• 22 elokuun, 2023

Kommentti: Käsittämätön juoksukilometri MM-kisoissa – ME-mies oli tässä vauhdissa paperia


Budapestin MM-kisojen kohokohtaa kannatti odottaa. Estejuoksun päätöskilometrin vauhti oli henkeäsalpaavaa, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Soufiane El Bakkali ottaa itsestään selfietä Budapestin MM-stadionilla.

Soufiane El Bakkali otti itsestään selfietä MM-stadionilla. Kuva: Getty Images for World Athletics
Kommenttikuva urheilutoimittaja Pekka Holopaisesta.

Pekka HolopainenUrheilutoimittaja

Yleisurheilun MM-kisat 19.8.–27.8. Ylen kanavilla. Katso kisojen aikataulu ja lähetystiedot tästä linkistä.

Budapestin MM-kisojen neljäs ilta tarjosi herkkuja niin kentällä kuin radalla: Faith Kipyegonin nousu viimeisen 700 metrin aikana 4.07:n vauhdista kauden maailmantilaston kolmanneksi nopeimpaan aikaan 3.54,87. Havaijilaisen Laulauga Tausaga-Collinsin ujo neljän metrin ennätysparannus ja naisten kiekon kulta tuloksella 69,46. Kaikkien aikojen maailmantilastossa 95 sijan loikka.

Jo Tokion olympiakisoissa kaikkien sydämet sulattaneen Gianfranco Tamberin uran täyttymys korkeuspaikalla ensimmäisellä MM-kullalla. 20-vuotiaan norjalaisen Håvard Ingvaldsenin nousu aikavertailupaikalta 400 metrin finaaliin, kun olympiavoittaja Stephen Gardiner antoi takareiden petettyä pakon edessä periksi. Matthew Hudson-Smithin hurja revitys, jolla DDR:n silmälasimiehen Thomas Schönleben Euroopan ennätys 44,33 siirtyi vajaan 37 vuoden iässä historiaan.

Illan odotetuin

Mutta illalta odotettiin eniten miesten estejuoksua ja ME-mies Lamesha Girman sekä armoitetun arvokisajuoksijan Soufiane El Bakkalin kaksintaistelua, koko MM-kisojen kohokohtaa.

Marokkolainen kuittasi kolmannen peräkkäisen globaalien mestaruuskisojen arvokisakultansa ajalla 8.03,53. Kärkikaksikon viimeinen kilometri lienee absoluuttisesti kovimpia vetoja kestävyysurheilun skenessä tänä vuonna: 2.29 eli noin 7.28:n vauhtia. Jos El Bakkali olisi juossut tosissaan maaliin saakka, kilometrivauhti olisi pudonnut noin sekunnilla.

Soufiane El Bakkali ja Lamesha Girma ylittävät vesiesteen.

Lamesha Girma ei lopulta pysynyt Soufiane El Bakkalin kyydissä. Kuva: Getty Images
Katso miesten 3 000 metrin estejuoksun loppuhetket.

Ei ole estehistoriassa usein moista ravia nähty. Vertailun vuoksi Girman päätöskilometri ME-juoksussa 9. kesäkuuta kulki 2.40:een, kun digitaalit lopulta seisahtuivat aikaan 7.52,11.

Ezekiel Kemboin MM-kisaennätys 8.00,43 säilyi hyvällä marginaalilla; se syntyi rakenteeltaan kovin erilaisessa finaalissa Berliinissä 2009.

Ei tämä toki vain estejuoksua koske, mutta ainakin kyseiseen lajiin panostavien onneksi jaossa on kahden vuoden välein myös EM-mitaleita. Alle kahdeksan minuutin haamurajan ei yksikään eurooppalainen ole koskaan juossut, eipä kyllä yksikään muukaan ei-afrikkalainen.

Korkeushypyn voittaja Gianmarco Tamberi hyppäsi vesiesteeseen juhlimaan 3000 metrin esteiden kultamitalistin Soufiane El Bakkalin ja pronssimitalistin Abraham Kibiwotin kanssa.

Korkeushypyn voittaja Gianmarco Tamberi hyppäsi vesiesteeseen juhlimaan 3000 metrin esteiden kultamitalistin Soufiane El Bakkalin ja pronssimitalistin Abraham Kibiwotin kanssa. Kuva: Getty Images

Vaihtuvat voimasuhteet

Miesten estejuoksun ja ennen sitä ratkaistun naisten 1500 metrin voimasuhteet ovat kiinnostavasti vaihtuneet. Estejuoksun MM-kulta on nyt jaettu 19 kertaa, ja 15 kertaa sen saanut kaulaansa kenialainen tai vähintään Keniassa syntynyt juoksija. Nyt valtikka on tiukasti Marokossa ja Etiopiassa.

Vastaavasti naisten 1500 metrillä Kipyegonin MM-kulta on Kenialle lajissa erittäin yllättäen vasta kolmas. Jos Kipyegon motivoituu jatkamaan uraansa ja saa tehdä sen terveenä, vaikea on nähdä, kuka hänelle lähivuosina panisi paraatimatkalla kampoihin.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoona 23.8. klo 23 asti. Kommentointiin vaaditaan Yle Tunnus.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *