kisoihin. Nainen on kärsinyt tänä kesänä akillesjännevaivoista.

Hänellä ei ole tältä kesältä plakkarissaan yhtään maaliin vietyä ottelua. Kesäkuussa hän yritti, mutta joutui keskeyttämään.

Lajin kaksinkertainen olympiavoittaja kärsii tällä hetkellä akillesjännevaivoista. Thiamin olisi pitänyt hypätä heinäkuussa Monacon Timanttiliigassa korkeutta ja Lontoossa pituutta, mutta hän jätti ne lopulta väliin loukkaantumiseen vedoten.

Vannisen sauma pistesijoille

Nafissatou Thiam.

Nafissatou Thiam on hypännyt korkeudessa aikoinaan maailmanluokan tuloksen 202. Kuva: Shutterstock / All Over Press

Seitsemän vuotta sitten ensimmäisen globaalin tittelinsä Rio de Janeiron olympialaisissa saavuttanut Thiam on voittanut 7-ottelussa myös kaksi maailmanmestaruutta.

Hän on kaikkien aikojen tilastossa kolmantena ennätyssarjallaan 7 013. Mikäli Thiamia ei nähdä Budapestissa, suvereeni suosikki olisi tällä kaudella 6 988 pistettä otellut USA:n Anna Hall.

MM-kisojen seitsenottelussa kisaa myös Suomen Saga Vanninen. Parikymppinen urheilija on voittanut tänä kesänä alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden Espoossa sekä otellut Suomen kaikkien aikojen toiseksi parhaat pisteet 6 391.

Mikäli Vanninen pystyy parhaimpaansa tai ottelee ennätyksensä tuntumaan, hän voi sijoittua ensimmäissä MM-kisoissaan todella korkealle. Viime vuoden MM-kisoissa pistesijaan riitti 6 222.

Tokion olympialaisissa kahdeksanteen sijaan riitti 6 403 ja kuudenteen sijaan 6 420. Satu Ruotsalaisen vuonna 1991 Tokion MM-kisoissa tekemä SE-sarja on 6 404.

Mikäli Thiam jäisi MM-kisoista pois, se nostaisi myös Vannisen asetelmia pistesijan eli kahdeksan parhaan joukkoon pääsemisen suhteen.

Saga Vanninen otteli Espoossa nuorten Euroopan mestariksi.

Varmuudella ulkona MM-kisoista

KC Lightfoot, USA, seiväs

KC Lightfoot.

KC Lightfoot oli Tokion olympialaisissa neljäs. Tämän kauden maailmanlistalla hän on toisena 612 ylittäneen Armand Duplantisin jälkeen. Kuva: Getty Images

23-vuotias yhdysvaltalainen hyppäsi kesäkuussa huiman ennätyksensä 607, jolla hän on kaikkien aikojen ulkoratatilastossa kolmantena. Yhdysvaltain mestaruuskisoissa hän oli kuitenkin vasta neljäs ja jäi rannalle MM-joukkueesta.

Sam Kendricks, USA, seiväs

Sam Kendricks.

Sam Kendricks voitti MM-kultaa 2017 ja 2019. Kuva: MediaNews Group / Getty Images

Kaksinkertainen maailmanmestari ei myöskään onnistunut USA:n mestaruuskisoissa parhaalla mahdollisella tavalla. Hän jäi Lightfootin tavoin korkeuteen 581. Parhaimmillaan 606 taivuttanut Kendricks ei kilpaillut myöskään viime kesän MM-kisoissa.

Lue myös: Sahasiko USA:n armoton yleisurheilukarsinta jälleen itseään jalkaan? Seiväshypyn tähtinimet tylysti rannalle MM-kisoista

Johannes Vetter, Saksa, keihäs

Johannes Vetter.

Kuva: Getty Images

Kuuden vuoden takainen maailmanmestari ei rikkonut tulosrajaa 85 metriä, eikä hänellä ollut myöskään tarpeeksi rankingpisteitä kisoihin. Pahoista loukkaantumisista kärsinyt Vetter heitti vuonna 2020 hurjan 97,76-kaaren. Tänä kesänä Vetter on kisannut kolmesti ja heittänyt parhaallaan 80,82.

Andreas Hofmann Saksa, keihäs

Andreas Hofmann.

Kuva: Getty Images

Hofmann ei ollut valintakelpoinen urheilija MM-kisoihin. Ennätyksensä 92,06 vuonna 2018 kiskaissut Hofmann on pystynyt tällä kaudella kisaamaan kerran.

Malaika Mihambo, Saksa, pituus

Malaika Mihambo.

Malaika Mihambo voitti vuosi sitten toisen MM-kultansa tuloksella 712. Kuva: Getty Images

Kaksinkertainen maailmanmestari ei pysty osallistumaan loukkaantumisen takia. Hän on saavuttanut myös olympiakultaa.

Jake Wightman, Iso-Britannia, 1 500 m

Jake Wightman.

Jake Wightman yllätti viime vuonna 1 500 metrin MM-kullalla. EM-kisoissa hän juoksi hopeaa 800 metriltä. Kuva: Getty Images

Wightman yllätti vuosi sitten Oregonissa kirillään supertähti Jakob Ingebrigtsenin. Brittijuoksija ei ole toipunut tarpeeksi viime talven loukkaantumisestaan.

Trey Cunningham, USA, 110 m aj

Trey Cunningham.

Trey Cunninghamin ennätys 110 metrin aidoissa on 13,00. Kuva: Icon Sportswire / Getty Images

Viime vuoden MM-hopeamitalisti ei läpäissyt jenkkien kovatasoista karsintaa.

Yle näyttää yleisurheilun MM-kisat kanavillaan 19.8.–27.8. Katso kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *