• 1 elokuun, 2023

Katso, kuinka lähellä USA:n jättimäinen katastrofi oli MM-kisoissa – näistä syistä hallitseva maailmanmestari on pahoissa ongelmissa


Yhdysvaltojen jääminen alkulohkoon oli vain kymmenien senttien päässä. Yle Urheilun asiantuntija Mari Savolainen selventää hallitsevan maailmanmestarin ongelmia.

Näin lähellä USA:n putoaminen oli – Portugalin Ana Capeta laukoo pallon Yhdysvaltain maalin tolppaan.

Jättiyllätys oli äärimmäisen lähellä, kun Portugali kiusasi Yhdysvaltoja alkulohkon E-lohkon päätösottelussa jalkapallon MM-kisoissa tiistaina.

Portugali oli lähellä pudottaa Yhdysvallat jatkosta, kun Ana Capeta pääsi lisäajalla huippupaikkaan. Capetan laukaus osui kuitenkin tolppaan ja Yhdysvallat selvisi 0–0-tasapelin ansiosta jatkoon.

– On kova paikka sijoittua toiseksi, halusimme päästä jatkoon ykköspaikalta, Yhdysvaltain tähtipelaaja Alex Morgan harmitteli.

– Pallo ei vain mene maaliin. Meillä oli niin monia kulmapotkuja, niin monia mahdollisuuksia. Olimme vain epäonnekkaita, Morgan selitti.

Yhdysvaltain pelaajat Portugalin ottelussa keskikentällä.

Yhdysvallat oli jäädä alkulohkoon MM-kisoissa. Pelaajat pitivät palaveria keskiympärässä Portugali-ottelussa. Kuva: Getty Images

Yle Urheilun asiantuntija Mari Savolainen on Morganin kanssa eri linjoilla. Hän näkee, ettei Yhdysvallat pysty tuottamaan riittävästi maalipaikkoja, jotta he voisivat tehdä maaleja.

Savolaisen mukaan Yhdysvaltojen peli on tällä hetkellä taktisesti todella köyhää ja suoraviivaista.

– Avaaminen ja rakentelu käynnistyvät samalta kaistalta, mihin murtautuminen päättyy. Silloin puolustaminen on todella simppeliä. Siksi he eivät pysty tuottamaan maalintekotilanteita riittävästi näissä MM-kisoissa, jotta he voisivat tehdä maaleja, Savolainen sanoo.

Savolainen myös nostaa esiin, että amerikkalainen voitontahtoisuus loistaa poissaolollaan.

– Yksi vastaan yksi -pelaamisssa sitä ei oikeastaan ole kuin Morganilla. Sophie Smith, Lynn Williams, Trinity Rodman ja Megan Rapinoe eivät pystyneet Portugalia vastaan tuottamaan joukkueelleen yksi vastaan yksi -tilanteissa.

Lynn Williams pitelee päätään.

Lynn Williams pitelemässä päätään Portugalia vastaan. Kuva: DeFodi Images via Getty Images

Etulyöntiasema murentunut

Yhdysvaltojen jalkapallon ongelmat ovat kuitenkin suurempia. Vuosien 2015 ja 2019 maailmanmestareilta on viety yksi tärkeä etulyöntiasema, ammattilaisuus.

Savolainen muistuttaa, että Yhdysvallat on ollut vuosikymmenten ajan edelläkävijä. Se on rakentanut omaa liigaa ja maajoukkuettaan, ja maksanut pelaajille melko suurta palkkaa naisten jalkapallon muihin toimijoihin verrattuna.

Viime vuosina naisten jalkapallo on kehittynyt kuitenkin kohisten joka paikassa maailmassa.

– Käytännössä lähes jokainen pelaaja MM-kisoissa on ammattilainen. Se ammattilaisuuden etulyöntiasema on otettu pois heiltä.

Alex Morgan laukomassa.

Alex Morgan on ollut vahvempi yksi vastaan yksi -tilanteissa. Kuva: DeFodi Images via Getty Images
Alex Morgan kädet peitossa.

Morganin ilmeestä voinee kuitenkin päätellä, ettei ottelu Portugalia vastaan sujunut suunnitelman mukaan. Kuva: Getty Images

Yhdysvalloilla ei enää riitä

Savolainen muistuttaa, että samaan aikaan Euroopan sarjat ovat kehittyneet. Vastustajat ovat taktisesti ja fyysisesti hyviä.

– Yhdysvaltojen pelitapa, fyysinen jalkapallo ja todella suoraviivainen ja juoksuvoimainen jalkapallo, ei enää riitä nykyfutiksessa.

– Nyt he ovat sen asian edessä, mitä on Yhdysvaltain taktinen jalkapallo ja miten he pelaavat taktisesti fiksusti. Miten luodaan taktisesti loistavia jalkapalloilijoita? Tällä hetkellä heillä ei ole niitä ja siksi he eivät pärjää näissä peleissä.

Puskutilanne Portugalin ja Yhdysvaltain välisessä ottelussa.

Yhdysvallat ei enää saa etua ammattilaisuuden ansiosta. Kuva: NurPhoto via Getty Images

Andonovskin aika

Päävalmentaja Vlatko Andonovski on ollut joukkueen peräsimessä lokakuusta 2019 lähtien eli hän sai valmennettavakseen tuoreen kaksinkertaisen maailmanmestarin.

Ennen MM-kisoja Yhdysvallat oli voittanut Andonovskin aikana 49 ottelua. Se oli hävinnyt viidesti ja pelannut kuusi tasapeliä. Tappioista kolme Yhdysvallat koki viime marraskuussa harjoitusotteluissa Saksaa, Espanjaa ja Englantia vastaan.

Päävalmentaja Andonovski ohjeistaa pelaajiaan.

Andonovski antamassa ohjeita pelaajilleen. Kuva: FIFA via Getty Images

Savolainen kyseenalaistaa koko Andonovskin ajan Yhdysvaltain maajoukkueessa.

– Hän on ollut neljän vuoden ajan siellä, mutta mitä hän on saanut aikaan. Hän sai käsiinsä tuplamaailmanmestarit ja maailman parhaan joukkueen. Mitä on tapahtunut neljässä vuodessa?

Yhdysvaltain ja Portugalin välisessä ottelussa tehtiin Uuden-Seelannin jalkapallohistoriaa, sillä stadionilla oli kaikkiaan 42 958 katsojaa. Se on kautta aikain suurin lukema yksittäisessä jalkapallo-ottelussa.

Stadionilla kuultiin myös palohälytys toisen puoliajan alussa. Se ei kuitenkaan hetkauttanut kumpaakaan joukkuetta, sillä he jatkoivat ottelua normaalisti. Väärä hälytys soi useita minuutteja.

Portugalin ja Yhdysvaltain ottelun koosteen voi katsoa alla olevalta videolta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *