• 3 elokuun, 2023

Kommentti: Eurooppaa uhkaa kaikkien aikojen nöyryytys yleisurheilun MM-kisoissa


Maailman yleisurheilukisat ovat keskittyneet Eurooppaan, mutta vanhan mantereen omilla urheilijoilla ei mene lujaa. Saksa uhkaa vaipua historiallisen huonoon tulokseen, kirjoittaa Atte Husu.

Saksan Julian Weber pettyneen näköisenä keihäsfinaalissa.

Saksan keihäänheittäjä Julian Weber on kauden maailmantilastossa kolmen parhaan joukossa, mutta viime aikoina hän ei ole pystynyt ylittämään 85 metrin rajaa. Kuva: IMAGO/Chai v.d. Laage/ All Over Press
Toimittaja Atte Husu.

Atte HusuUrheilutoimittaja

Yle näyttää yleisurheilun MM-kisat kanavillaan 19.8.–27.8. Katso kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.

Eurooppa on yleisurheilukisojen kehto.

Historian saatossa itsestäänselvyytenä pidetty asia on edelleen täyttä totta. Yle Urheilun verkkosivuilla viikonloppuna julkaistavasta analyysistä käy ilmi, että kymmenestä eniten yleisurheilukisoja järjestävästä maasta yhdeksän tulee Euroopasta.

Ranska on listan ykkösenä 440 kilpailullaan. Sen jälkeen tulevat Yhdysvallat, 277, Portugali, 172, Italia, 165 ja Suomi, 162. Kärkikymmenikön täydentävät Tšekki (147), Saksa (146), Puola (145), Britannia (139) ja Espanja (124).

Otanta koskee 1. tammikuuta alkaen järjestettyjä kisoja, jotka ovat Kansainvälisen yleisurheiluliiton World Athleticsin sertifioimia – siis sellaisia, joissa urheilijat ovat voineet tehdä tulosrajoja ja saavuttaa rankingpisteitä elokuussa Budapestissa käytäviin MM-kisoihin.

Vaikka vanhalla mantereella kisojen järjestämisen kulttuuri on edelleen vahva, mitalitilastoissa eurooppalaisen yleisurheilun kehitys kulkee huolestuttavaan suuntaan.

Saksan alennustila

Leo Neugebauer.

23-vuotias kymmenottelija Leo Neugebauer johtaa tämän kauden maailmantilastoa 8 836 pisteen suorituksellaan. Kuva: Getty Images

Kun yleisurheilun MM-kisat päättyivät Berliinissä vuonna 2009, järjestäjämaa Saksassa riitti aihetta tyytyväisyyteen.

Vaikka maan urheilijat saivat vain kaksi kultamitalia, kokonaissaaliiksi tuli yhdeksän mitalia. Se oli määränä suurin kymmeneen vuoteen ja kokonaistuloksena parempi kuin edellisissä MM-kotikisoissa Stuttgartissa vuonna 1993.

Berliinin yhdeksästä mitalista viisi tuli heittolajeista, kaksi korkeushypystä ja yksi seitsenottelusta.

Ratalajeista mitaleita tuli vain yksi, naisten 4×100 metrin viestipronssi. Tuolloin tuskin kukaan uskoi, millainen arvo samaisella viestimitalilla voisi olla Saksan yleisurheilulle 13 vuotta myöhemmin.

Vuoden 2022 Eugenen MM-kisoissa Saksan saalis oli kaksi mitalia: edellä mainitun pikaviestipronssin lisäksi yleisurheilun MM-historian neljänneksi menestynein maa pääsi kulta- ja ylipäätään mitalikantaan vain kiitos pituustähti Malaika Mihambon.

Vammoista kärsivä Mihambo ei toista kultatemppuaan muutaman viikon kuluttua Budapestissa. Saksalaishyppääjä on ilmoittanut, että joutuu tällä kertaa jättämään MM-karkelot väliin.

Toistaiseksi eurooppalaisen yleisurheilun power housen ainoa kruununjalokivi on kymmenottelun kauden kärkinimi, vasta uransa toisiin aikuisten arvokisoihin valmistautuva 23-vuotias Leo Neugebauer.

Hänen takanaan lajissaan maailmantilaston kuluvan kauden kärkikolmikkoon mahtuu vain keihäänheiton hallitseva Euroopan mestari Julian Weber, joka ei ole viime viikkoina pystynyt ylittämään 85 metrin rajaa.

Korkeushypyssä maailmantilaston neljäntenä majaileva Tobias Potye on hypännyt 234, mutta hänen ulkoratakautensa toiseksi paras tuloksensa on vain 227.

Saksalla on lähettää Budapestiin 11 urheilijaa, jotka ovat lajinsa kuluvan kauden maailmantilastossa top 10:ssä, mutta yksikään heistä ei ole MM-kisoissa lajinsa ehdoton voittajasuosikki. Ei edes Neugebauer, joka opiskelee Yhdysvalloissa eikä ole kilpaillut kertaakaan sitten kesäkuun alun.

Saksa on jäänyt kerran ilman kultamitalia yleisurheilun MM-kisoissa. Tämä tapahtui Pariisissa vuonna 2003. Tuolloin tosin saldo oli neljä mitalia, hopea ja kolme pronssia.

Malaika Mihambo EM-kisojen karsinnassa 2022.

Viime vuonna MM-kultaa ja EM-hopeaa hypännyt Malaika Mihambo on sivussa Budapestin MM-kisoista. Kuva: Getty Images

Yhdysvallat murjoo Eurooppaa

Saksan ahdinko yleisurheilun MM-kisoissa on sinänsä tuore asia, sillä joukkue palasi vielä Dohasta 2019 kotiin kahden kullan ja neljän pronssin kanssa.

Pikalääkettä on tuskin luvassa tulevina vuosina. Tästä viitteitä antavat Espoossa vastikään järjestetyt alle 23-vuotiaiden EM-kisat, joissa Saksa jäi Suomen taakse paitsi mitali- myös pistesijatilastossa.

Kyseinen 20–22-vuotiaiden ikäluokka on se, johon maat nojaavat eniten tarkasteltaessa lähivuosien aikuisten arvokisojen potentiaalisia uusia menestyjiä.

Päästään Euroopan yleisurheilun ongelmaan. Samanaikaisesti kun Saksa taistelee Euroopan suurimpana markkinana olemassaolostaan MM-kisojen mitalitilastossa, maa menestyi parhaiten viime elokuussa Münchenissä käydyissä EM-kotikisoissaan.

Jotain kertoo, että viime vuonna Münchenin EM-kisoja edeltäneissä Oregonin MM-kisoissa Yhdysvallat saavutti 13 kultamitalia, kun kaikki Euroopan maat saivat kasaan yhteensä 10 kultaa. Tappio kultamitaleissa oli Euroopalle jo toinen peräkkäinen: Dohassa Yhdysvallat veti pidemmän korren luvuin 14–11.

Mitalien yhteismäärässä Eurooppa pysyi Oregonissa Yhdysvaltain edellä, 42–34, mutta etumatka on kutistumaan päin: Dohassa Eurooppa johti vielä luvuin 47–29.

Jos Yhdysvallat kerää Budapestissa yksinään Eurooppaa suuremman mitalisaaliin, voidaan puhua yleisurheilun kehdon katastrofista.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 4.8. klo 23 asti. Kommentointiin vaaditaan Yle Tunnus.

Urheiluhullut: Maria Huntington kertoi avoimesti uupuneensa urheilemiseen – vastaanotto yllätti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *