• 28 helmikuun, 2023

”Kiinnostus on ollut runsasta ruuhkaksi asti” – Talletuksille maksetaan nyt tuntuvaa korkoa, mutta inflaatio vie ison siivun välistä


Pankit tarjoavat pitkän nollakorkohorroksen jälkeen taas korkoa määräaikaistalletuksille, ja kysyntä on kasvanut.

Syyskuussa Aktia avasi korkopelin lupaamalla 10 000 euron määräaikaistalletukselle 1,25 prosentin korkoa. Muut lähtivät kilpaan, ja nyt korkotarjoukset ovat nousseet yli kahteen prosenttiin – joillakin pankeilla jo lähemmäs kolmea prosenttia.

Jutun lopusta löydät luettelon 10 pankin tällä hetkellä tarjoamista koroista 1 000 euron ja 10 000 euron talletuksille.

Kysyntä kiihtyi

Määräaikaistalletuksessa ihminen sopii pankin kanssa vaikkapa 1 000 euron talletuksesta vuodeksi tai pariksi. Kun sovittu aika on kulunut, pankki maksaa rahat takaisin korkojen kera.

Määräaikaistalletus sopii esimerkiksi tilanteisiin, jossa laitetaan 10 000 euroa sivuun odottamaan keittiöremonttia tai asunnon myynnin vuoksi tilillä on rahaa, mutta tarvitaan miettimisaikaa ennen uuden kodin ostamista.

Näin kuvailee Danske Bankin sijoittamisesta ja säästämisestä vastaava johtaja Ville Orava.

Monesta pankista kerrotaan, että kysyntä alkoi syksyllä ja on jopa kiihtynyt alkuvuoden mittaan korkojen nousun avittamana.

– Kiinnostus on ollut syyskuusta lähtien runsasta ruuhkaksi asti, toteaa asuntorahoitusjohtaja Anna-Maija Kuosmanen Hyposta.

Tammikuussa suomalaiset tekivät uusia määräaikaistalletuksia 860 miljoonan euron edestä. Alla oleva graafi näyttää viime kuukausien kasvun.

– Kotitaloudet eivät nollakorkoaikana kauheasti laittaneet rahaa määräaikaistalletuksiin, koska korkoero käyttötilin ja määräaikaistalletusten välillä oli niin pieni, kertoo ekonomisti Usva Topo Suomen pankista.

Usva Topo, ekonomisti Suomen Pankki

Suomen pankin ekonomisti Usva Topo neuvoo kotitalouksia huolehtimaan ensin siitä, että käyttötileillä on riittävästi rahaa yllättäviä menoja varten. Kuva: Grigory Vorobyev / Yle

Inflaatio nakertaa

Poikkeuksellisen korkea inflaatio iskee väliin. Kun pankin lupaamasta korosta vähennetään yli kahdeksassa prosentissa riehuva inflaatio, painuu talletuksen reaalikorko tosiasiassa pakkaselle.

– Tällä hetkellä on vaikea nähdä kovin tuottoisia sijoituskohteita, jotka olisivat samaan aikaan vähäriskisiä, toteaa Finanssialan pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

Mattila kuitenkin huomauttaa, että määräaikaistalletuksessa pääoma on turvassa ja riskit pieniä. Pitkällä aikavälillä suuremman riskin sijoitusvaihtoehdot tuottavat monesti paremmin.

Reaalikorko jää plussan puolelle, jos sen laskee eri tavalla: toteutuneen inflaation sijaan inflaatio-odotusten pohjalta. Suomen pankin ekonomisti Usva Topon mukaan jälkimmäinen laskutapa sopii paremmin uusiin määräaikaistalletuksiin, sillä se huomioi inflaation tulevan kehityksen menneiden lukujen sijaan.

– Tällä hetkellä markkinoilla inflaatio-odotukset ovat matalammat kuin se, mikä (toteutunut) inflaatio on viimeisten lukujen pohjalta.

Pisara meressä

Kotitalouksien pankkitileillä oli tammikuussa 110,9 miljardia euroa. Tästä ylivoimainen osa lepää käyttötileillä, joille ei korkoa juuri makseta. Määräaikaistalletuksissa oli tammikuussa vain 4,4 miljardia, josta osa asuntosäästötileillä.

Ennen viime kuukausien käännettä määräaikaistalletuksissa olevan rahan määrä on ollut vain hiipumaan päin. Huippuvuosista on tultu roimasti alaspäin.

– Se kuvastaa sitä, että muut sijoitus- ja säästämistavat ovat menneet suosiossa ohi. Erityisesti rahastosijoittaminen, josta on tehty aika helppoa kotitalouksille, sanoo Finanssialan Mattila.

Monesta pankista ehdotetaankin vaihtoehdoksi rahastoja ja hajautusta.

– Hyvin maltilliselle sijoittajalle ja lyhyelle sijoitusajalle, määräaikaistalletus voi sopia osana hajautusta, mutta ei suojaa inflaatiolta kokonaan, toteaa liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund Nooa Säästöpankista.

Danske Bankin Ville Orava kertoo, millaisiin tilanteisiin määräaikaistalletus sopii.

Korkoa käyttötileille?

Mutta kun nyt maksetaan korkoa määräaikaistalletuksille, niin nähdäänkö vielä sellainenkin päivä, jolloin pankit maksaisivat käyttötilien rahoille korkoa?

– Jääpä nähtäväksi, tuumaa Finanssialan Mattila.

– Se riippuu yleisestä korkokehityksestä ja siitä, missä asiakkaat haluavat pitää rahansa ja mikä on pankkien varainhankinnan tarve. Näiden yhteisvaikutuksesta syntyy asiakkaille tarjottava korkotaso.

Pankkien korkotarjouksia

Alla olevaan taulukkoon on kerätty vain 12 kuukauden talletuksille tarjottuja, vaikka pidempikestoisissa sopimuksissa osa pankeista tarjoaa korkeampaakin korkoa.

Taulukon luvut on kerätty päivinä 23.2.–27.2. ja monella pankilla korkotarjous muuttuu jopa päivittäin. Siksi taulukon tietoja voi pitää vain suuntaa-antavina.

Jotkut pankit tarjoavat myös rahaston ja määräaikaistalletuksen yhdistelmiä, joissa korko kohoaa kolmeenkin prosenttiin.

Pankki Korko talletukselle:
1 000 € / 12 kk
Korko talletukselle:
10 000 € /12 kk
Nordea 2,2 % * Sovitaan avattaessa tiliä
Danske 2,321 %
OP 1,9 % + omistaja-asiakkaille bonuksia 1,9 % + omistaja-asiakkaille bonuksia
Svea 2,3 % 2,3 %
Hypo 0,7 % * 2,3 %
Bigbank 2,70 % 2,70 %
Aktia 2,73 %
Nooa Säästöpankki 2,50 %
Fellow-pankki 2,60 % 2,60 %
S-Pankki 2,5206 % 2,5406 %

*Nordealla ja Hypolla alle 10 000 euron kohdalla kyse on tileistä, joihin voi lisätä rahaa tai tehdä nostoja tarvittaessa.

**Osa pankeista tarjoaa määräaikaistalletuksia vain yli 5 000 tai yli 10 000 euron summille.

Voit keskustella aiheesta 1.3. klo 23 saakka.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *