• 9 huhtikuun, 2023

Ruotsissa riemu oli jo valloillaan, sitten Naisleijonat esitti upean nousun – ruotsalaisvahdilta välitön kuitti seurakaverilleen: ”Hemmetti”


Ruotsin oli määrä olla Suomen B-tasolohkon kovin vastustaja. Damkronornan avaustappio Saksalle antoi viitteitä siitä, että Suomi voisi selvitä pääsiäissunnuntain keskipäivän puhteesta astetta helpommalla. Olihan se lisäksi vienyt kaikki kauden aiemmatkin kohtaamiset EHT-turnauksissa Ruotsia vastaan, vieläpä maalierolla 14–4.

Toisin kuitenkin kävi.

Kaksi ensimmäistä erää olivat Suomelta sekavia ja hieman yllättäen päätöserään lähdettiin Ruotsin 2–0-johdossa.

– Ihmismieli on mielenkiintoinen. Olemme pelanneet hyvät pelit Ruotsia vastaan ja voittaneet, joten en tiedä, oliko sillä vaikutusta, päävalmentaja Juuso Toivola pohti ottelun jälkeen.

– Tämä oli meille iso peli. Se omalta osaltaan varmasti vaikuttaa tekemiseen. Pieni jännitys ja peli lähtee siihen, että perusasioista lipsutaan.

Juuso Toivola kävelee jäällä.

Juuso Toivola on toiminut Naisleijonien päävalmentajana Pekingin olympialaisista lähtien. Kuva: Heikki Löfman / Finlands ishockeyförbund

Päätöserässä Suomi iski kuitenkin neljästi ja nousi kahden maalin takaa 4–2-voittoon.

– Päätöserässä, kun kiekko tippui jäähän, näki heti, että oli ihan eri meininki, ihan eri näköistä peliä. Aloimme luistella ja pelata yhdessä. Ei Ruotsilla sitten loppupeleissä ollut päätöserässä mitään saumaa, kahdesti osunut Ronja Savolainen summasi.

Suomen maalit iskivät Viivi Vainikka, Petra Nieminen ja kahdesti osunut Savolainen. Heistä kaikki edustavat Luulajaa – ja pääsivät iskemään maalit seurajoukkuekaverinsa Sara Grahnin selän taakse.

Sara Grahn

Sara Grahn torjuu kiekkoja Luulajassa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Seurakaverilta tulikin ottelun jälkeen välitön kuitti suomalaispuolustajalle.

– Grahn tuli sanomaan, että ei hitto, hemmetti, kun teit mulle maaleja, Savolainen kertoi.

Savolainen paljasti nähneensä ennen ottelua unta Grahnin nollapelistä.

– Mietin, että nyt ei todellakaan käy niin! Oli kiva pystyä tekemään hänelle pari maalia. Hienon pelin hän pelasi, harmi, että joukkue ei pystynyt auttamaan häntä enempää maalissa.

Ronja Savolainen jäällä.

Ronja Savolainen siirtyy Luulajaan 18-vuotiaana kaudella 2016–2017. Kuva: Yle / Marianne Nyman

Ennen ottelua Savolainen oli lausunut pilke silmäkulmassa SVT:lle, että toivoisi joukkueen pelaavan huonosti. (siirryt toiseen palveluun)

Mitä mieltä suomalaispuolustaja on, toteutuiko toive?

Savolainen vastaa kysymykseen nauraen.

– Kyllä minä yllätyin Ruotsin ekaan ja tokaan erään. Mekään emme samalla olleet ihan mukana, annoimme heille kaikki paikat ja teimme itsellemme vaikeaksi pelin. Heille tuli huono kolmas erä, kun he eivät jaksaneet enää pysyä meidän perässämme.

– Hieno voitto ja kiva, että pystyimme kääntämään kolmannen erän noin.

Petra Nieminen

Petra Nieminen nousi turnauksen pistepörssin johtoon. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Petra Nieminen nakutteli ottelussa tehot 1+1 ja nousi turnauksen pistepörssin kärkeen (3+4). Viivi Vainikka on toisena (4+2) ennen tehopisteittä Suomea vastaan jäänyttä Ruotsin 16-vuotiasta Hilda Svenssonia (3+3).

Länsinaapurissa iloittiin kaksi erää

Ruotsille voitot Suomesta arvoturnauksissa ovat harvinaisia. Edellinen on lähes kymmenen vuoden takaa, kun Naisleijonat taipui Ruotsille Sotshin olympialaisten puolivälierässä.

Ruotsin viime vuodet ovat naiskiekossa olleet synkkiä. Suomen 2019 MM-kotikisojen jälkeen Ruotsi jopa putosi B-divisioonaan. Viime syksynä pelattuihin MM-kisoihin se nousi Venäjän pannan vuoksi.

Siksi jo johtoasemasta otettiin länsinaapurissa kaikki ilo irti.

– 2–0, kuka olisi uskonut? Aivan mahtavaa! SVT:n asiantuntija, ex-pelaaja Maria Rooth liekitti lähetyksessä.

– Ruotsi johtaa Suomea MM-kisoissa! Tämä on kertakaikkiaan uskomatonta, kommentaattori Chris Härenstam säesti.

Hilda Svensson

Vasta 16-vuotias Hilda Svensson johti pistepörssiä ennen Suomi-ottelua. Naisleijonat piti kuitenkin lupaavan ruotsalaishyökkääjän tehoitta. Kuva: Getty Images

Ilo loppui lyhyeen päätöserässä, kun Naisleijonat aloitti nousunsa ja iski lopulta neljästi.

– Suomi pelaa todella hyvin. Ruotsi on lamaantunut, Härenstam myönsi.

Ottelun jälkeisessä haastattelussa Sara Hjalmarsson myönsi, ettei joukkueen henkinen kantti kestänyt.

– Mielestäni pelasimme todella hyvin kaksi erää. Kolmannessa he tulivat heti tasoihin ja ohi. Emme kyenneet käsittelemään sitä henkisesti.

Ruotsissa nostettiin esiin jo pelko mahdollisesta putoamisesta B-divisioonaan. Joukkue on lohkossa kolmantena kolmella pisteellä.

Lohkovoitto omissa käsissä

Ensimmäistä kertaa B-tasolohkossa pelaava Suomi on selvittänyt MM-turnauksen toistaiseksi tappioitta. Maanantaina sillä on Unkari-voitolla mahdollisuus varmistaa lohkovoitto.

Voitto Ruotsista oli Suomelle hyvin tärkeä, sillä lohkovoitolla Suomi varmistaisi A-lohkon voittajan sekä toiseksi sijoittuneen joukkueen, eli mitä todennäköisimmin USA:n ja Kanadan, kohtaamisen puolivälierissä.

Unkari on pelannut kaksi ottelua, joista toisen se hävisi Ruotsille 2–6 ja toisessa kaatoi Ranskan 4–2.

Suomi kohtasi Unkarin viimeksi syksyllä pelatuissa MM-kisoissa. Tällöin voitto irtosi vasta jatkoajalla, kun Elisa Holopainen iski 3–2-osuman ajassa 61.26.

– Viimeksi viime kisoissa oli tosi kova peli heitä vastaan. Odotan, että he luistelevat todella kovaa, ja meidän pitää tehdä omat asiat todella hyvin, että voimme voittaa pelin, Petra Nieminen kommentoi.

Suomi–Ruotsi 4–2 (0–0, 0–2, 4–0)

21.08 0–1 Thuvik (Hjalmarsson)
38.59 0–2 Jungåker (Kjellbin, Johansson)
43.42 1–2 Vainikka (Rantala, Tulus)
46.06 2–2 Savolainen (Nieminen, Tulus)
47.51 3–2 Nieminen (Liikala, Vanhanen)
58.34 4–2 Savolainen (Tulus, Hiirikoski)Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *