• 20 helmikuun, 2023

Kalle Palander joutui nöyrtymään – Suomen valmennus sai kehut hurjasta MM-tavoitteesta: ”Hänet olisi naurettu pystyyn”


Suomen alppihiihtomaajoukkueen tavoite sunnuntaina päättyneisiin MM-kisoihin oli saada kolme urheilijaa 16 parhaan joukkoon. Parhaasta suomalaissijoituksesta vastasi alppiyhdistetyssä sijalle 21 yltänyt Jaakko Tapanainen.

Tämän kauden varmin suomalaislaskija Elian Lehto oli supersuurpujottelussa 22:s ja syöksyssä 25:s.

Suomi oli jalkeilla nuorella joukkueella. Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Janne Leskinen ei pitänyt tavoitetta liian optimistisena.

– Jaakko olisi ollut kymmenes, mikäli hän ei olisi sählännyt lopussa pujottelussa. Laskin, että Elianilla olisi ollut mahdollisuuksia 20 parhaan joukkoon. Yläjyrkällä tuli virhe, johon meni mahdollisuudet.

Leskinen lisää, että myös päätöspäivänä pujottelussa Jesper Pohjolainen oli tekemässä vahvaa laskua 30 parhaan joukkoon, kunnes hän teki virheen.

– Ensimmäisellä kierroksella nähtiin, että vauhtia riittää. Siinä olisi ollut mahdollisuuksia vähintään 30 parhaan joukkoon. Toisella olisi voinut katsoa, mitä tapahtuu.

– Virheet kostautuivat. Tavoite pitää olla huippu-urheilussa kova. Ei tänne lähdetä anteeksi pyytelemään. Emme me vielä mitaleista taistele, mutta oli realistiset saumat 16 parhaan joukkoon.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander piti tavoitetta utopistisena, mutta peukuttaa valmennusjohdon asenteelle.

– Hyvin harvoin urheilija tekee parhaansa MM-kisoissa. Varsinkin tuollainen nouseva laskija, kuten Elian Lehto. Lähtökohtaisesti tavoite oli liian kova.

– Leskinen olisi kuitenkin voinut sanoa, että lähdetään hakemaan nuorille urheilijoille kokemusta. Hänet olisi naurettu pystyyn. Sen takia on oikein linjata kunnon tavoitteet, Palander näkee.

Elian Lehto katsoi pettyneenä maalialueella.

Elian Lehto jatkoi MM-kisoissa tasaisia otteitaan. Kuva: Getty Images

”Todella hyvä draivi päällä”

Kuluva kausi on osoittanut, että suomalaisessa alppihiihdossa on tällä hetkellä useita lupaavia mieslaskijoita. Kärkinimi Elian Lehdon takana Eduard Hallberg laski superpujottelussa nuorten MM-hopealle. Myös Pohjolainen ja Tapanainen kuuluvat kyseiseen ketjuun.

– Pitkästä aikaa meillä on joukkue, jossa on samantasoisia urheilijoita, Leskinen sanoo.

Miesten nykyinen maajoukkue tuo Palanderissa vanhat ajat mieleen.

– Siellä on sellainen samanlainen yhteishenki kuin 1990-luvulla, kun alppihiihtoa lähdettiin nostamaan. Siellä on todella hyvä draivi päällä ja uskoa siihen, että tämä rupeaa tuottamaan tulosta.

Palander on kritisoinut alppihiihtoa viime vuosina useita kertoja. Hänelle on vakuutettu liitosta, että nuorten miesten puolella on useita lahjakkaita tyyppejä.

– Hallbergin mitali nuorten MM-kisoissa on osoitus siitä, että on tapahtunut oikeita asioita. Alppihiihtokoulut tekevät hyvää duunia. On tiedetty, että valmennus on mennyt eteenpäin perkeleesti. En ole vain uskonut sitä.

– Olen ajatellut, että se on vain lässyttämistä. On hienoa, että olen väärässä.

Vielä jokin aika sitten naisten puolella oli miesten vastaavaa parempi tilanne. Asetelma on heilahtanut.

– Naisten puolella on enemmän kysymysmerkkejä. On Rosa Pohjolainen, joka on loukkaantuneena. Katsotaan, miten Riikka Honkanen pääsee urallaan eteenpäin. Meillä on miettimistä, mitä naisten puolella tehdään, Leskinen sanoo.

Palander ihmettelee tilannetta.

– Toisaalta, kun kärki puuttuu, ei tule tuloksia. Mutta muutkaan eivät ole menneet eteenpäin. Se on sääli, sillä siellä oli todella potentiaalinen joukkue.

Odermattin kovuus säväytti

Sveitsin Marco Odermatt sai huippusuorituksen MM-kisojen syöksylaskussa.

Alppihiihdon MM-kisoissa nähtiin sekä suosikkien dominointia että kovia yllätyksiä. Palander oli vakuuttunut etenkin Sveitsin Marco Odermattista, joka voitti sekä syöksyn että superpujottelun. Sekä vauhtilajin että tekniikalajin voittaminen on harvinaista herkkua.

Megatähti Mikaela Shiffrin otti superpujottelussa ensimmäisen MM-kultansa sekä pujottelussa kuudennen peräkkäisen mitalinsa. Hän on MM-kisojen kaikkien aikojen toiseksi menestynein urheilija haalittuaan seitsemän kultaa ja 14 mitalia.

Kanadalaiset yllättäjät James Crawford sekä Laurence St. Germain tekivät jättiyllätykset maailmanmestaruuksillaan supersuurpujottelussa sekä pujottelussa.

– Odermattin kovuus, jäätävän hienoa. St. Germainin pujottelumestaruus tuli täysin puun takaa. Kertoo jälleen kerran lajin hienoudesta. Pienestä Suomestakin voi voittaa lajin maailmanmestaruuden.

Henrik Kristoffersen oli avauskierroksen jälkeen vasta 16:s miesten pujottelussa. Toisella kierroksella mies teki ällistyttävän nousun maailmanmestaruuteen.
Kanadalaislaskija Laurence St. Germain pamautti naisten pujottelussa MM-sensaation ja kukisti megatähti Mikaela Shiffrinin.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *